Hvor kommer salt fra? Forklart

De fleste av oss spiser mye salt, og faktisk vil nok de fleste av oss til og med spise litt for mye salt om vi skulle spurt de offentlige helserådene. Salt er jo et genialt tilskudd til mat, for det fremhever nesten alle smaker, og gjør et litt kjedelig måltid til en mye mer smaksrik opplevelse.

Om du bruker mye salt har du garantert lagt merke til at det finnes både «vanlig salt» og havsalt, men hva er forskjellen? Og hvor kommer egentlig salt fra?

Salt kommer fra to kilder: havet eller gruver. Havsalt lages ved at man tørker saltvann (gjerne i sola) slik at vannet fordamper, men saltet blir værende. Vanlig salt kommer fra underjordiske saltforekomster, og det drives gruvedrift som utvinner salt fra jorden.

En veltet saltbøsse

Salt som ligger i jorden er også teknisk sett havsalt, men dette er fra saltvannsforekomster som har tørket inn for veldig lenge siden. Over tid har saltet blitt liggende igjen som store årer med salt som kan graves ut. I dag kalles slik gruvesalt for steinsalt, og selges som vanlig salt.

Les også: Er det farlig å spise for mye salt? Forklart.

Det finnes saltgruver i store deler av verden, og veldig mye av saltet kommer fra Amerika. Der er det enorme underjordiske sjøer som har tørket ut, og store mengder salt som kan utvinnes fra jorda. I tillegg finnes jo den kjente byen Salzburg i Østerrike. Oversatt betyr Salzburg «saltbyen», og det kommer av alle saltgruvene i byen.

Havsaltet på sin side kommer jo fra havet. I gamle dager var det mange som tørket sitt eget salt her i Norge, men vi har ikke akkurat verdens beste klima for det, så nå om dagen er det ingen som holder på med dette lenger. Istedenfor utvinnes det meste av havsalt i tropiske kystland hvor man kan bruke sola for å tørke vannet.

Tørking av salt i sola i Bolivia
Tørking av salt i sola i Bolivia.

Det er likevel billigst å produsere steinsalt, så det billigste saltet på butikken er steinsalt. Havsalt koster gjerne litt mer.

Det er ulike næringssammensetning i stein- og havsalt

Selv om man skulle tro at «salt er salt» er det ikke akkurat slik. For selv om det meste av saltet er ren NaCl (natriumklorid) finnes det også små andeler av andre typer salt i saltet, og man får i seg små mengder av metaller som sulfat, magnesium, kalsium, bor, jod og mer.

Siden steinsalt er mye eldre enn havsalt var sammensetningen av saltmineralene i havet annerledes, så det er ulik både smak og kjemisk sammensetning av saltet.

Mange sverger til at havsalt er bedre for kroppen, men det er neppe et vitenskapelig hold i at de små mengdene salt vi får i oss er nok til å påvirke helsen i en spesielt positiv forstand.

Les også:

Legg igjen en kommentar