De fleste av oss har et nært forhold til sukker, for det finnes jo i veldig mye mat, og brukes når man baker ting. Men har du noen gang lurt på hvor sukkeret egentlig kommer fra?
Sukker kommer fra to ulike kilder: sukkerrør som dyrkes i tropiske land, og sukkerbeter som dyrkes i nesten hele verden. Det meste av sukkeret som selges i Norge kommer faktisk fra sukkerbeter som dyrkes og utvinnes i Danmark!

Uansett om man får sukker fra sukkerrør eller sukkerbeter er dette planter som må dyrkes. Når de er modne har de et høyt innhold av sukker i seg, og dette må skilles fra planten. I praksis gjør man dette på store industribygg som kverner og separerer stoffene fra hverandre. Dette kalles for å raffinere sukkeret.
Les også: Antall kalorier i sukker forklart.
Sukker fra sukkerrør dyrkes ofte i liten skala av mennesker i tredje verden, mens sukker fra sukkerbeter dyrkes i stor skala i Europa og USA av store firmaer. Sukkerrørene ser ut som enormt grass som kanskje kan ligne litt på bambus. Sukkeret lagres i selve stilken. I sukkerbeten lagres sukkeret i beten / roten som ligger under bakken.
Les mer: Slik slutter du med sukker!
Sukkeret fra både sukkerbeter og sukkerrør er kjemisk sett helt identiske, og det er derfor ingen forskjell i verken smak, mengde kalorier eller hvordan de oppfører seg under bakst. Begge deler er 100 % ren sukrose.