Hvordan bestille nasjonalt ID-kort

Det nye, nasjonale ID-kortene har endelig blitt lansert som et fullverdig alternativ til pass innenfor EØS, og alle som ønsker seg et ID-kort kan få det. Dette fungerer som en slags legitimasjon, og er derfor supert for de under 18 år eller de som ikke har førerkort til legitimasjon, eller andre som ikke ønsker å drasse rundt på passet eller førerkortet når de skal legitimere seg.

Men hvordan skal man egentlig få tak i dette nye nasjonale ID-kortet?

Akkurat som med pass er det Politiet som ha ansvar for ID-kortene, og prosedyren er omtrent kliss lik som når man bestiller pass. Det betyr at du må booke en time i forkant via nettsidene til Politiet, og må deretter fysisk møte opp hos Politiet til avtalt time for å ta bilder og gjennomføre kontrollen. Når det er gjort bestilles ID-kortet for deg, og etter en stund dukker det opp i postkassen din.

Det er altså ikke spesielt vanskelig å skaffe seg et nasjonalt ID-kort. Det er bare å booke timen, møte opp, og gjøre som du får beskjed om, så ordner det seg. For mange vil det jo være litt stress å skaffe det med tanke på at mange bor langt fra nærmeste politistasjon, men det er dessverre ingen måte å løse dette på uten å fysisk møte opp på stasjonen.

De aller fleste politistasjoner har også sluttet med time til de som bare møter opp og sitter i kø, og man må stort sett alltid booke time på forhånd. Så det er ikke vits å reise til politistasjonen og håpe på å snike seg frem i køen.

Pris for å bestille nasjonalt ID-kort

Prisen for å bestille et nasjonalt ID-kort ligger på 570 kroner for voksne. For barn under 10 år er prisen 342 kroner. Dette er de samme prisene som for å bestille pass, så man sparer ikke noe penger på å velge et ID-kort istedenfor passet.

Man kan også velg en pakkeløsning hvor man får både pass og ID-kort til 910 kroner, eller 540 kroner for barn under 10 år. Så man sparer litt penger om man kjøper begge på én gang, og kan gjøre dette i samme timen.

Hvem kan få nasjonalt ID-kort?

Det er kun norske statsborgere som kan få nasjonalt ID-kort. Det betyr at man må være registrert som norsk statsborger, og ha et fullverdig personnummer. D-nummer holder ikke for å skaffe nasjonalt ID-kort.

Med andre ord, her gjelder altså samme reglene som for å skaffe et norsk pass.

Hva kan man bruke nasjonalt ID-kort til?

Nasjonalt ID-kort regnes som en fullverdig erstatning til pass innenfor Norges landegrenser, og når man reiser innenfor EØS. Det betyr at du kan la passet ligge å samle støv i skuffen, for nasjonalt ID-kort vil ta over mange av oppgavene til passet.

I praksis betyr det at du kan legitimere deg for å kjøpe aldersbestemte varer på butikken, hente pakker, legitimere deg for å komme inn på utesteder og sånt, bruke det til legitimasjon i banken, eller alle andre ting som tidligere krevde enten pass eller førerkort.

Er det noe vits med nasjonalt ID-kort når man har førerkort?

Nasjonalt ID-kort har ingen umiddelbare fordeler som ikke førerkortet har, og dersom du allerede har et vanlig førerkort i lommeboka er det egentlig ingen vits i å skaffe et ID-kort. De fungerer begge som gyldig legitimasjon når du skal bekrefte identitet eller alder, men ID-kortet kan ikke brukes som en erstatning til førerkort dersom du blir stoppet i en trafikkontroll eller lignende når du kjøper bil.

Les også: Så mye koster det å bestille et nytt førerkort!

De færreste som allerede bruker førerkortet kommer derfor til å skaffe seg nasjonalt ID-kort, med mindre man ønsker det av en eller annen grunn. Når man kommer utenfor Norges landegrenser (men vel og merke innenfor Europa og EØS) vil ID-kortet ha flere fordeler enn førerkortet. Et førerkort er nemlig ikke nødvendigvis gyldig legitimasjon i resten av Europa, men det vil et nasjonalt ID-kort være.

Bør man ta med pass eller nasjonalt ID-kort når man reiser på ferie?

Dersom man reiser innenfor Europa kan det være det samme om du tar med seg nasjonalt ID-kort eller pass når du reiser. Husk at nasjonale ID-kort per 2021 er splitter nye, så det er neppe slik at alle banker, bilutleiefirmaer eller hoteller er spesielt godt kjent med dem ennå, så det kan fortsatt være enklere å bare pakke med seg passer først som sist.

Europeiske land kan for øvrig selv velge om de vil godta de nasjonale ID-kortene som gyldig legitimasjon for å få innreise inn i landet, så husk å sjekke det opp på forhånd.

Med en gang du reiser utenfor Europa eller EØS-land må du ha med deg et fullverdig pass. Her holder det ikke med nasjonalt ID-kort, og i de fleste andre land i verden er det kun pass som er gyldig som legitimasjon, både for å komme inn i landet, men også for å legitimere seg når man oppholder seg i landet.

Les også:

Legg igjen en kommentar