De to insektene sølvkre og skjeggkre har de siste tiårene blitt store problemdyr her i Norge. Med litt uflaks oppdager du selv et par sølvkre eller skjeggkre på badet eller i kjelleren, og selv om du kvitter deg med de du finner er det nesten helt garantert at det er mange flere som gjemmer seg på steder du ikke kommer til.
Det regnes som vanskelig å bli kvitt både sølvkre og skjeggkre, men ikke umulig. Med en del innsats og ståpåvilje er det godt mulig å bli kvitt disse skadedyrene, selv uten å bruke tusenvis av kroner på et skadedyrsfirma. Det er selvsagt større sjanse for å lykkes raskt ved å la noen profesjonelle ta seg av det, men du kan også få det til på egen hånd.
Både sølvkre og skjeggkre er små insekter som ikke går i dvale på vinteren, så du finner dem året rundt. Du ser dem som små insekter som løper på gulvet, og de kan være overraskende raske når du prøver å drepe dem.
Verken sølvkre eller skjeggkre er egentlig skadedyr
Før vi fortsetter med detaljerte guider for hvordan du skal kvitte deg med sølvkre og skjeggkre vil vi bare nevne at ingen av disse artene faktisk er ekte skadedyr. De kan ikke gjøre noen skade på boligen din utenom å være plagsomme, så du kommer ikke til å måtte forte deg med å kvitte deg med dem før de får gjort noen skade, slik det er mer ekte skadedyr som rotter.
Det er derfor fint mulig å leve sammen med sølvkre eller skjeggkre, og noen velger faktisk å ikke gjøre noe med problemet. Om du bare har noen få stykker i kjelleren er det kanskje ikke vits i å bruke tid og penger på å kvitte deg med dem, for om du bare møter på de noen få ganger i måneden når du henter mat fra fryseren i potetkjelleren er det kanskje ikke verdens største problem.
Unntaket er om de oppholder seg i områder hvor det er verdifulle gjenstander med innhold av ting de liker. De vil for eksempel elske å spise på limet som binder sammen gamle bøker, så de kan slå seg skikkelig løs i gamle rom med gamle boksamlinger. De kan også spise på malerier, tepper, klær og lignende.
Omfanget av invasjonen er også selvsagt en viktig faktor. Om du innimellom finner én enkelt sølvkre eller skjeggkre i kjelleren er det jo ikke så farlig, men om du ser et titalls stykker på badet når du skal inn i dusjen er det jo ikke noe gøy.
Les også: Slik kvitter du deg med borebiller.
Forskjell på sølvkre og skeggkre
Du kan se forskjell på sølvkre og skjeggkre ved å se på antall, størrelse, hvor de befinner seg, hvor mye hår de har, om de kan klatre, og på halen.
Du kan se at du har sølvkre om du ser følgende tegn:
- Finnes stort sett kun på badet, i kjelleren eller på kjøkkenet. Denne trives kun i fuktige omgivelser.
- Er nokså liten (under 12 mm).
- Har en lys kropp.
- Mangler hår på kropp og hale.
- Oppholder seg stort sett på gulvet.
- Har kort hale.
- Har jevn farge på ryggen.
Du kan også vite at du har skjeggkre ved å se på følgende tegn:
- Er opptil 18 mm, altså betydelig større enn sølvkre.
- Har hår på kroppen.
- Har hår på halen.
- Har lang hale.
- Er aktiv, og kan klatre opp og ned til taket.
- Finnes i tørre rom som soverom.
- Har en mørk farge.
- Har mønster på ryggen.
Slik blir du kvitt sølvkre og skjeggkre
Nå har du fått litt informasjon om både sølvkre og skjeggkre, og kan se forskjellen på dem. De skal bekjempes på omtrent samme måte, men det er viktig å vite hvilken art du har, siden du kan fokusere på kun rom med fukt om du har sølvkre, mens du må behandle omtrent alle rom dersom du har skjeggkre.
Merk også at noen av tipsene nedenfor baserer seg på å fjerne luftfuktighet. Dette fungerer godt mot sølvkre, men har liten effekt mot skjeggkre. Sølvkre trenger nemlig et område med høy luftfuktighet for å gjennomføre livssyklusen sin og kunne formere seg, så om du fjerner alle disse områdene vil de til slutt forsvinne av seg selv.
Start med limfeller
Limfeller er den klassiske strategien for å bli kvitt skjeggkre og sølvkre, og den fungerer stort sett godt. Dette fungerer enkelt nok ved at kreene setter seg fast i fellen, og dør til slutt av sulv og utmattelse.
Når man skal plassere limfeller bør man tenke strategisk på hvor de kommer ut fra veggen eller gulvet, og ha limfeller som er på områder de vanligvis fartes.
Økende antall feller øker sjansen for å kvitte seg med sølvkre og skjeggkre, så det anbefales ikke å være gjerrig med hvor mange feller man kjøper.
Det finnes også limfeller med åte for skjeggkre og sølvkre, og disse fungerer godt. Disse tiltrekker seg da insektene, og når de kommer for å spise vil de istedenfor sette seg fast i limet.
Rengjør huset grundig!
Neste steg er å ta en grundig rengjøring av huset. Både sølvkre og skjeggkre kan i stor grad overleve på kjempesmå matrester som ligger gjemt på gulvet, gjerne halvveis under en list eller lignende, så ta en ordentlig storrengjøring for å kvitte deg med så mye mat som mulig.
En storrengjøring alene er sjenlden nok til å kvitte seg helt med verken sølvkre eller skjeggkre, men det er et viktig ledd som må gjennomføres når du tar i bruk andre tiltak.
Det skal også sies at insektene kan overleve på utrolig små mengder mat, så det er så godt som umulig å sulte dem ut ved rengjøring alene. De kan dessuten spise ting som gammelt lim som binder sammen sidene i en bok, så de får alltid i seg næring. Dette kan derimot ofte være for lite til at de har mulighet til å legge egg og reprodusere seg, så det er likevel en veldig viktig jobb.
Støvsug alle sølvkre og skjeggkre du kommer over
Mekanisk bekjempelse av insektene ved å støvsuge dem fungerer overraskende godt, i alle fall i starten hvis man har en del sølvkre eller skjeggkre i boligen sin. De er vanskelig å ta med foten, så bruk støvsugeren for å få tak i dem.
Når du har støvsugd ferdig for økten må du tømme støvsugeposen med det samme, og helst kaste posen i søpla ute. Om den bare blir stående kan kreene enkelt klatre ut av støvsugeren igjen.
Mange liker å ta en runde med støvsugeren hver dag, og dette har god effekt om du kombinerer det med å sette ut limfeller og et par av de andre tipsene i denne artikkelen.
Det er for øvrig også sjanseløst å kvitte seg med insektene utelukkende ved å støvsuge, da det alltid vil være noen som gjemmer seg på områder hvor du ikke når dem.
Les også: Bli kvitt stokkmaur fra leiligheten.
Hev temperaturen
Når man har sølvkre fungerer det faktisk veldig godt å heve temperaturen i de rommene som er rammet, typisk badet og noen ganger kjellere og kjøkken. Her kan det hjelpe veldig godt om man setter temperaturen opp noen få grader eller slår på varmekablene og lar det stå en stund.
Når det blir varmere vil også luftfuktigheten synke, og sølvkreene kan ikke lenger gjennomføre livssyklusen sin ettersom den krever en periode med minst 60 % luftfuktighet. Da vil bestanden av seg selv bli borte, selv om det er lurt å bruke limfeller eller støvsuger for å få dem litt raskere vekk, da de kan ha lang levetid om de får tak i mat.
Senk luftfuktigheten på andre måter
Det er andre måter å senke luftfuktigheten på enn å kun øke temperaturen. En stor luftavfukter som denne luftavfukteren er knallgod på badet eller i kjelleren, mens en liten luftavfukter som denne luftavfukteren kan fungere helt greit til kjøkken eller soverom.
Over tid er det jo litt billigere med en god luftavfukter enn å ha på varmekabler gjennom hele døgnet, så det kan være vel verdt å investere i en slik en først som sist.
Fjern gjemmesteder for insektene
Et godt tiltak for å bidra i kampen for å kvitte seg med skjeggkre og sølvkre er å fjerne potensielle gjemmesteder for dem. De sniker seg gjerne inn i bittesmå hull i lister, mellom fliser og veggen, og lignende. Om du tetter igjen disse er det vanskeligere for dem å komme seg ut fra veggen og inn i huset for å finne mat, og inn i veggen igjen for å gjemme seg når du skal fange dem med støvsugeren.
Det er derfor vel verdt å tette igjen alle små sprekker du kommer over Om du jager rundt på dem ser du raskt hvor de gjemmer seg, så tett alltid igjen hullene de forsvinner i.
Rydd opp i fuktskader
Om du har sølvkre i andre rom i huset enn badet er det ikke til å komme unna at du trolig har en fuktskade i boligen din. Et eller annet sted er det mye høyere luftfuktighet enn det burde være, og dette er et problem man bør rydde opp i når man skal bli kvitt sølvkre.
Her må man sjekke hele huset sitt, men man får jo en fin indikasjon på hvor skaden kan være ved å se hvor man har sølvkre da. Å fikse en fuktskade kan være både langdrygende of dyrt, men det er noe man bør fikse opp i – ikke kun for sølvkreet skyld, for fukt kan gjøre enorme skader på resten av boligen også.
Dersom du kun har skjeggkre er det ikke nødvendigvis et tegn på fuktskader, da disse kan formere seg uten høy luftfuktighet.
Bruk insektgift
Det er mulig å bruke insektgift for å kvitte seg med sølvkre og skjeggkre, selv om det ikke nødvendigvis anbefales å gjøre som ufaglært. Om du vet nøyaktig hvor de holder til kan det være en løsning for å drepe dem der du ikke får tak i dem, men det er sjeldent spesielt effekt å bruke insektgift som privat. Da er det mye bedre å bruke limfeller med åte.
Øk ventilasjonen
Ved å øke ventilasjonen i boligen vil man også redusere luftfuktigheten, og dermed gi dårligere kår for sølvkre. Så sett på vifta på badet eller kjøkkenet, eller vær flinkere til å lufte godt ut etter at du har brukt varmt vann i boligen din.
Tips for å redusere omfanget og forebygge mot sølvkre og skjeggkre
Nedenfor har vi noen gode tips for å forebygge mot å få sølvkre og skjeggkre i boligen sin. Disse tipsene bør selvsagt også følges av de som driver aktivt bekjempelse av insektene, men også dere som er redd for å bli invandert av kreene bør ta en titt på disse.
Om boligen din er «uakseptabel» for sølvkre eller skjeggkre vil de rett og slett ikke få fotfeste der selv om du får med deg en hjem fra et sted hvor de holder til. Så om du har sølvkre eller skjeggkre på jobben eller på et hotell hvor du har overnattet bør du være ekstra påpasselig på disse tingene.
Rens slukene
Sluk i dusjer og vasker er perfekte for spesielt sølvkre, for ikke bare sørger sluk med ting i for høy luftfuktighet – de gir også matrester til insektene. Det kommer uten tvil en hel haug med matrester i sluket, spesielt ved kjøkkenvasken hvor man skyller tallerkener, så her koser kreene seg hvis du ikke renser dem jevnlig.
Støvsug ofte
Som nevnt tidligere er både sølvkre og skjeggkre glad i å spise bittesmå matrester de finner på gulvet, og en av de beste måten å forhindre dem fra å bli for tallrike på er ved å begrense hvor mye mat de får tilgang til. Det er ikke mulig å sulte dem ut ettersom de alltid får tak i litt mat, men man kan forhindre dem fra å ha overskudd til å legge egg hvis man er flink med støvsugeren.
Tett igjen alt av sprekker og gjemmesteder
En god måte å forebygge mot sølvkre og skjeggkre på er ved å tette alt av sprekker og potensielle gjemmesteder for dem. Sørg for at listene sitter godt, og at ingenting kan smette inn under dem. Om man først får inn noen ubudene gjester er det enkelt å bli kvitt dem hvis de ikke kan smette inn i veggen.
Ha god ventilasjon i boligen
God ventilasjon er som nevnt ovenfor med på å senke luftfuktigheten, og er det noe sølvkre hater er det et godt ventilert hus med lav luftfuktighet. Om du har god nok ventilasjon i boligen din vil de rett og slett ikke ville slå seg ned der, så det er en god trygghet for å unngå sølvkre.
Vanlige spørsmål og svar om skjeggkre og sølvkre
Nedenfor har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar folk har rundt sølvkre og skjeggkre, så vi håper du får svar på eventuelle andre spørsmål du har rundt disse insektene nedenfor.
Det er sannsynlig at skjeggkre eller sølvkre i boligen vil påvirke boligverdien negativt. Selv om det er mulig å kvitte seg med både sølvkre og skjeggkre selv er det en del jobb, og nye huseiere ønsker trolig heller å kjøpe en bolig uten dette problemet. Så det er ikke utenkelig at det stopper noen fra å legge inn bud, og dermed reduserer boligverdien.
Om det er sølvkre kan det i alle fall redusere boligverdien ettersom disse er et godt tegn på at det er problemer med fukt eller ventilasjon i huset, og kan skremme potensielle kjøpere fra å ville kjøpe huset.
Dersom du har skjeggkre eller sølvkre bør du derfor bruke litt tid på å kvitte deg med disse før du legger ut huset for sag. Å leie inn skadedyrbekjempere kan være en god investering om du ikke gidder å ta opp kampen selv.
Det har vært eksempler på personer som har fått tildelt erstatning når de har kjøpt bolig som har vist seg å inneholde skjeggkre.
Du har sannsynligvis fått skjeggkre eller sølvkre i boligen din som er resultat at de har blitt med deg hjem. For eksempel kan det ha vært sølvkre eller skjeggkre på et kjøpesenter eller en butikk du har vært innom, så har de festet seg i skoene dine.
Andre vanlige årsasker er at de er på hotell, og kryper opp i bagasjen din når baggen eller kofferten står åpen, og klatrer ut igjen når du har kommet hjem. Unge insekter er veldig små og vanskelig å oppdage, så det er nesten umulig å fysisk se dem når man har vært ute på reis. Voksne sølvkre og skjeggkre kan man selvsagt oppdage, men også disse kan klare å snike seg med om man ikke følger godt med.
Det er svært usannsynlig at man klarer å sulte sølvkre eller skjeggkre, og man må også ta i bruk andre metoder enn å fjerne all mat for å kvitte seg med dem. Dette er fordi de kan få i seg nok næring til å overleve i lang tid via døde insekter, midd og lignende som de finner rundt om i huset. Så selv om du fjerner alle brødsmuler vil du neppe klare å sulte dem ut.
Som nevnt tidligere er det likevel vel verdt å bruke tid og energi på å støvsuge og fjerne alle matrester, da den ekstra overskuddet av mat kan være nok til å få dem til å legge egg, og dermed få problemet til å øke i omfang.
Både sølvkre og skjeggkre formerer seg ved å legge egg, og kan legge alt fra 30 til 100 egg for hver hunn i løpet av deres 5 årige lange liv. Dette er altså en relativt mager formering om man sammenligner det med andre insekter som kan legge titusenvis av egg i året, så man får ikke en eksplosjon av sølvkre eller skjeggkre på samme måte som andre insekter.
Eggene legges i sprekker i vegger, lister, gulv og lignende, og klekker etter 20 til 40 dager. Det tar deretter 5-6 måneder før disse er voksne og kan legge egne egg.
Det har blitt veldig vanlig at både offentlige bygg, så vel som butikker og andre næringslokaler har enten sølvkre eller skjeggkre. Som oftest gjør de liten skade der, men de kan potensielt være problematisk for ansatte som får dem med seg hjem via klærne eller lignende.
Verken sølvkre eller skjeggkre utgjør noen fare verken for mennesker eller andre dyr i boligen, og regnes som helt trygge på alle måter. Det eneste problemer et at de er «ekle».
Profesjonell hjelp fra en skadedyrbekjemper som skal få vekk alt av sølvkre og skjeggkre fra boligen er ikke billig. For vanlige eneboligen kan prislappen komme godt over 25 000 kroner!
Verken skjeggkre eller sølvkre kan gjøre skade på vegger eller gulv i hjemmet.