En skadedyrbekjemper har som jobb med å bekjempe skadedyr, og kan få oppdrag med å kvitte seg med alt fra små stokkmaur til større dyr som rotter eller duer. Det er et overraskende variert yrke som krever mye problemløsing av deg som driver med det, og passer perfekt for deg som er resultatorientert og ønsker å hjelpe folk med å løse problemer.
Det er strenge krav til deg som vil bli skadedyrbekjemper. Det er jo slik at alle dyr har krav på en verdig slutt på livet, selv de dyrene vi ser på som skadedyr må avlives på en måte som gir dem så lite smerte som mulig. Det er derfor ikke bare å søke jobb som skadedyrbekjemper uten egen kompetanse.
For å bli skadedyrbekjemper trenger man å bli offentlig godkjent, og det er Folkehelseinstituttet som er ansvarlige for godkjenningen.
Slik utdanner du deg til skadedyrbekjemper
For å utdanne seg til å bli skadedyrbekjemper må man gjennom en slags utdanning i regi av FHI for å bli godkjent skadedyrbekjemper. Selve utdanningen er en blanding av både teori, kurs og praksis, og kan gjennomføres via FHI.
Selve utdanning for å bli skadedyrbekjemper består av to deler. Hver del består av et kurs som foregår i minst 5 dager, så selve kurset gjennomføres typisk i to moduler på én arbeidsuke hver.
Du kan se tilgjengelig kurs ved å klikke på denne linken til FHI sine skadedyrbekjempelsekurs. Kurset går altså over to uker, men krever at man setter seg godt inn i pensum før man drar på kurset.
Etter gjennomført kurt må du også ha en praksisperiode. Denne innebærer en varighet på minst én måned og 20 ulike oppdrag. Dette tar jo en del tid, men det er det siste hinderet som gjenstår.
Du finner mer informasjon om krav til kurs og krav til praksis på nettsidene til FHI. Du som skal ta kurset trenger jo ikke å sette deg så heftig inn i kravene, for det er jo kursarrangøren som er ansvarlig for å sørge for at den oppfyller kravene som er satt.
Dersom du gjennomfører hele kurset og tar praksis blir du en godkjent skadedyrbekjemper, og kan søke jobb hos skadedyrbekjempelsefirmaer. Du er også i teorien sertifisert til å kunne starte ditt eget foretak som driver med skadedyrbekjempelse om det ikke finnes noen andre i området du holder til.
Kom i gang med å utdanne deg til å bli skadedyrbekjemper med å lese håndboka!
Som vi nevnte ovenfor må man regne med å lese en del pensum om skadedyrbekjempelse allerede før man reiser til kurset. Så dersom du brenner for å bli skadedyrbekjemper kan du faktisk begynne med dette allerede nå. Lærebøkene ligger nemlig gratis tilgjengelig på internett!
Det er tre lærebøker; én for modus 1 av kurset, og én for modul 2 av kurset, samt en oppgavebok. Til sammen er disse på godt over 500 sider, så det er en del arbeid du må gjennom før du begynner på kurset, så det er bare å begynne når du har tid.
Typiske jobber for en skadedyrbekjemper
Når man er offentlig godkjent skadedyrbekjemper kan du ta på deg jobber via et skadedyrfirma. Her kan du få arbeidsoppgaver som består av å fjerne skadedyr fra boliger og andre bygg, og det er overraskende mange ulike typer skadedyr og forskjellige strategier man kan bruke underveis i jobben.
Ofte ser man at man må ta på seg oppdrag for å fjerne rotter, sølvkre, stokkmaur, borebiller, duer, maursvermer, mus eller andre skadedyr fra privatboliger. Andre ganger er det offentlige bygg som skoler eller sykehus som blir rammet, og da blir strategien for å kvitte seg med dem en annen.
Det er med andre ord en spennende og variert arbeidsdag som skadedyrbekjemper!
Lønn som skadedyrbekjemper – så mye tjener en skadedyrbekjemper
Skadedyrbekjempere tjener en ålreit lønn. Gjennomsnittlig fikk skadedyrbekjempere en lønn på 37 800 kroner i måneden i 2020. Det tilsvarer en årslønn på litt over 450 000 kroner.
Dette er jo ikke verdens høyeste lønn, men den er veldig god når man tar i betraktning at man kan utdanne seg til å bli skadedyrbekjemper på to ukers kurs og én måned praksis. Selve utdanningen kan altså være gjennomført på bare 6 uker, og da snakker vi en ålreit lønn for strevet etterpå!
Så totalt sett mener vi at skadedyrbekjempere har ganske god lønn selv om den ikke kommer til å matche lederstillinger eller de som har en mastergrad i ermet.
Kan man få jobb som skadedyrbekjemper uten godkjent skadedyrbekjemperkurs?
Det kan være mulig å få jobb som skadedyrbekjemper uten å ha gjennomført dette kurset som er i regi av FHI. Her vil man ha en ganske annen stilling, men mange skadedyrbekjempere trenger assistenter som kan være med å hjelpe til, men som ikke har den kompetansen som trengs for å velge strategi, ta beslutninger om fremgangsmåten, eller er ansvarlig for dyrevelferden.
Når man jobber som skadedyrbekjemper uten å ha den godkjente utdanningen vil man da være mer som en slags assistent som hjelper til med det praktiske, og derfor få en lønn deretter.