Hvordan bli sykepleier

Det er mange som drømmer om å jobbe som sykepleier, enten på sykehus eller på fastlegekontor. Det er stor variasjon i hvor man kan jobbe som sykepleier, og det er jevnt over god lønn og stor etterspørsel etter de som er kvalifisert til å jobbe som sykepleiere.

Hvis du drømmer om å jobbe som sykepleier er det absolutt noe man bør vurdere grundigere, for det kan være en fin og stabil jobb som gir mye tilbake for arbeidet. Men hvordan blir man egentlig sykepleier?

For å jobbe som sykepleier må man ha sykepleierutdanning, og som oftest er dette snakk om en 3-åring bachelor i sykepleie. For å komme inn dit trenger man studiekompetanse, og når man har kommet inn på studiet må man fullføre både teoretiske fag så vel som en praksis for å bli godkjent sykepleier.

Man må med andre ord ta en utdanning på tre år etter man er ferdig på videregående for å bli sykepleier. Noen velger også å ta ett ekstra år på utdanning for å spesialisere seg til andre yrker som bygger på sykepleie (som jordmor, operasjonssykepleier, barnesykepleier, intensivsykepleier eller lignende).

Dette fjerde året er altså helt valgfritt, og noen velger til og med å gå tilbake til dette året etter å ha jobbet som sykepleier en stund, og kanskje funnet ut av hvilken type sykepleier de vil fokusere på å være.

Per 2020 finnes det ingen andre alternativer for å bli sykepleier, så man må nesten gå denne veien for å bli sykepleier.

Hvilken utdanning trengs for å bli sykepleier?

Den eneste måten å bli kvalifisert til å jobbe som sykepleier er ved å ta en bachelor i sykepleie. Denne foregår stort sett på fulltid over 3 år, men kan også tas deltid over 4 eller 5 år for deg som vil jobbe ved siden av.

En jobb som for eksempel hjelpepleier vil gi mye god erfaring, men ikke være noen erstatning til utdanningen. Men det vil absolutt se bra ut på søknader når du er ferdig utdannet altså.

Det er mange skoler som tilbyr bachelor i sykepleie spredt rundt i hele Norge. Så nesten hvor enn du nor i Norge så er det en høyskole eller universitet som tilbyr denne utdanningen i nærheten.

Noen skoler som tilbyr bachelor i sykepleie er:

Du kan klikke deg inn på linkene for å lese mer om bachelor i sykepleie hos hver enkelt skole. Det er også flere skoler som tilbyr det. Noen av skolene på listen tilbyr det også på flere campus, som USN sitt som tilbys både i Drammen, Porsgrunn og Horten.

Les også: Slik sjekker du om du har fått studieplass.

Det er også mulig å utdanne seg til å bli sykepleier i utlandet, og dersom du ønsker det anbefaler vi å ta kontakt med sykepleierforbundet for å forhøre deg om egnede skoler. Det er nemlig ikke alle som gir deg rett til å jobbe som sykepleier i Norge, men det er avhengig av at skolen tilbyr den samme kompetansen som du hadde fått her i Norge.

Hvilket snitt er det for å komme inn på sykepleierutdanning?

Det er en del skoler som har ganske høyt snitt for å komme inn på bachelor for sykepleie. Det vil si at man må ha ganske gode karakterer for å komme inn på studiet til å begynne med, så det er viktig å jobbe hardt på videregående.

På ordinær kvote ligger opptakskravene på alt fra 41 til 53 poeng. Det vil si at man trenger minst 4,1 i snitt for å komme inn, og dette er til og med på deltidsstudiet. For fulltidsstudium var det i 2020 ingen skoler hvor man kom inn med mindre enn 43 poeng.

Om man har førstegangsvitnemål kan man være heldigere, og her er det til og med noen skoler hvor alle søkere har kommet inn. Andre har snitt på rundt 35 – 40 for å komme inn på studiet.

Merk også at det er karakterkrav på 3 i norsk og matematikk for å komme inn, i tillegg til den grensen som avgjøres av skolen basert på hvem som søker.

Hva er lønna til en sykepleier?

Sykepleier har relativt god lønn, og gjennomsnittlig tjener en sykepleier omtrent 540 000 kroner i året. Dette høres kanskje mye ut, men det er viktig å huske at det er mange ting som påvirker lønna, og overtid og ekstra lønn for ubekvem arbeidstid er med på å dra den opp.

De færreste sykepleiere får jobbe fra 8 til 4 på dagen, og man må stort sett regne med både kveldsvakter, helgejobbing og til og med nattevakt. Dette kan selvsagt være krevende å drive med, men det er slik hverdagen til en sykepleier er.

Les også:

En kommentar om “Hvordan bli sykepleier”

  1. Kommenterer teksten, som skriver at sykepleie utdanningen tilbys ved en rekke skoler, dette er feil. Det er kun universiteter og høyskoler som tilbyr utdanningen, og da er dette institutter for høyere utdanning. Skoler er benevnelsen på utdannelse på et lavere nivå.
    Videre står det anført, at man kan videreutdanne seg innen sykepleierfaget etter fullført Bachelor grad. Dette stemmer, men her må tilføyes at de fleste videreutdanninger krever at man har jobbet minst 2år som sykepleier, før man er kvalifisert til videreutdanning. Med andre ord er dette et minimumskrav og en forutsetning, for videreutdanning, samt at man må ha et gjennomsnittlig godt snitt på karakterer fra bachelor utdanningen. Så de som er videre utdannet er meget gode i både teori og sitt fag. Disse har så langt fra sovet i timene. Dette er grunnen til at sykepleiere har en solid forståelse for sitt fag, og har jobbet hardt for å komme der de er. Som sykepleier blir du ikke bare vurdert teoretisk , men like fult din egnethet som utøver av faget. Lykke til alle som ønsker denne utdannelsen, da den sikrer deg garantert jobb og er fantastisk viktig!

    Svar

Legg igjen en kommentar