Hvordan bli vekter

Vektere har en spennende og variert arbeidsdag, og som utdannet vekter kan man jobbe både som vakt på utesteder, på plasser som kjøpesenter eller flyplasser, eller ved alamsentraler. En del større bedrifter har dessuten egne vektere til å passe på lokalene sine, så det er mange mulige arbeidsgivere i dette yrket.

Hvis du liker å jobbe med spennende utfordringer i en hektisk arbeidsdag kan vekteryrket være noe for deg. Men hvordan går man egentlig frem for å bli vekter?

For å utdanne seg til vekter har man to valg; enten ta utdanningen innenfor sikkerhetsfaget på videregående skole, eller ta en såkalt vekterutdanning som tilbys fra flere store sikkerhetsselskap. Vekterutdanningen er et kurs over 163 timer som lærer deg alt som må til for å bli vekter, og gir deg kompetansen du trenger.

De aller fleste som jobber som vektere gjør det ved å ha tatt et slikt vekterkurs. Dette er jo ganske mye raskere enn å ta en hel videregående utdanning, og de fleste aktører har lagt opp vekterkurset slik at du får gjennomført hele utdanningen i løpet av 4 uker med fulle arbeidsdager. Det er lovpålagt med 100 % oppmøte, så det er viktig å være motivert for kurset før du melder deg på.

Deler av kurset er praktisk opplæring, selv om det aller meste et teoretisk basert. Når hele kurset er gjennomført må man opp i en 6 timer lang eksamen som består av flere deler, og her må du både ha vanlige flervalgsprøver så vel som en caseoppgave som skal etterligne en ekte problemstilling du kan møte når du jobber som vekter.

For å kunne ta vekterutdanning må man være minst 18 år gammel, ha gode norskkunnskaper, og en tilfredsstillende vandel.

Må man betale for å ta vekterkurs?

Dersom du skal utdanne deg til vekter via videregående opplæring er det jo gratis, men om du skal ta vekterkurs i regi av et privat selskap må du betale. Per 2020 ligger prisene for en pakke med komplett kurs, lærebøker og eksamen på ca. 27 – 28 tusen kroner hos alle de store aktørene.

Det kan trolig være mulig å få NAV til å dekke denne kursavgiften hvis du allerede er i kontakt med NAV angående å skaffe deg en jobb, men dette behandles ulike fra sak til sak.

Når man er ferdig med vekterkurset pleier det som oftest å være ganske grei skuring å få seg en jobb som vekter. Det er stor rift om de jobbene med best arbeidstider, men for de aller fleste er det i alle fall ganske enkelt å skaffe seg en fast jobb som gir en solid inntekt.

Lønnen for en nyutdannet vekter pleier å ligge et sted mellom 420 og 450 tusen kroner i året per 2020 når alt av tillegg er tatt med.

Les mer: Så mye tjener vektere.

Hvilken aktør bør man velge for vekterkurset?

Det er flere ulike selskaper som tilbyr vekterkurs, og prisen pleier stort sett å være ganske lik. Det kan derfor være fornuftig å velge et selskap som jobber en del i det området du kunne tenke deg å jobbe i, for det er alltid enklere å få jobb hos det samme selskapet du tok utdanning hos enn et annet et (selv om det også er helt mulig altså).

Alle som tilbyr vekterkurs i Norge har blitt sertifisert av Politidirektoratet, og går gjennom lovpålagt pensum. Du vil med andre ord lære akkurat det samme hos de ulike selskapene, i alle fall i prinsippet.

Vekter er en kjekk deltidsjobb, spesielt for studenter og lignende

Å jobbe som vekter er en super deltidsjobb for mange, inkludert studenter og andre som liker å jobbe på kvelden. Dersom du kunne tenke deg å jobbe på fredag og lørdag kveld er du nesten garantert en jobb, selv på små steder, og får attpåtil ganske god timelønn for å jobbe disse timene.

Så for en student kan det være den perfekte jobben hvor man jobber to kveld- og nattevakter i helga, men tjener godt nok med penger til at det fungerer som en bra deltidsjobb ved siden av studiet.

Les også:

Legg igjen en kommentar