Hvordan bytte julegaver

Julegavene har blitt en stor og viktig del av juletradisjonen, og vi nordmenn bruker enormt mye penger på gaver til familie og venner. Som oftest får man gaver man har lyst til å beholde, men noen ganger får man også ting man rett og slett ikke har bruk for, som man ikke egentlig vil ha, tøy i feil størrelse, eller gaver man får flere av.

I disse situasjonene vil man jo gjerne bytte gaven i noe annet, men hvilke lover og regler gjelder egentlig for å bytte julegaver?

Man har egentlig ikke krav på å få byttet julegaver, og det er ingen lov som regulerer dette. Bytte av julegaver er isteden en tradisjon blant handelstanden i Norge, og som regel kan man bytte julegaver i andre produkter selv uten kvittering. Butikkene kan selv velge regler og vilkår for å bytte gaver, men som oftest er de veldig greie på det.

Det er med andre ord butikkene som bestemmer hvordan man skal gå frem for å bytte julegaver. For de aller fleste er det bare å gå til butikken man tror varen er kjøpt på, og du får raskt svar på om de selger den der.

Les mer: Er det lov å hogge juletre i skogen uten å betale? Forklart.

Slik bytter du årets julegaver

Som oftest får man bytte gaven i noe annet med tilsvarende verdi, eller en tilgodelapp på denne butikken, selv uten kvittering. Julegaven du skal bytte bør være i originalemballasje, helst uåpnet, og i så god stand at butikken helt fint kan selge den på nytt.

Selve byttingen foregår ved at du henvender deg til de som jobber i kassen og spør om mulighetene for å bytte. Da får du vite hvilke regler som gjelder for akkurat denne butikken, så kan du gjøre som du får beskjed om av de ansatte.

Dersom det er noen problemer med varen, som ødelagt emballasje eller lignende, har de full rett til å nekte deg å bytte julegaven i noe annet. Da kan du eventuelt prøve å se om de er mer villige i en annen butikk. Noen kjeder og butikker godtar også å la deg bytte inn julegaver som er åpent, men det er ikke alle, så ikke åpne pakken unødvendig dersom du vet at du skal bytte den.

Det er lurt å be om byttelapp!

Dersom du har en julegave som kommer med byttelapp har du nå plutselig rett på å få byttet den. Denne byttelappen er nemlig et juridisk dokument som sier at du har krav på å få byttet varen i henhold til de vilkårene som står på byttelappen.

Jevnt over er det veldig kjekt å ha en byttelapp. Da kan du få byttet varen der hvor den er kjøpt til full pris, og får full oversikt over hvilke regler og frister som gjelder for å bytte julegaven. Man har alltid bedre byttemuligheter med byttelapp enn uten, så spør alltid om byttelapp når du kjøper julegaver til noen andre.

Ikke vent for lenge med å bytte julegaver

Mange butikker har satt ganske strenge frister for når de senest godtar at man bytter årets julegaver, og typisk kan det være snakk om romjula. Etter første nyttårsdag kan det faktisk allerede være for sent, så planlegg for å få byttet alle julegavene du ønsker å bytte i løpet av romjula.

I praksis har du da rundt en ukes tid på å få byttet årets julegaver, noe som burde være mulig å få til for de aller fleste. Noen butikker og kjeder godtar nok bytting de første ukene etter nyttår også, men ikke alle.

Kan man bytte julegaver i penger?

Du har ikke noe krav på å få byttet julegaven din i penger, og de færreste butikker gir deg faktisk penger for julegaven. Det er mye mer vanlig at man får bytte julegaven i noe annet de selger i butikken med tilsvarende verdi, eller høyere verdi dersom du betaler mellomlegget selv.

Noen butikker og kjeder tilbyr også tilgodelapp for julegaven. Dette fungerer som et gavekort som kan brukes i butikken.

Det er også noen få butikker som tilbyr å gi penger tilbake for julegaver som ikke passer, så det er alltid noen muligheter for dette, selv om det ikke er spesielt vanlig.

Hvordan bytte julegaver som er kjøpt på internett

Det gjelder litt andre regler og normer når man bestiller julegaver på internett enn når man kjøper dem i butikken, og den største forskjellen er angreretten. Når man kjøper noe på internett har man nemlig krav på 14 dagers angrerett, og denne varer fra man mottar pakken. Det betyr at dersom den som kjøper julegaven mottar den etter 10. desember så kan man benytte angreretten på julaften (eller senere om det er tid til det), og i denne perioden kan man sende julegaven i retur for å få refundert det man betalte for den.

Det er personen som kjøpte gaven som må benytte seg av angreretten, så hvis man skal gjøre dette må man gjøre det via den som faktisk bestilte gaven.

Husk at angrerett er en rettighet du som forbruker har, og her har man altså krav på å kunne returnere varen i bytte mot å få tilbakebetalt pengene i sin helhet. Her kan man også åpne gaven og prøve produktet, så lenge det ikke skades og ellers fremstår som om det skulle være nytt når du pakker det sammen igjen.

Noen nettbutikker lar deg også ha utvidet angrerett i jula, og noen lar deg til og med sende inn julegaver du ikke likte på samme måte som en fysisk butikk.

For butikker som har både netbutikk og vanlige, fysiske butikker så kan man som regel få mulighet til å bytte gavene sine i de fysiske butikkene selv om de var kjøpt i kjedens nettbutikk.

Les også:

Legg igjen en kommentar