Alle gjortedyra her i Norge feller geviret sitt hvert eneste år etter at paringstiden er over (med unntak av reinsdyrsimler som bruker litt lenger tid), og dette kan bli riktig så fine troféer man kan samle uten å måtte skyte dyret.
I USA og Canada har det lenge vært tradisjon for å samle fallgevir, og denne hobbyen er kjent som «shed hunting». I Norge har det ikke vært et eget miljø for dette på samme måte, men det er mange som er glade i å holde øyne åpne etter fallgevir når de er ute på jakt eller bare går en tur i skogen.
Om det frister med et fallgevir som kan henges på veggen eller noe sånt, er det bare å begynne å lete. Vi har ikke klart å finne ut om det egentlig er lov å ta med seg fallgevir hjem, men det har vært lang tradisjon for å gjøre det, så det er trolig ikke noe man får problemer for. For å være på den sikre siden anbefaler vi derfor å spørre grunneier før du tar det med deg.
Når kan man finne fallgevir?
Hvis du vil finne fallgevir er det lurt å være på jakt ganske kort tid etter at dyrene feller det, og hvilken årstid du leter på avgjør hvilket gevir du har mulighet til å finne.
Elg: Stor variasjon i når elgen feller geviret sitt, fra tidlig vinter til våren neste år. Trolig er det best å lete midt på vinteren i desember og januar hvis du er ute etter store gevir, mens mindre gevir kan finnes i februar, mars og april.
Hjort: Mars til april.
Rådyr: Typisk på høsten, fra september og til oktober.
Reinsdyr: Felles midt på vinteren, gjerne litt på nyåret.
Det er viktig å ikke være for treg med å lete etter fallgevir. Disse er nemlig rike på kalsium, et ettertraktet stoff for mange dyr. Selv hjortedyrene vil gnage på fallgevir om de kommer over det, men mus er den største trusselen. Om fallgeviret ligger lenge nok til mus gnage det helt i stykker.
Hvor skal man lete etter fallgevir?
Å finne fallgevir kan være en hobby som setter tålmodigheten til enhver på prøve, for det er ingen fast oppskrift på hvor man finner dem. Det er derimot noen triks man kan bruke for å øke sjansene sine. Først og fremst må du jo finne et område hvor dyrene ferdes i det gitte tidsrommet. Det nytter jo ikke å lete i områder hvor reinsdyret har sommerbeite hvis du vil finne et bukkgevir som felles på vinteren.
Det kan derfor være lurt å bli kjent med områder hvor det ferdes mange dyr, og lete her. Neste steg er å lete etter steder hvor det er naturlig for dem å fysisk miste geviret. For hjort og rådyr kan det betyr steder hvor de for eksempel må hoppe over et gjerde, mens elg har mer vanlig for å miste det når den bøyer seg ned for å drikke. Man kan derfor fort finne fallgevir fra elg på myrer og i bekker.