Hvordan forvelle epler

Forvelling er en type koking hvor man koker frukt eller grønnsaker før man fryser dem ned. Dette endrer på enzymstrukturen i grønnsaken/frukten slik at den holder seg bedre i fryseren. De færreste av oss tenker nok ikke på forvelling når vi skal lagre epler over lang tid, men det er faktisk en veldig praktisk og fornuftig måte å lagre epler på.

Når man forveller epler må de altså kokes, så de blir jo ganske ulike når de er ferdig. Forvellede epler passer derimot knallgodt til ting som eplekake eller andre ting som trenger eplebiter, så slipper man å skrelle og gjøre klar epler hver gang man har lyst på eplekake.

Slik forveller du epler

For å forvelle epler må du først koke opp vann. Bruk gjerne saften fra en hel sitron, og tilsett 1 spiseskje med sukker i vannet. Eplene skjæres opp og renses til fine båter eller biter, og når alt er ferdig renset legger du dem i det kokende vannet.

Eplene skal bare koke i rundt 2 minutter før de er klare, og mens de koker gjør du klar en bolle med iskaldt vann. Bruk gjerne en del isbiter for å få det skikkelig kaldt! Når det er gått to minutter tar du eplene raskt over fra det kokende vannet og over i denne isbollen.

Når eplebitene har blitt kalde (etter bare noen få sekunder) kan du ta dem opp igjen. Fjern så mye vann som mulig og legg dem til tørk på tørkepapir, håndkle eller lignende.

Når eplene er tørre kan de fryses ned i fryseren. Det er bare å bruke fryseposer som du fyller opp etter hvor mye epler du vil ha i hver. Du kan naturligvis kun ta opp én og én pose, så ikke fyll posen opp med mye mer epler enn du klarer å bruke samtidig. Da er det bedre med mange og mindre poser.

Så kort oppsummert: du forveller epler ved å koke dem i vann og 1 ss sukker i 2 minutter før du flytter dem over i en bolle med iskaldt vann. Tørk av eplene og legg dem i fryseposer i fryseren.

Å forvelle epler er langt ifra den raskeste eller enkleste måten å lagre epler på, men det fungerer veldig godt for deg som bruker mye epler i bakst. Her kan man få epler som både ser gode ut og smaker som om de var nyplukka selv etter mange måneder i fryseren.

Holdbarheten på forvellede epler er omtrent et års tid. Etter det har gått et år vil man kjenne litt mindre smak enn det første året, så det er lurt å prøve å bruke dem opp innen det er tid for en ny eplesesong.

Så da er det bare å plukke så mye epler du bare klarer til høsten, så kan du lagre du mye du bare måtte ønske.

Les også: Slik lager du eplesaft.

Er det bedre å forvelle epler enn å fryse dem ned uten forvelling?

Det er et par fordeler med forvelling kontra å fryse ned oppskjærte epler. For det første er de forvellede eplene allerede skrelt, så det er veldig kjekt når man skal bruke epler til bakst. Å tine hele eller deler av epler før man skreller dem blir ofte veldig tungvindt.

For det andre vil de ikke få den brune fargen som epler fort får av å ligge i fryseren. Denne fargeendringen stoppes nemlig når eplene forvelles, så man får epler som ser finere ut i alle fall.

Les også:

Legg igjen en kommentar