MOOC er en type gratis nettbaserte kurs hvor man kan lære om alt mulig rart. Disse kursene holdes typisk av utdanningsinstitusjoner som høyskoler og universiteter, og er derfor hakket mer seriøse enn vanlige kurs som folk legger ut på YouTube. MOOC har blitt en ganske populær måte å øke kompetansen sin på, enten det er for å videreutdanne seg innenfor noe man allerede kan, lære noe helt nytt, og ta et dypdykk inn i et spesifikk tema.
I denne artikkelen skal vi ta et dypdykk inn i MOOC-verden, og se nærmere på både hva man kan lære hva MOOC-kurs, om det er verdt tiden din, hvor mye det faktisk koster, hvor man kan registrere seg, og svare på en del vanlige spørsmål rundt denne formen for utdanning.
Noe av det meste (etter vår mening) med MOOC-kurs er at de i prinsippet er helt gratis. Alle som vil kan delta på læringen, og alt foregår over nettet. På den måten kan man ta et kurs uten noe annet enn internettilkobling, og dette er derfor en fin måte å gi utdanning til fattige folk på. Det er likevel en god ressurs for oss nordmenn selv om vi har gratis utdanning.
Det er mange av de beste universitetene rundt om i verden som tilbyr gratis MOOC-kurs, inkludert både Oxford og Harvard. Her er det kurs med veldig høy kvalitet, og det er til og med mulig å få kurset på CV-en når man er ferdig. Selv om man aldri fysisk reiser til universitetet er det jo fin pynt å ha der.
Det finnes MOOC-kurs innenfor det aller meste uansett om man driver med dataprogrammering, biologi, sosialantropologi, språk, litteratur, dataanalyse eller omtrent hva som helst annet.
MOOC er en relativt nytt konsept, men det er grunn til å tro at denne typen utdanning og etterutdanning blir mer populært i fremtiden, da det er både billig og enkelt å gjennomføre både for forelesere og studenter.
Når man fullfører et kurs og tar eksamen får man typisk et diplom fra studiestedet. Noen aktører har kun digitale diplomer, mens noen fysisk sender de i posten.
Hvor kan man melde seg opp til MOOC-kurs?
For å delta på et MOOC-kurs må man gjøre det via en nettside som driver med det. Det er 3-4 store internasjonale aktører, og vi skal se nærmere på alle sammen.
edX: edX er den største MOOC-portalen i verden med tusenvis av ulike kurs og noen av verdens mest kjente universiteter. Her holder kursene stort sett en veldig høy standard, og det er kurs innen alle slags fagfelt.
Coursera: Også på Coursera er det tusenvis av gode kurs fra flere av verdens beste universiteter. Vi synes denne er nesten like god som edX, så bare gå for den du liker best eller som har de mest spennende kursene for deg.
Udacity: Udacity er også en portal for MOOC-kurs som har en del universiteter.
OpenupEd: Dette er en MOOC-portal som er driftet og finansiert av EU, så her er det flere gode kurs fra kjente universiteter og høyskoler i hele Europa.
MOOC.no: En norsk portal for MOOC-kurs hvor flere norske universiteter og høyskoler har egne kurs på norsk. Det er mer informsjon om akkurat denne nedenfor.
Alle disse har i utgangspunktet helt gratis kurs som alle kan delta på, men det er også noen av dem som har et lite utvalg av betalte kurs. Likevel, man får tatt de aller fleste uten å punge ut noe som helst.
Alle portalene krever at man lager en brukerkonto. Dette er for å gjøre det enkelt for deg å se hvor langt du har kommet på kurset og hvilke kurs du deltar på, men også for at portalen og universitetet skal få en god oversikt over hvor mange som faktisk deltar.
Les også: Slik melder du deg opp til restplass på universiteter og høyskoler.
Hvordan foregår et MOOC-kurs?
Når man er meldt på MOOC-kurset man ønsker får man tilgang til en rekke online-resurser. Noen kurs fungerer slik at du kan ta dem i ditt eget tempo, mens andre kurs er delt opp slik at man tar f.eks én modul per uke. Så akkurat hvordan det fungerer i praksis avhenger litt av kurset. Man må derimot være flink til å sette seg inn i datoer og sånt før man kjører av gårde, for mange av kursene har spesifikke datoer innleveringer skal være ferdig innen dersom man ønsker å få diplom.
En del kurs har faste datoer hvor kurset begynner og slutter (typisk hvert semester), mens noen kurs er evige slik at du kan ta det i ditt eget tempo (kalles self-paced på nettsidene). De siste kan du altså melde deg på akkurat når du vil, og bruke så kort eller så lang tid du måtte ønske på. De som er gitt til et fast semester har derimot en oppstartdato hvor kurset begynner, så kommer nye videoer, tekster og ressurser en gang i uken fremover. Disse kursene har også en sluttdato, så sørg for å få gjennomført kurset innen denne tiden.
Nivået kan også variere stort, og noen kurs krever forkunnskaper, mens andre igjen er åpne og gjennomførbare for alle og enhver. Denne informasjonen skal stå tilgjengelig på kurssiden til hvert enkelt kurs, så det får man alltid vite før man melder seg opp.
Selve undervisningen pleier typisk å være en god miks av videoundervisning, egenlesing og oppgavesløsing, men også her avhenger det jo litt av det kurset du tar. Fag som for eksempel lærer bort programmering vil ha mye mer oppgaver enn kurs som lærer bort litteratur eller historie, da disse fagområdene naturligvis har ulik tilnærming til hvordan man lærer best.
De fleste kurs tilbyr en slags eksamen eller innlevering man kan gjennomføre på slutten av kurset. Denne blir rettet, men vanligvis må man betale en eksamensavgift for å få oppgaven sin rettet. Om man gjør dette vil man også få et diplom for kurset man har tatt, så det kan være verdt det om du synes kurset er relevant for utdanningen eller karrièren din. Eksamensavgift kan koste alt fra $50 til $200, og avgjøres av universitetet som holder kurset. Med norske øyne er det altså ganske dyrt, men om man ser det med amerikanske øyne er det knallbillige kurs.
Spørsmål og svar om MOOC
Nedenfor har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar som mange folk lurer på i forhold til MOOC-utdanning.
Finnes det MOOC-kurs på norsk?
Ja, det er flere norske høyskoler og universiteter som tilbyr MOOC-kurs per 2020, og man kan se en oversikt over alle disse på MOOC.no. Utvalget er ikke like godt som på engelsk, men kjente universitet som Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo tilbyr gratis MOOC-kurs via den nettsiden.
Kan man få studiepoeng av MOOC-kurs?
Nei, i utgangspunktet får man ikke studiepoeng av å ta MOOC-kurs, men det er noen unntak. Noen av de norske universitetene tilbyr nemlig at man også kan melde seg opp til en fysisk eksamen i noen av kursene, men kun om disse også holdes i akkurat samme form på universitetet. Her må man derimot betale studieavgift og fysisk møte opp for å avlegge eksamen.
Det er umulig å få studiepoeng fra noen av fagene som holdes fra universiteter eller høyskoler i andre land enn Norge. Så om du har lyst på studiepoeng må du se på listen på MOOC.no, og ikke på noen av de andre nettsidene.
Kan man få studiestøtte fra Lånekassen ved å ta MOOC-kurs?
Nei, man kan i utgangspunktet ikke få støtte fra Lånekassen for å ta utdanning eller etterutdanning via MOOC-kurs siden de fleste ikke regnes som en del av et studieløp via universitetene. Unntaket er igjen som med studiepoengene hvis du faktisk betaler studieavgift og melder deg opp til eksamen i emner. Om du tar tilsvarende 30 studiepoeng samtidig er dette tilsvarende en fulltidsstudium.
Kan man skrive MOOC-kurs på CV-en?
Ja, man kan absolutt skrive MOOC-kursene man har tatt på CV-en, men det er ikke sikkert at den potensielle arbeidsgiveren er kjent med hvordan dette fungerer. Så om du har mange kurs kan det være greit å forklare litt hvordan det har foregått.
Mange liker å betale for å få rettet eksamen og få et offisielt diplom på at de har gjennomført kurset, for dette ser mye bedre ut på CV-en enn om man bare lister opp kurs man har deltatt på uten å ha noe å vise til. Men dette er jo opp til hver enkelt. For mange kan det være nok å vise at man liker å bruke tid på å etterutdanne seg eller søke breddekunnskap.
Koster det noe å ta et MOOC-kurs?
Nei, i utgangspunktet er det helt gratis å ta et MOOC-kurs hos alle portalene vi har listet opp i denne artikkelen. Det som er gratis er derimot å delta på kurset passivt, og man må betale en eksamensavgift for å faktisk få rettet eksamen sin, få diplom og sånt.
Det er også noen få utvalgte kurs som koster penger å delta på, men disse er heldigvis fortsatt i mindretall.
Må man ha fullført videregående skole for å ta MOOC-kurs?
Nei, alle kan melde seg opp til MOOC-kurs uansett om man allerede har en doktorgrad, eller om man kun har tatt grunnskolen. Her er poenget at det er gratis, åpent og tilgjengelig for alle og enhver uavhengig av hvor man bor, hvor mye penger man tjener, og hvilken utdanning man har fra før av.
Kan man ta en hel grad via MOOC-kurs?
Både ja og nei. I utgangspunktet er ikke MOOC-kurs en del av noen grad, men også her finnes det unntak. Hos edX har de blant annet begynt med såkalte «MicroBachelors» og «MicroMasters» som lar deg ta deler av eller hele utdanningen din via MOOC-kurs. Disse er godkjent i USA, så de vil trolig også kunne godkjennes i Norge etter at man har gjennomført dem.
Det er også fulle mastergrader tilgjengelig på edX, men her har de satt en prislapp som kan virke absurd høy for oss nordmenn som er vandt til gratis utdanning. Disse gradene består av en hel samling med ulike MOOC-kurs som tas over flere år, og til sammen gir de deg en grad.