Når høsten har kommet pleier ofte skogen å bli proppfull av skrubber, og de vanligste artene for sopplukkere er rødskrubb og brunskrubb. Disse soppene kan vokse i både bar- og blandingsskog, og er veldig vanlig å komme over når man er ute på tur i skogen.
Ingen av skrubbene regnes som spesielt gode matsopper, men både rødskrubb og brunskrubb er spiselige, og passer veldig godt i en gryterett eller lignende.
Så selv om de ikke er en sopp du kanskje reiser ut i skogen med mål om å finne, er det en ålreit sopp du ofte kommer til å komme over når du leter etter steinsopp eller kantarell, og da er det jo like greit å ta de med deg for å bruke i gryter.
Når man plukker sopp er det jo veldig viktig å være helt sikker på hvilken sopp det er du har funnet, for det er flere typer sopp som kan være giftige. Heldigvis er det enkelt å skille skrubber fra andre sopper, og være helt sikker på hvilken man velger.
Les også: De tryggeste og enkleste matsoppene å lære.
Slik skiller du rødskrubb og brunskrubb fra andre sopper
Alle skrubbene er spiselige, uansett om du finner rødskrubb, brunskrubb eller en av de mer sjeldne skrubbene. De har også alle felles kjennetegn, så ved å følge disse kjennetegnene kan du føle deg 100 % sikker på at du har funnet en spiselig skrubb!
Det første man må gjøre for å sjekke om det er en skrubb du har funnet, er å se på undersiden.
Alle skrubber er rørsopp, noe som vil si at de har rør under undersiden av hatten, ikke skiver (som er mest vanlig). Videre har de en mellomtynn stilk, og det er på denne vi finner kjennetegnet for skrubber.
Alle skrubber har nemlig små, sorte prikker på stilken, og det er spesielt fremtredende nært opp mot sopphatten.
Det er ingen andre sopper som har helt lik stilk, så det er et godt kjennetegn, spesielt når man kombinerer det med at det er en rørsopp.
Som du kan se på bildet ovenfor er det ganske enkelt å kjenne igjen når man vet hvordan det ser ut.
Selve sopphatten kan komme i flere ulike fargenyanser, men rød eller brun er vanligst, og kan si deg om du da har funnet rødskrubb eller brunskrubb.
Noen ganger kan de også komme i en slags mellomting mellom brun og rød, og da kan det jo være litt krevende å vite hvilken av disse to artene man har funnet.
Les også: Slik finner du kantarell!
Slik gjør du klar skrubber for å spise
Skrubber er blant soppene som ikke kan spises uten å kokes først, for de har en slags gift som må løses opp i vann før man bør spise dem.
Hvis man ikke gjør dette kan man risikere diaré, oppkast og lignende symptomer.
Heldigvis er det enkelt å tilbrede soppen slik at den er klar til å spises uten at man blir dårlig, og alt man trenger å gjøre er å koke dem i 15-20 minutter før man eventuelt steker eller bruker dem videre. Sørg for å slå ut vannet, så er soppen klar til å stekes eller puttes i en gryte!