Når man slår opp telt midt på sommeren her i Norge kan man fort merke at det blir dødsvarmt inne i teltet midt på dagen. Ofte henger varmen fortsatt igjen til kveldstid når man skal legge seg, og det er ikke akkurat mye behagelig å legge seg til å sove i et varmt og klamt telt når det endelig begynner å bli kjølig og fint ute.
Det er heldigvis flere metoder som fungerer godt når man skal kjøle ned teltet i sommervarmen, og nedenfor går vi over en hel rekke tips som hjelper deg med å få luften i teltet sval og kjøling. Av tipsene er det ikke slik at noen av dem er mye bedre enn andre, for hvilke som fungerer best avhenger litt av hvor du telter og hvordan type telt du bruker. Så ta en titt over de ulike tipsene og bruk de som passer deg best.
Følg med på hvor du setter opp teltet
Før man i det hele tatt slår opp teltet er første bud å finne ut av hvor man skal ha det. Mange vil kanskje la seg friste til å sette det opp på en stor og åpen plass, men om du er ute i skogen og har mulighet til det er det mye bedre å sette det opp i ly av store trær, som for eksempel under store gran- eller furutrær. Disse er knallgode til å blokkere lysstråler fra å komme helt ned til bakken, og vil lage et svalt og kjølig mikroklima selv om det kan være glovarmt bare noen meter unna.
Husk også at sola fort kan endre seg mye i løpet av dagen, så bruk hodet og tenk over hvor du tror sola kommer til å være på ettermiddagen. Det er typisk mellom 3 og 7 at sola steker som mest og det er viktigst at teltet står i skyggen.
Les også: Slik merker du alt turutstyret ditt raskt og enkelt.
Bruk tarp for å gi tiltet skygge
En av de beste måtene å holde lufta i teltet kjølig på når det er varme sommerdager, er å bruke en tarp over teltet. Da spiller det ikke lenger noen rolle om teltet står midt i solsteika slik det ofte må gjøre på campingplasser.
Tarpen bør festes såpass høyt at det blir litt luftsirkulasjon mellom tarpen og teltet. Da blir tarpen varmet opp istedenfor selve teltet, men om det er nok luft mellom tarpen og toppen av teltet vil ikke lufta inne i teltet bli varm på samme måte.
Har du ikke tarp? Fortvil ikke, det kan enkelt bestilles fra Revir sin nettbutikk ved å følge denne linken. Der får du kvalitet til en rimelig penge!
Bruk fuktig tøy for å kjøle ned teltet
Et godt triks for å kjøle ned teltet på varme sommerdager er å utnytte såkalt fordamping. I praksis betyr det at du tar et håndklede eller lignende og dypper det vann og legger det over teltduken. Dette vil gjøre at vannet fordamper når det varmes opp av sola fremfor å varme opp teltet. Samtidig vil det kjøle ned teltet.
Om du følger litt med og fukter håndkledet på nytt etter noen få timer er dette en god måte å være nesten garantert å ha et svalt og kjølig telt til kvelden. Det er jo litt arbeid å hele tiden følge med på at ikke håndkledet tørker ut, men om du er villig til å ta deg bryet med det er det en god metode.
Les også: Hvordan beskytte teltet mot regn.
Ta med bærbar aircondition i teltet
En bærbar aircondition fungerer egentlig på samme prinsipp som et kjølig håndklede, men med litt bedre effekt. Her må man fylle på litt vann som brukes for å kjøle ned teltet sammen med vifter. Om du ikke har et megatelt fungerer det helt supert med selv en liten bærbar aircondition som denne, og her er du garantert et svalt telt neste tur.
Airconditionen ovenfor går på batteri som må lades opp, så vi anbefaler å kombinere den med en powerbank (som denne powerbanken som er spesialdesignet for tur, og som har en solcellelader).
Pakk ned teltet midt på dagen
Det er helt klart litt stress, men en fin måte å unngå klam og varm luft i teltet på er ved å pakke det ned ved lunsjtider, og sette det opp igjen når sola har begynt å gå ned for kvelden. Da slipper du at det står og varmes opp hele dagen, og kan legge deg til å sove i sval og fersk luft.
La teltet stå åpent med alle luker åpne
Det er kanskje åpenbart for mange, men det er ekstremt viktig å sørge for å lufte ut teltet hvis du ikke vil ha klam og varm luft. Om du ikke gidder å pakke det ned hver dag bør du i alle fall åpne alt av dører og luker i teltet, og helst la det stå på vidt gap hele dagen lang.
En del telt har vinduer som kan åpnes på baksiden, og luker som kan åpnes for å gi teltet gjennomtrekk av luft. Utnytt denne sjansen dersom du kan!
Denne artikkelen inneholder annonser for Revir og Kjell & Company.