Slektsforskning har blitt en populær fritidssyssel som stadig flere driver med. Her kan man enten starte med seg selv for å prøve å finne ut av hvem man slekter på bak i tid, eller starte med en stamfar/stammor man kjenner til for å prøve å finne ut av hvilke slektninger du har rundt om i landet eller verden.
Noen opplever å finne ut at de er i slekt med adelige, mens andre finner ut at de er i slekt med kriminelle. De fleste har noen overraskelser på lur, for når man kommer noen få generasjoner tilbake i tid blir det fort et stort antall mennesker man er i slekt med.
Om du tror det kunne vært spennende å komme i kontakt med fjernt beslektede personer, eller bare kartlegge hvem du er i slekt med, kan slektforskning være noe for deg. I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode råd for hvordan du kan komme i gang med denne hobbyen!
Start med å kartlegge og systematisere via levende slektninger
Den beste starten for å komme i gang med slektsforskning er å snakke med en av de eldste i familien, og få dem til å gi deg så mye informasjon om foreldre, søsken, søskenbarn, tanter og onkler som bare mulig. Her bør man skrive ned både navn, bosted og alt annet man får vite om dem, så har man et skikkelig godt utgangspunkt for å begynne sin egen leting fra disse.
Jo flere levende slektninger du kan spørre ut om slektninger og familie, jo bedre oversikt får du. Det er fort gjort at en del kan glemme litt familie, men om du får snakket med flere enn bare én person reduserer du risikoen betydelig.
Ellers anbefaler jeg å være ekstremt systematisk til å begynne med. Skriv alltid ned kildene dine i et oversiktlig dokument, for du kommer garantert til å måtte bla opp i det på et punkt. Og tro meg, det er fort gjort å glemme hvor informasjonen egentlig dukket opp første gang. Så lag deg en oversikt over alle kildene dine, så sparer du deg for veldig mye tid i fremtiden.
Bestill en gentest
En annen god måte å komme i gang på er ved å bestille en gentest. Dette fungerer ved at man bestiller et kit med en Q-tiplignende sak som man swabber i munnen, så sender man den til utlandet. Denne testen kan så brukes for å kartlegge slektninger og opphav, og dersom andre i familien din har gjort det samme kan du få svar på det. Her er fordelen at man kan komme i kontakt med svært fjerne slektninger nokså enkelt, og kan dermed starte litt i andre enden enn om man begynner med nærmeste familie.
Les også: Slik fungerer MyHeritage sin gentest.
Det er helt lovlig å bruke slike gentester i Norge, men selve testene sendes ut av landet for å gjennomføre prøven.
Ta kontakt med sleksforskningsmiljøet
Det er mange miljøer som driver med slektsforskning, og er du heldig kan det hende at noen med felles slekt allerede har gjort en del jobb for deg. Det kan derfor være nyttig å komme i kontakt med slektsforskningsmiljøet som finnes både på Facebook-grupper og på egne nettforum. Ikke bare kan du være heldig å komme over informasjon du får nytte av, du kan også spørre om tips og råd hvis du setter deg fast i letingen din.
Søk blant gamle bøker, brev og lignende du finner
Gamle brev og bøker kan være en grullgruve når det kommer til slektsforskning, så hvis du kan leite på loftet til en gammel slektning kan du være heldig og komme over informasjon du neppe hadde klart å finne på noen annen måte. Er du riktig heldig kan du også komme over fotoalbum, og et ekte superfunn er typisk et stort fotoalbum med navn på personene på bildene. Her kan man fort få samlet ut mye informasjon!