Hvordan lære programmering raskt

Det er mange som får med et ønske om å lære seg programmering, enten for å bruke det til hobbyprosjekter, eller kanskje til og med for å endre karrierevalget sitt. Det er utrolig mange gode ressurser for å lære seg programmering over internett, og det er absolutt mulig å lære seg det helt selv.

Vi har tidligere sett på hvilke programmeringsspråk som egner seg best for nybegynnere, og i denne artikkelen skal vi heller fokusere på hvordan man bør gå frem for å lære seg programmering så raskt som mulig. Så om du er motivert til å lære deg programmering så raskt som mulig er du på rett sted!

Hvor lang tid tar det egentlig å lære programmering?

Noen kan bruke flere år på å lage programmering, mens andre som jobber svært effektivt og målrettet kan faktisk lære det hele på noen få måneder. Det er klart at man bare har en slags basisforståelse av programmeringsspråket sitt etter noen få måneder, men for mange er denne forståelsen nok til at man kan bruke språket i jobbsammenheng.

Jevnt over kan man si at man bruker et sted mellom 3 og 6 måneder på å lære programmering til et ålreit punkt hvor du kan jobbe med det, så sant du har prosjektet med å lære programmering som fulltidssyssel.

Om du skal lære programmering ved siden av vanlig jobb eller studier kan du regne med å måtte bruke ennå lenger tid før du når et punkt hvor du kan jobbe som koder.

Slik lærer du deg programmering raskt

For å lære seg programmering raskt er det bare å sette i gang. Jo mer tid du legger i prosjektet, jo raskere vil du lære deg det utvalgte språket ditt. Folk lærer programmering på ulik måte; noen foretrekker lærebøker, andre ser på YouTube, mens mange liker å følge tekstbaserte tutorials på ulike nettsider. Alle metodene fungerer, men det er viktig å identifisere den måten som er mest effektiv for deg. For mange føles det bortkastet med timesvis av seertid på YouTube når man like godt kan få den samme informasjonen raskt forklart i et par avsnitt med tekst.

Før du kommer i gang bør du kartlegge litt ulike ressurser. De fleste programmeringsspråk har offisielle tutorials og guider, men disse er av varierende kvalitet, og noen retter seg ikke spesielt godt inn mot nybegynnere. Så ta noen Google-søk for å kartlegge potensielle muligheter for å lære språket. En god guide vil spare deg for mye tid og hodebry, så dette steget er verdt å bruke tid på.

Vi kan også anbefale å kjøpe en god lærebok for det programmeringsspråket du skal lære. Dette kan være utrolig nyttig når man skal lære om litt kompliserte konsept som tar litt tid for å virkelig forstå. Ofte kan lærebøkene få til å forklare disse mye bedre enn det man får på gratisressurser eller lignende.

Bruk mye tid på å faktisk jobbe med programmeringen for å lære programmering raskt

Den viktigste faktoren for å lære programmering raskt er at man bruker programmeringsspråket aktivt ved å løse problemer, sette opp enkle scripts, og prøve å finne feil eller bidra til andre sin kode. Du kommer ikke til å bli noen god koder om du leser tre bøker fra perm til perm uten å faktisk kode noe! Istedenfor bør du hele tiden ta deg bryet med å aktivt jobbe med programmeringsspråket, for denne aktive læringen gir deg mye mer effektivt utbytte av tiden du bruker på det.

Å faktisk bidra på ulike prosjekter kan være den aller beste måten å lære på. Her får du jobbe med ekte kode, kommer i kontakt med andre som driver med det samme programmeringsspråket, og kan få hjelp dersom du trenger det. Det er mange steder hvor man kan samarbeide med andre om å lage open source-prosjekter, og mest populær av alle disse er Github.

Det er stor variasjon i hvor lang tid man bruker på å forstå konseptene

De aller fleste er enige i at det er utrolig mye enklere å lære seg et nytt programmeringsspråk når man allerede er kjent med et annet et. Grunnen er fordi logikken og konseptene stort sett er kliss lik på tvers av språkene man bruker, og når man lærer sitt første programmeringsspråk må man også jobbe med å få en god forståelse for disse.

En del av konseptene man jobber med når man programmerer er ganske diffuse for mange, og det er en del som sliter med å forstå ting som arrays eller sånt. Det er derimot viktig å forstå ikke bare hvordan du bruker disse, men selve logikken bak hvis du skal bli god til å programmere.

Vi anbefaler å bruke den tiden det tar på å virkelig forstå disse konseptene. Det kan virke som bortkastet tid, men du vil ikke angre når du over tid skal lære deg flere eller mer kompliserte programmeringsspråk.

Noen forstå konseptene enkelt, mens andre må bruke litt tid. Akkurat på dette punktet er vår erfaring at gode lærebøker ofte fungerer bedre enn tekst eller video på internett, da disse lærebøkene går mer i dybden på hvorfor disse konseptene er som de er.

Sett av nok tid til å lære programmering

Hvis du ønsker å bli god på programmering er det få andre ting å gjøre enn å sette seg ned for å lære om det, jobbe med koden eller på andre måter utvikle deg. Det tar mange, mange timer å lære seg programmeringsspråk, og jo mer tid du setter av til programmering i hverdagen din, jo raskere kommer du til å komme til det punktet hvor du kan programmering godt nok til å kunne jobbe med det.

Bør man studere programmering ved høyskoler eller universiteter?

Det er mange ulike norske høyskoler og universiteter som tilbyr både enkeltfag, årsstudium, bachelorgrader eller til og med mastergrader i programmering. Disse er jevnt over av god kvalitet, og kommer til å gi deg en god forståelse for faget. I tillegg er det selvsagt mye enklere å søke jobber med dokumenter som viser hva du kan, enn å dukke opp på jobbintervjuet og fortelle at du er selvlært.

Ulempen med å ta en hel bachelorgrad er jo at det tar tre års tid. Om du virkelig ønsker å lære programmering raskt vil du nok synes at tempoet på høyskoler og universiteter er litt for tregt, og at man lærer mye som ikke er praktisk nyttig (selv om vi mener at det meste av den dyptliggende kunnskapen rundt programmering er gull verdt over tid).

En mulighet er jo selvsagt å studere programmering på skolen samtidig som man jobber knallhardt med det ved siden av. Da får du det beste fra begge verdener.

En mellomting mellom studier og selvlært er å ta MOOC-kurs. Dette er nesten som å ta enkeltemner på samme nivå som høyskoler eller universiteter, og går kun over internett. Mange av disse kursene tilbys av noen av verdens beste universiteter i verden, og kan være en knallgod måte å komme i gang på. I tillegg til universiteter har også teknologigiganter som Google og Microsoft også egne MOOC-kurs som er perfekt for deg som vil lære programmering.

Et kursbevis fra en bestått MOOC-eksamen kan være veldig nyttig når du søker jobber, og er jevnt over en god måte å lære programmering på, selv om det bør kombineres med å jobbe hardt med selve programmeringsspråket ved siden av.

Les også:

Legg igjen en kommentar