Å lære seg et nytt språk er en ferdighet som ikke bare ser bra ut på CV-en, den har også en stor nytteverdi når du skal kommunisere med andre mennesker fra andre deler av verden, og er absolutt en ferdighet som er verdt å bruke tid på å lære seg. Det finnes godt over hundre ulike språk man kan lære seg, fra japansk, til russisk, til tysk eller fransk. Uansett hvilket språk du har tenkt å lære deg er fremgangsmåten ganske lik, og man må starte med å lære noen enkle setninger, eller til og med de unike bokstavene som er i det språket.
For mange kan noe av det vanskeligste være å komme i gang med å lære et nytt språk, etterfulgt av å faktisk jobbe jevnlig med det. Et språk er ikke noe man kan lære seg på noen få dager, men heller noe man må jobbe jevnlig over lang tid. Det beste er om man kan få til daglige økter hvor man repeterer litt på ting man allerede kan, og kombinerer dette med å lære seg noen få nye ord.
Slik begynner du å lære deg et helt nytt språk
Det beste man kan gjøre når man skal komme i gang med å lære et nytt språk er å finne seg en god ressurs for det. I de fleste tilfeller vil det si å skaffe seg en god lærebok som tar for seg språket med både ord, grammatikk og uttale. Slike språkbøker koster ofte en del, men det er ikke til å komme unna at de er det beste verktøyet du kan ha for å lære deg et nytt språk.
Lærebøker for nye språk finner man på nettbutikkene til vanlige bokforhandlere, som hos Ark, CDON, Notabene osv. Det er selvsagt ulik kvalitet på lærebøkene, så ta gjerne en Google-søk for å finne ut hvilke som regnes som best for akkurat det språket du skal lære deg.
Mange synes også det fungerer godt med apper, som for eksempel Duolingo. Når man skal begynne å lære et nytt språk er det også ofte slik at disse er gode hjelpere som får deg godt i gang med å lære nye ord og setninger. Slike mobilapper er derimot generelt sett nokså dårlige på å lære bort grammatikk, og går også ofte ikke i detaljer rundt konsepter man lærer.
Vi anbefaler derfor å bruke en app for å lære et språk, men helst kombinert med en lærebok eller lærer som kan forklare hvorfor ting er som de er, så kan selve appen fungerer flott til å lære deg nye ord.
Les også: De beste appene for å lære japansk.
På mange språk er det også egne gloseapper som ikke tar for seg verken setninger eller grammatikk, men kun ord. Dette er veldig lurt å bruke litt tid på når du skal utvide vokabulæret ditt!
Akkurat som med apper finnes det nettsider som også har oppgaver og guider til å lære nye språk, og det er bare å bruke de for det de er verdt. Noen er gode, mens andre ikke er like gode. Man vil trolig uansett lære mye av å bruke tid på slike, men husk at dette ikke bør være den eneste kilden din til kunnskap.
Tips til når du begynner å kunne litt
Når man begynner å få en grei forståelse av språket er det på tide å utvide horisonten sin fra å jobbe med lærebøker, apper og nettsider, og begynne å fokusere på å få inn organiske kilder til språkutvikling. Dette kan bety ting som å se på TV-serier og filmer på språket man lærer seg (helst uten undertekster, eller undertekster på samme språk som de snakker), prøve seg på enkle bøker på språket (altså bøker som romaner, ikke språkbøker), eller lese nettsider og aviser på det språket man prøver å lære seg.
Dette gir deg en mer naturlig språkforståelse som lar deg lære ord og uttrykk du aldri kommer til å finne i en lærebok. Jo flere kilder og mer tid du bruker på å omringe det med språket, jo raskere lærer du det. Det er også viktig å være klar over at man faktisk lærer mye av å omringe seg med språket selv om du kanskje føler at du ikke får så mye aktivt utbytte av det. Om du gjør ditt beste for å faktisk forstå hva de sier og mener kommer du faktisk til å lære mye mer av å jobbe på denne måten enn å pugge enkeltord og setninger fra en lærebok, selv om det kan føles veldig vrient i starten. Etter en stund vil det derimot løsne for de fleste, og plutselig innser man at man har lært veldig mye mer enn man trodde man gjorde.
Kom i kontakt med noen som faktisk kan språket
Neste trinn for å lære språket ennå bedre er mer aktiv bruk, noe som vil si at man faktisk må skrive og prate språket. Den absolutt beste måten å gjøre dette på er ved å komme i kontakt med noen som har språket som morsmål, slik at samtaler med dem er organiske og gode. Man trenger ikke én til én-kontakt med en annen person, og i mange tilfeller vil det fungere helt greit å være medlem av en Facebook-gruppe eller et nettforum som foregår på dette språket. Poenget med dette steget er å faktisk bruke språket selv, og ikke bare lese eller høre det.
Aktiv bruk av språket gir godt utbytte av læringen, og når man begynner å bruke språket aktivt med jevne mellomrom tar det sjeldent lang tid før man utvikler seg til å kunne det nesten flytende. Her gjelds det bare å fortsette med gode rutiner og bruke språket så ofte muligheten byr seg!
Og det er en kort innføring i hva som skal til og hvordan man skal gå frem for å lære seg et nytt språk. Husk at det viktigste er å drive med det jevnlig, og det er ikke alltid så viktig nøyaktig hvordan man lærer det så lenge man setter av tid til å jobbe med det.
Sjekk opp mulighetene for å ta et kurs
Veldig mange universiteter og høyskoler tilbyr kurs i fremmedspråk, og disse er gratis å delta på forutsatt at du blir tatt opp og betaler semesteravgiften til skolen. Dette kan være en veldig god måte å lære et nytt språk på, for disse kursene har stort sett en høy standard, dyktige fagfolk og god oppfølging.
Noen universiteter tilbyr nettbaserte kurs, så det er absolutt noe man bør vurdere dersom man kunne tenke seg å lære et nytt språk og har lyst på litt rammer for læringen. En bonus er at man får mulighet til å ta eksamen i faget, noe som gir deg papirer på at du faktisk har en viss språkforståelse.
Det er også mange private aktører som tilbyr kurs og undervisning om et språk, og dette kan også være en god måte å lære seg et nytt språk på. Her må man regne med å betale en del for å bli med, men det kan være verdt pengene ettersom man får tilgang til undervisning, andre som lærer språket med deg, og en lærer som kan svare på alle spørsmålene du har.
Alle lærer på ulik måte
Det er verdt å merke seg at alle lærer best på sin egen måte. For noen fungerer det knallgodt med en app, mens andre foretrekker å bruke en lærebok. For mange vil det igjen være helt nødvendig med en lærer som underviser.
Det finnes også mange som har lært seg nye språk helt på egenhånd ved å se på TV-serier, så selv måter som dette fungerer godt hvis man går inn for det. Dette gir kanskje ikke like god innsikt i grammatikk og skrivemåte som andre metoder, men det gir deg en veldig god innsikt i hvordan språket faktisk høres ut, hvordan det fungerer i dagligtale og sånt.
Poenget er at man bør jobbe med å finne den metoden som fungerer aller best for akkurat deg, og ikke kaste bort altfor mye tid på metodene som fungerer dårlig for deg.
Hvor lang tid tar det å lære et nytt språk?
Nøyaktig hvor lang tid du kommer til å bruke på å lære et nytt språk avhenger helt av tidligere kunnskap med lignende språk, hvilket språk du skal lære deg, og ikke minst hvor mye tid du bruker til å lære det. Det sier seg jo selv at du kommer til å lære det mye raskere om du bruker 7-8 timer hver dag enn om du setter av en halvtime.
Les også: Slik lærer du et nytt språk raskt.
Med god motivasjon er det mange språk som kan læres til et brukbart nivå innen 3-5 måneder. Hvis man jobber målrettet i rundt én time hver dag er dette faktisk ikke usannsynlig. På dette punktet er man ikke direkte flytende, men kan mer enn nok til at man fint kan klare seg fint om man reiser til et land som snakker dette språket.