Noen ganger har man rett og slett behov for å ha en anonym e-post, enten det er for å registrere seg på ulike nettforum uten å bli gjenkjent, eller kanskje man må nødt til å sende en anonym varsler-mail til sjefen eller noe sånt. Uansett grunnen er det viktig å ha en god, anonym e-post i slike tilfeller, og her skal vi se litt på alternativer til hvordan man kan få sendt avgårde en e-post og være 100 % trygg på at ingen finner ut hvem som sendte den.
I utgangspunktet er det veldig mange e-posttjenester som tilbyr mer eller mindre anonyme e-postkontoer. Så lenge man ikke trenger å registrere navnet sitt eller mobilnummeret sitt er det bare å fylle på tulleinformasjon som e-posten trenger. I mange tilfeller holder dette i lange baner. Det er derimot ikke nok dersom Politiet eller andre har rettskjennelse for å avsløre hvem som sendte e-posten, selv om det holder i lange baner for å sende et anonymt varsel til en journalist eller en sjef.
For å være hakket mer sikker bør man vurdere en kryptert e-post. Vi anbefaler ProtonMail. Denne er helt anonym, og man trenger ikke navn eller noen informasjon for å lage en e-post der. Den er dessuten helt gratis dersom man ikke skal sende all verdens med e-poster fra den. Her ligger man inn og kan sende og lese e-post akkurat som om du hadde brukt Gmail eller en slik type e-post.
Les også: Hva er den beste e-posttjenesten i 2020? Forklart.
Den store fordelen med ProtonMail er at den er kryptert, og serverne er lokalisert i Sveits, så det er veldig vanskelig for noen som helst å få tak i informasjonen som lagres på e-posten. Dette er den aller tryggeste e-posten for normal bruk i lav skala.
Det er også mulig å bruke ProtonMail via darknet hvis man ønsker det ved å bruke følgende adresse: https://protonirockerxow.onion/.

Noen alternativer til ProtonMail er :
- Tutanota. Fungerer veldig likt som ProtonMail med god kryptering.
- Secure-email.com. Litt 90-talls nettside, men fungerer OK.
- Guerillamail. Her lager man ikke en egen e-post slik som hos ProtonMail eller Tutanota, men isteden mottar og sender man e-poster fra tilfeldig genererte navn. Merk at alle kan lese disse, så det er ikke spesielt trygt, men fungerer godt for å sende varsler-eposter og sånt.
Bruk VPN for et ekstra lag med beskyttelse
Om du fortsatt skulle føle deg litt usikker bør du kombinere ProtonMail med en VPN-tjeneste. Her anbefaler vi NordVPN, men det er også veldig mange andre alternativer. Dette skjuler identiteten din når du surfer på internett, og om noen skulle kreve å få utlevert informasjon fra ProtonMail får de bare opp informasjon om NordVPN. De som krever utlevering av informasjon må dermed også få rettskjennelse for å få dette fra NordVPN før de får din informasjon.
For å få flere runder med rettskjennelser for å få utlevert brukerinformasjon må det relativt alvorlig kriminalitet til, i alle fall her i Norge, og det er en veldig krevende prosess når de ulike aktørene (mail og VPN) er lokalisert i ulike land. Vi mener derfor at man er veldig anonym og trygg når man bruker både VPN og ProtonMail for å sende en e-post.

Takk for guiden 🙂