Hvordan søke om restplass for høyere utdanning

Hvert år legges det ut en rekke restplasser hos høyskoler og universiteter som rett og slett fikk færre søkere enn de har plass til på studiene sine. Om du sitter midt i sommerferien uten å vite hva du skal gjøre neste år er det mulig å søke seg inn på én av disse, og ordningen fungerer etter «første mann til mølla»-prinsippet så lenge man oppfyller minstekravene for å komme inn.

Men hvordan skal man egentlig gå frem for å søke om en restplass?

Årets restplasser offentliggjøres den 19. juli hvert år, mens søknadene først åpner den 20. juli. Man har med andre ord 24 timer til å sjekke hva som er ledig før det er åpent for å søke på det, så man har i alle fall litt tid til å tenke seg om.

Lista over årets restplasser kan du se ved å klikke her. Dersom du finner noe du kunne tenke deg å studere må dette gjøres via Samordnaopptak sine nettsider. Der har de aller fleste tilgang til sitt digitale vitnemål, og kan enkelt søke på de restplassene de vil.

Selve prosessen er enkel, og når du har logget inn på Samordnaopptak med MinID velger du enkelt nok den høyskolen eller universitetet, og den graden eller studiet du ønsker å få plass hos, og legger inn søknaden digitalt via de samme nettsidene.

Dersom alt er i orden får du svar med det samme, så i løpet av fem minutter kan du sikre deg en studieplass.

Det er mulig å søke på flere restplasser, men maks 10 stykker. Man får jo som regel positivt svar med det samme siden det ikke er noen poenggrenser der, men du kan likevel kun takke ja til én av plassene.

Les også: Slik sjekker du om du har fått studieplass på høyere utdanning.

Hvilke studier får restplasser?

Restplasser er kun overskuddsplasser hvor det har vært færre søkere som har takket ja til plassen enn det er ledige plasser. I prinsippet kan derfor alle studier få restplasser, men i praksis er det slik at populære studier ikke får det, men de typisk upopulære studiene får restplasser år etter år.

At et studium får restplasser trenger ikke å være negativt, og undervisningen og kvaliteten på studiet kan være kjempebra selv om det var ledige plasser.

Hos visse skoler har de også enorme forelesningssaler hvor det kan være mange hundre studenter samtidig, og kan derfor ha en teoretisk øvre grense på antall studenter som er betydelig høyere enn det som normalt søker seg inn der. Disse vil da få restplasser hvert eneste år, uten at det er noe feil eller dårlig med studiet av den grunn.

Hvor kan man se restplasser på masterstudier?

Masterstudier har ikke et fast opptak på samme måte som når man søker på studier rett fra videregående skole, og det er ofte en krevende prosess å skulle vurdere hvilke kandidater som er best egnet (ettersom søkerne har ulike fag fra ulike skoler). For å vurdere hjem som kommer inn på masterstudier er det derfor internopptak, så det organiseres ikke via Samordnaopptak.

Det betyr også at skolene opererer med restplasser på egne systemer, så du må nesten følge med på nettsidene til skolene og programmene du er interessert i å studere. Det beste tipset er likevel å sende en e-post for å spørre om det er noen ledige plasser. Dersom det er flere ledige plasser kan det være mulig at du kan få meldt deg opp via e-post.

Les også:

Legg igjen en kommentar