Alle som driver en nettside eller blogg med WordPress bør ta backup av den med jevne mellomrom, uansett om man har en liten nettside med bare noen få artikler, eller om man driver en enorm blogg med tusenvis av poster.
Fremgangsmåten for å ta backup er uansett lik så lenge man kjører WordPress på sin egen webhost, og det er overraskende enkelt å få det til. Man trenger ikke lenger å ha noen kunnskap om databasen hvor informasjonen er lagret eller engang om strukturen på oppsettet ditt, for i likhet med mange andre ting på WordPress kan backup løses med å bruke noen smarte utvidelser.
Det finnes en hel haug ulike plug-ins eller utvidelser som det heter på norsk, som kan håndtere backup for deg. Vi har godt over noen av de beste utvidelsene som vi mener at er mer enn egnet nok til å ta backup av selv viktige nettsider.
Derfor bør du ta jevnlig backup av WordPress
Det er mange grunner til å ta backup av WordPress-siden sin jevnlig. Med litt uflaks kan du bli utsatt for hacking, skadelig programvare, eller angrep på webserveren din. Noen opplever å miste innhold fra webserveren sin som følge av problemer med den fysiske serveren de leier webhosting hos, mens andre klarer å slette innholdet sitt med et uhell.
Det er ikke direkte sjeldent at noen klarer å miste en WordPress-nettside på ett eller annet vis, så en god rutine for å ta backup er en billig og enkel forsikring mot å miste alt innholdet man kanskje har brukt hundrevis eller til og med tusenvis av timer på å utvikle.
Les også: Så mye koster det å starte en WordPress-nettside med alt du trenger.
Hvordan ta backup av alt innholdet sitt på WordPress-siden
Det er mulig å ta backup av alt innholdet man har på WordPress via selve WordPress også, noe som kan være kjekt å ta jevnlig. Her får man backup av innlegg, sider og annen informasjon, og eventuelt også felter fra ulike andre utvidelser.
Dette er en slags begrenset backup som er nyttig å ta jevnlig, for den er viktig å ha dersom det skjer noe med nettsiden din. Dette er bare en liten XML-fil som bare tar noen få megabyte, og da skjønner du sikker at den heller ikke tar backup av bilder, temaer eller noe sånt.
For å ta backup av innholdet ditt på WordPress kan du gå til fanen som heter Verktøy, og klikke på Eksporter. Der får du valg om hva du vil eksportere, så velg «Alt innhold» og klikk på «Last ned eksportfilen«. Nå lagres denne XML-filen på mobilen eller PC-en din, så bør ta helst også ta en kopi av denne som legges på et eksternt sted.
Om du skal laste inn denne backupen gjør du nesten det samme, men velger Verktøy -> Importer istedenfor Eksporter. Der kan du så laste opp denne filen for å gjennopprette filen fra backupen.
Vi anbefaler derfor å bruke en av utvidelsene som vi snakker om i neste avsnitt innimellom, og deretter ta denne innholdsbackupen fra WordPress ofte. Da får du den store backupen med bilder og absolutt hele nettsiden innimellom, mens innholdet ditt sikkerhetskopieres veldig ofte. Om noe skulle gå galt kan du da bruke en kombinasjon av disse to løsningene for å få en nettside som er omtrent slik den var før uhellet skjedde.
Hvordan ta full backup av både innhold, bilder, temaer og mer på WordPress-siden din
For å ta en komplett backup av hele WordPress-nettsiden sin har man to valg; enten logge inn på webserveren og ta manuell backup av alle filer og databaser, eller laste ned en utvidelse som gjør det for deg. Begge løsninger er gode, men sistnevnte er utrolig mye enklere hvis du ikke er veldig dreven på webutvikling. Vi fokuserer derfor på metoden om å laste ned en utvidelse for å gjøre jobben for deg.
Når man bruker en WordPress-utvidelse for å ta backup av hele nettsiden sin er det egentlig veldig enkelt. Det du gjør er å laste ned en av de vi anbefaler i avsnittet under, og installerer og aktiverer denne. Når det er gjort går du til menyen til utvidelsen og velger hvor du vil ha backupen din. De fleste utvidelsene lar deg velge om du skal laste den ned lokalt eller lagre den i skyen et sted, så bare velg hvor du vil ha den, og begynn nedlastingen.
Ettersom denne også laster ned alt av filer, bilder og alt mulig annet blir filstørrelsen mye, mye større, og det kan ta en stund å laste den ned.
Hvilken backup-utvidelse bør du velge?
Det er et godt utvalg av ulike utvidelser for å ta backup av WordPress-nettsiden din, og vi anbefaler en av følgende:
Updraft Plus. Dette er den best rangerte av alle backup-utvidelser, med over 3 millioner aktive installeringer. Her fungerer gratisversjonen knallgodt for å ta backup av hele nettsiden din, og du kan enten sette backupen til å være lokalt på PC-en din eller på en skylagringstjeneste som DropBox, Google Drive eller lignende. Jevnt over et veldig godt og gratis alternativ!
VaultPress var tidligere en egen plugin, men er nå en del av den kjente Jetpack-pakken med utvidelser som mange bruker på WordPress-sidene sine. Her må man abonnere for å få tilgang til tjenesten, og prisen ligger på omtrent 35 kroner i måneden. Fungerer helt OK, men vi liker Updraft Plus bedre.
BackupBuddy er nok et alternativ, og er egentlig veldig mye brukt. Her kan man sette på jevnlige backuper, så tar man backup av siden sin f.eks en gang i uka, hver dag eller noe sånt. Også her kan man ta backup rett i skyen, men man må betale omtrent 800 kroner for en lisens til å bruke utvidelsen på hver nettsiden den skal fungere på.
BackWPup er også et godt gratis alternativ, og har bortimot en million aktive brukere. Her får man mye av det man trenger som automatisk backup med jevne intervaller, backup til skyen, eller enkel lokal lagring av backupen. Et godt valg!
Hvor ofte bør man ta backup av WordPress?
Frekvensen på hvor ofte man bør ta backup avhenger helt av hvor ofte man oppdaterer nettsiden din. Dersom du har en nettside som for det meste er statisk kan det holde å ta backup hver sjette måned eller én gang i året. Dersom du publiserer innhold daglig eller flere ganger i uken vil vi anbefale å ta backup minst én eller to ganger hver uke.
Det er også en del som liker å ta backup av innholdsdelen av nettsiden sin hver gang de oppdaterer eller publiserer innhold på nettsiden. Det er kanskje litt tungvindt, men for øvrig er det en god rutine man godt kan ha for vane.