Hvordan ta vare på bier

Bier spiller en viktig rolle i naturen og er uunnværlige for pollinering av planter. Ved å ta vare på bier og skape et bievennlig miljø kan vi bidra til å bevare disse viktige pollinererne.

I denne artikkelen vil du lære hvordan du kan ta vare på bier ved å lage en bievennlig hage, tilby mat og vann, samt beskytte dem mot skadelige kjemikalier og sykdommer. Følg disse trinnene for å bli en ekte bievenn og bidra til å styrke bienes populasjon og helse.

Lag en bievennlig hage

Velg bievennlige planter

For å tiltrekke bier til hagen din, plant blomster og planter som er rike på nektar og pollen. Velg planter med ulike blomstringstider for å sikre matkilde gjennom hele sesongen.

Noen bievennlige planter inkluderer lavendel, solsikker, krokus og kløver.

Tilby skjulesteder

Bier trenger også steder å hvile og beskytte seg mot rovdyr og dårlig vær. La noen områder av hagen være litt villere, med løv, kvister og tørre gressområder.

Dette skaper naturlige skjulesteder for bier og andre pollinerende insekter.

Mat og vann for bier

Tilby sukkerløsning

I perioder med lite mat, spesielt tidlig på våren og sent på høsten, kan du hjelpe bier ved å tilby en sukkerløsning.

Bland en del sukker med to deler vann og plasser løsningen i en grunn beholder, slik at bier kan lande og drikke trygt.

Vannkilde

Bier trenger også vann for å overleve. Plasser en grunn skål med vann i hagen og legg små steiner eller kvister i den for å gi bier et trygt sted å lande og drikke.

Pass på å bytte vannet regelmessig for å holde det rent og friskt.

Beskyttelse mot kjemikalier og sykdommer

Unngå skadelige kjemikalier

Mange insektsmidler og ugressmidler er skadelige for bier. Unngå å bruke disse kjemikaliene i hagen din og velg naturlige metoder for skadedyrbekjempelse og ugresskontroll i stedet.

Ta vare på syke bier

Hvis du finner en tilsynelatende svak eller døende bie, kan den være utmattet og trenge litt hjelp. Tilby en sukkerløsning som beskrevet ovenfor for å gi bien energi.

Hvis bien fortsatt virker syk etterpå, kontakt en lokal birøkter eller dyrevernorganisasjon for råd.

Les også:

Legg igjen en kommentar