Hvordan tørke kantarell i ovn

Kantarell er virkelig skogens gull, og tusenvis av nordmenn drar ut i skogen for å lete etter kantarell hver høst. Om man putter kantarellen i kjøleskapet har den relativt kort holdbarhetstid selv om den oppbevares på helt riktig måte, så om du har kilovis med fersk kantarell bør du vurdere å tørke den for langtidsoppbevaring.

Les mer: Slik oppbevarer du fersk sopp riktig.

En av de beste måtene å oppbevare kantarell, traktkantarell og annen sopp på over lang tid er ved å tørke dem. Når man fjerner all fuktigheten kan man i prinsippet ha soppen stående i flere tiår uten at den taper seg i kvalitet. Dette krever dog at man har en lufttett beholder som et Norgesglass.

Kantarell.

Man kan dessuten tørke sopp helt uten eget utstyr, for selv om det finnes egne sopptørkere er det mulig å gjøre hele jobben med en vanlig stekeovn.

Les mer: Hvilke matsopper er enklest å lære?

Slik tørker du kantareller og annen sopp i stekeovnen

Steg 1) Del soppen i små biter. Når du har kantareller kan du gjøre det med fingrene, mens andre sopp må deles i småbiter ved å bruke en kniv. Jo mindre bitene er, jo raskere vil soppen tørke. Ha gjerne tynne skiver.

Steg 2) Sett stekeovnen på varmluft med 30 til 40 grader varme. Selve ovnen bør stå på gløtt slik at luften hele tiden byttes ut. Det er også mulig å bruke vanlig stekeovn uten program for varmluft, men da må man følge veldig godt med for å unngå at den svir seg eller tar fyr. Det er også ekstra viktig at døra står på gløtt om man ikke bruker varmluft.

Steg 3) Fordel den skjærte soppen jevnt utover bakepapir. Legg soppen slik at den ikke ligger i lag oppå hverandre, men heller ved siden av hverandre. De kan godt ligge ganske tett, og vil snart minske betraktelig i volum ettersom vannet forsvinner fra soppen.

Det er mulig å ha flere lag med stekebrett, men da bør man rotere på hvilke brett som er øverst jevnlig slik at ikke noen brett blir tørre og svidde, mens de i bunnen ikke tørker ordentlig i det hele tatt.

Steg 4) La det tørke i opptil et døgn. Som oftest vil soppen tørke i løpet av et døgns tid, og hvis det tar lenger tid betyr det at du har hatt litt for store biter.

Steg 5) Sjekk at all soppen er knusktørr. Når du tror du er ferdig kan du sjekke det ved å klemme litt på soppen. Den tørkede soppen skal være helst knusktørr, og smuldre når du klemmer den litt mellom to fingre.

Når all soppen er tørr er det bare å legge den over i en lufttett beholder. Om du skal lagre den over lang tid bør denne beholderen stå mørkt og relativt kjølig (trenger ikke å være i kjøleskapet, men den bør heller ikke så i direkte varme).

Kurv med kantarell.

Bruk en sopptørker for å gjøre jobben mye enklere!

Om du plukker mye sopp anbefaler vi at du investerer i en skikkelig sopptørker. Dette koster ikke stort mer enn 500-600 kroner, og en runde med denne er minst like god som en runde i stekeovnen.

Noen av fordelene med en sopptørker er at den bruker mindre strøm enn en stekeovn, den er tryggere med tanke på brannsikkerhet, og man kan jo fortsatt lage middag selv om man holder på å tørke sopp.

Vi anbefaler sopptørkeren OBH Nordica Food Dehydrator Tasty. Denne er knallgod, og tørker all soppen din veldig raskt. Vil du ha noe litt større anbefaler vi sopptørkeren fra vidaXL. Denne har mye større plass til å tørke soppen, men koster også litt mer enn OBH Nordica sin.

En sopptørker kan også brukes til å tørke andre ting!

Slik kan du bruke tørka sopp

Tørket sopp kan brukes på omtrent samme måte som fersk sopp ved at man bløtlegger den i lunkent vann i omtrent ti minutter før du skal bruke den. Da får den omtrent samme konsistens og intensitet som helt fersk sopp!

Dersom du skal bruke tørket sopp i en gryte eller suppa er det bare å la den stå og trekke opp fuktighet direkte i gryta, men beregn da ti minutter lenger i gryta enn du ville hatt om du brukte fersk sopp.

Denne artikkelen inneholder annonser for CDON og Hyttefeber.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan tørke kantarell i ovn”

    • Ja, i prinsippet blir det like bra med stekeovn som sopptørker, så lenge de får ligge lenge nok og får godt med luftfiltrering underveis.

      Svar

Legg igjen en kommentar