Hvordan tørke kantarell i ovn

Det er ingenting som er like godt som skogens gull kantarell, men den holder seg ikke mange dagene i kjøleskapet før den blir dårlig. Den beste måten å konservere kantarell på er ved å tørke den, og du kan enkelt tørke kantarell i en stekeovn hjemme.

Kutt kantarellen i små biter og legg dem jevnt ut over et bakepapir. Stek på varmluft med 30 – 40 ℃ i opptil 24 timer med en stekespade som lar ovnsdøra stå på gløtt, så er de knusktørre og klare til oppbevaring.

Det finnes mange måter å oppbevare kantarell på, men personlig er jeg veldig glad i å tørke dem. Ikke bare kan man bruke dem rett i gryter, men de tar lite plass, og det er veldig enkelt å få de tørre.

Når man fjerner all fuktigheten kan man i prinsippet ha soppen stående i flere tiår uten at den taper seg i kvalitet. Dette krever at man har en lufttett beholder som et Norgesglass.

Kantarell.

Mange bruker egne sopptørkere for å tørke sopp som kantarell, men det er altså helt mulig å gjøre jobben i en vanlig stekeovn. Begge deler tar omtrent like lang tid, men mange føler jo at det er litt tryggere å bruke en sopptørker.

Les mer: Hvilke matsopper er enklest å lære?

Slik tørker du kantareller og annen sopp i stekeovnen

Vi har allerede gått gjennom den raske oppsummeringen av hvordan man steker kantarell i stekeovn, men noen ganger er det jo kjent å få alle detaljene også. Så, la oss ta en nærmere titt på akkurat hvordan man går frem for å steke kantarell i en helt vanlig stekeovn hjemme.

Steg 1) Del kantarellen i små biter.

Når du har kantareller kan du gjøre det med fingrene, mens andre sopp må deles i småbiter ved å bruke en kniv. Jo mindre bitene er, jo raskere vil soppen tørke. Ha gjerne tynne skiver, da tykke skiver bruker mye lenger tid på å bli helt tørre i midten.

Samtidig er det lurt å prøve å ha alle bitene omtrent i samme størrelse. Dette er fordi de aller minste kan bli svidd eller overstekt om de blir liggende alt for lenge for at man skal få de større bitene tørre.

Steg 2) Sett stekeovnen på varmluft med 30 til 40 ℃ varme.

Selve ovnen bør stå på gløtt slik at luften hele tiden byttes ut. Det er også mulig å bruke vanlig stekeovn uten program for varmluft, men da må man følge veldig godt med for å unngå at den svir seg eller tar fyr. Det er også ekstra viktig at døra står på gløtt om man ikke bruker varmluft.

For å få døra på gløtt bruker mange en stekespade som står slik at døra ikke får lukket seg helt igjen. Hvorvidt du synes dette er trygt nok til å ha det gående over natten eller ikke må være opp til hver enkelt.

Noen lar seg også friste til å ha høyere temperatur for å tørke soppen raskere, og i noen tilfeller fungerer dette godt. Problemet er bare at det også er mye høyere risiko for å svi soppen, så jeg anbefaler å holde deg til maks 40 ℃.

Steg 3) Fordel den oppskårede soppen jevnt utover bakepapir.

Legg soppen slik at den ikke ligger i lag oppå hverandre, men heller ved siden av hverandre. De kan godt ligge ganske tett, og vil snart minske betraktelig i volum ettersom vannet forsvinner fra soppen. Hvis du ikke får plass til alle kan du i mange tilfeller la de tørke i en times tid, for da har de blitt så mye mindre at det er plass til å fylle på med mange flere biter.

Det er mulig å ha flere lag med stekebrett, men da bør man rotere på hvilke brett som er øverst jevnlig slik at ikke noen brett blir tørre og svidde, mens de i bunnen ikke tørker ordentlig i det hele tatt.

Steg 4) La det tørke i opptil et døgn.

Som oftest vil soppen tørke i løpet av et døgns tid, og hvis det tar lenger tid betyr det at du har hatt litt for store biter.

Om den ikke lar kantarellen bli helt tørr kan du i verste fall risikere at soppen råtner når du legger den til oppbevaring, og denne muggsoppen kan da også spre seg til de bitene som er helt tørre. Da vil med andre ord hele krukken med kantarell bli ødelagt!

Steg 5) Sjekk at all kantarellen er knusktørr.

Når du tror du er ferdig kan du sjekke det ved å klemme litt på kantarellbitene. Den tørkede soppen skal være helst knusktørr, og smuldre når du klemmer den litt mellom to fingre.

Etter at all kantarellen er tørr er det bare å legge den over i en lufttett beholder. Om du skal lagre den over lang tid bør denne beholderen stå mørkt og relativt kjølig (trenger ikke å være i kjøleskapet, men den bør heller ikke så i direkte varme).

Som nevnt tidligere i artikkelen er Norgesglass gode for å oppbevare tørket kantarell i.

Kurv med kantarell.

Les mer: Slik oppbevarer du fersk sopp riktig.

Bruk en sopptørker for å gjøre jobben mye enklere!

Om du plukker mye sopp anbefaler vi at du investerer i en skikkelig sopptørker. Dette koster ikke stort mer enn 500-600 kroner, og en runde med denne er minst like god som en runde i stekeovnen.

Noen av fordelene med en sopptørker er at den bruker mindre strøm enn en stekeovn, den er tryggere med tanke på brannsikkerhet, og man kan jo fortsatt lage middag selv om man holder på å tørke sopp.

Vi anbefaler denne sopptørkeren til rundt 500 kroner. Denne er knallgod, og tørker all soppen din veldig raskt. Vil du ha noe litt større anbefaler vi sopptørkeren fra vidaXL. Denne har mye større plass til å tørke soppen, men koster også litt mer.

En sopptørker kan også brukes til å tørke andre ting!

Slik kan du bruke tørka kantarell

Tørket kantarell kan brukes på omtrent samme måte som fersk kantarell ved at man bløtlegger den i lunkent vann i omtrent ti minutter før du skal bruke den. Da får den omtrent samme konsistens og intensitet som helt fersk kantarell!

Dersom du skal bruke tørket kantarell i en gryte eller suppa er det bare å la den stå og trekke opp fuktighet direkte i gryta, men beregn da ti minutter lenger i gryta enn du ville hatt om du brukte fersk kantarell.

Denne artikkelen inneholder annonser for CDON og Hyttefeber.

Les også:

4 kommentarer om “Hvordan tørke kantarell i ovn”

  • Ja, i prinsippet blir det like bra med stekeovn som sopptørker, så lenge de får ligge lenge nok og får godt med luftfiltrering underveis.

   Svar
 1. ikke gjør tabben å la døren til komfyren stå åpen, hvis ovnen automatisk da slår seg av….
  Del soppen i tynne deler.

  Svar
  • Godt poeng. Blir ikke mye tørr om stekeovnen er slått av nei.

   Jo tynnere den er, jo raskere tørker den.

   Svar

Legg igjen en kommentar