Hvordan unngå svømmekløe

Svømmekløe er en infeksjon som kommer som følge av ikter, en type parasitter som holder til i visse innsjøer og elver i Norge. Iktene trives når det er veldig varmt i vannet, så på skikkelig varme sommerdager er det mange som får svømmekløe etter å ha badet på populære badestrender.

Det ser ut som om det er flest barn som får svømmekløe, og voksne får det mye mer sjeldent. Det tar omtrent 24 timer fra man badet til man får svømmekløe, og denne kan utarte seg som røde prikker over hele kroppen. Disse klør, men infeksjonen i seg selv er helt ufarlig og går over innen noen få dager.

Selv om svømmekløe er ufarlig er det ganske ubehagelig for barna, og heldigvis finnes det noen gode råd for å unngå å få svømmekløe.

Følg med på hvor det er ikter

Ikter trives kun i innsjøer og elver hvor det er fugler, for de er nemlig helt avhengig av disse for å overleve. Så dersom det ikke er en eneste and eller gås i vannet er det liten risiko for at det er ikter der.

Om du er usikker på om vannet et likt av fugler eller ikke, så se etter kantvegetasjon. Dersom det er mye siv og gras som vokser opp av vannet langs kanten mot land er det mye snegler der. Det igjen betyr mye fugl, som igjen kan bety ikter.

FHI sine sider som svømmekløe har de en stor oversikt over hvilke innsjøer og elver som har opplevd ikter som forårsaker svømmekløe. Så da kan man velge å unngå disse, og heller se etter andre badeområder når det er veldig varmt i lufta. Det er ikke alle områder som er inkludert i listen, men en god del.

Dusj etter bading

Når man er ferdig å bade bør man dusje så raskt som mulig. Dersom det er dusj på området bør man gjøre det med det samme man kommer opp av vannet før man tørker seg. Dette er med på å skylle vekk iktene som har festet seg i huden når man har badet, og vil fjerne de aller fleste av dem.

Unngå å bade på de varmeste dagene

Som nevnt innledningsvis trives ikter aller best når det er veldig varmt i vannet, og det er først da de typisk blir et problem for badegjester. Så ved å unngå å bade i innsjøer og elver med ikter på de aller varmeste dagene slipper man trolig unna å få svømmekløe.

Problemet er jo selvsagt at det er på de varmeste dagene det er aller best å bade, men da er det bare å lete etter et iktefritt badevann.

Les også: Er det farlig å bade i tordenvær? Forklart.

Unngå å bade mye på grunt vann

Ikter trives også på grunt vann, og vil ikke oppholde seg ute på dypet. Så dersom man svømmer i områder hvor det er for dypt til å stå er det liten sjanse for å få svømmekløe. Om man derimot vasser rundt på stranda vil iktene stortrives, og feste seg til huden.

Dette er noe av grunnen til at det er mange flere barn som får svømmekløe enn voksne, da barna bruker mye tid på grunna.

Alltid tørk deg når du kommer opp av vannet

Om du ikke får dusjet med en gang du kommer opp av vannet bør du i alle fall tørke deg så godt du kan. Dette vil også hjelpe med å få vekk en del ikter fra huden din før de rekker å feste seg skikkelig, men det er ikke like effektivt som å dusje.

Uansett, unngå soltørking, og bruk heller et håndkle for å bli tørr.

Ta på vannfast solkrem når du bader

Studier har vist at vannfast solkrem kan ha en effekt mot å beskytte huden mot ikter. Så smør deg godt inn med en slik solkrem før du går ut i vannet (men husk å la den tørke inn i huden først), så er sjansen mindre for at du får et stort svømmekløeangrep dagen etter. Som med de andre metodene vil den neppe beskytte helt mot svømmekløe, men den vil redusere hvor mange prikker man får på kroppen.

Les også: Hvilken solfaktor bør man bruke på barn? Forklart.

Denne artikkelen inneholder annonser for Apotekhjem.

Les også:

Legg igjen en kommentar