Tollere jobber med å forhindre at ulovlige gjenstander, mennesker, mat og varer kommer inn i Norge, og jobber både fysiske ute ved grensene så vel som på andre lokaler hvor man sjekker pakker og brev. Det er en spennende og variert hverdag for en toller, og dersom du ønsker å være med på å skape et tryggere samfunn kan toller være jobben for deg.
Det er en del utdatert informasjon om hvordan man blir toller her på internett, men i denne artikkelen finner du den oppdaterte informasjonen som gjelder fra 2021 og utover. Vi har også et avsnitt om gamle dager helt til slutt for et historisk perspektiv.
For å være kvalifisert til å få jobbe som toller må man ta en bachelorutdanning i toll, vareførsel og grensekontroll. Dette er en vanlig treårig bachelorutdanning som foregår på Universitetet i Stavanger, med omtrent 35 årlige plasser.
Utdanningen for å bli toller er derfor ganske lik andre utdanninger som krever en vanlig bachelorgrad. Man må søke om studieplass på samme måte som alle andre skoler, og kommer inn basert på karakterer fra videregående skole. Studiet er på 180 studiepoeng, og inkluderer to praksisperioder på henholdsvis 6 og 18 uker i Oslo-regionen.
Når man har fullført den treårige bachelorutdanningen er man kvalifisert for å jobbe som toller i Norge, og kan søke på stillinger som lyses ut av blant annet Tolletaten. Underveis i utdanningsforløpet får man en del kontakt med Tolletaten, så det er en ganske yrkesrettet utdanning, selv om den fortsatt er en helt vanlig bachelorgrad samtidig.
Les også: Lønn som toller – så mye tjener tollere i Norge.
Du kan lese mer om bachelorstudiet toll, vareførsel og grensekontroll på nettsidene til Universitetet i Stavanger.
Hvor gode karakterer trenger man for å bli toller?
Akkurat nå i slutten av 2020 er fortsatt det nye tollerstudiet splitter nytt, så det er ingen som vet helt riktig hvor gode karakterer man trenger for å komme inn på studiet. Det er altså 35 plasser, så de 35 søkerne med høyest poengsum får komme inn på studiet.
Er det opptakskrav for å bli toller?
Selve opptakskravene for å bli toller ligger litt i karakterene fra videregående skole med tanke på at det er disse som brukes når man søker opptak til tollerutdanningen. Det er også et par andre krav. For å få jobb som toller må du ha gode norsk- og engelskkunnskaper, ha førerkort klasse B (vanlig bil), og kunne fremvise en politiattest.
Det er ingen fysiske opptakskrav for å bli toller på samme måte som det er hos for eksempel Politiet.
Tidligere kunne man være tolleraspirant for å utdanne seg til toller
Å ta bachelorgraden for å bli toller er faktisk helt nytt av året 2021, og frem til den tid måtte man jobbe som tolleraspirant for å bli toller. Her søker man i praksis på en aspirantstilling, noe som er en slags jobb under utdanning. Aspirantstillingen for å bli toller besto av én ukes introduksjonskurs, jobbing på basisnivå i 10 – 11 måneder, med omtrent 14 måneder med fordypningsarbeid.
Aspirantstillingen besto mye av praksis hvor aspiranten jobbet sammen med erfarne tollere, men det var også visse teoretiske fag og sånt bakt inn i stillingen.
Det kjekke med aspirantstillingen var at man fikk vanlig lønn mens man utdannet seg, noe man ikke lenger får når hele utdanningen foregår via et universitet. Med den nye utdanningen kan man isteden får vanlig stipend og lån via Lånekassen som alle andre studier.