Kan man jakte på gaupe i Norge? Forklart

Gauper er en av de fire store rovdyrene vi har her i Norge, og er regnet som sterkt truet på den nasjonale rødlista. Vi har nesten 400 gauper her i Norge, og disse finnes i hele landet utenom på Vestlandet. Men hvordan er et egentlig med jakt på gaupe her i Norge?

I Norge er det faktisk helt lovlig å jakte på gaupe, og man jakter disse på vanlig kvotejakt. Det betyr at det i prinsippet bare er å ha storviltprøve, så er det bare å dra på gaupejakt i områder som har ledig kvote. I praksis er det ingen forskjell fra å jakte gaupe sammenlignet med elg eller rådyr.

Gaupe

Dette er også til kontrast fra de andre tre store rovdyrene i Norge som alle krever at man driver med lisensjakt for å felle dem. Der må man registrere seg som lisensjeger for å jakte, og da gjør man det som et skadepreventivt tiltak.

Med gaupe er det altså helt vanlig jakt, og du kan jakte gaupe for å høste fra naturen. Det betyr at den som skyter gaupa kan beholde skinnet fra gaupa som trofé.

Les også: Er gaupa fredet? Forklart.

Hvem kan jakte på gaupe?

For å jakte på gaupe kreves det følgende:

 • Jegerprøven.
 • Storviltprøve / skyteprøve.
 • Tillatelse fra grunneier.
 • Kvote på gaupe.
 • At man er minst 16 år gammel.

Det er langt ifra alle gaupebestander som får jaktkvote, for disse avgjøre av lokale viltforvaltere for ulike rovviltregioner. Så i visse områder får man kvote på en del dyr som kan jaktes, mens andre områder ikke får kvote i det hele tatt. På Vestlandet hvor det ikke er sonert for at det skal være gauper er det kvotefri jakt, så der kan man i praksis jakte så mye man vil innenfor jaktperioden.

Jaktperioden er fra 1. februar og frem til 31. mars hvert år.

I 2020 ble det gitt ut kvote for totalt 54 dyr i hele Norge. Det er først og fremst hanner som skytes, for da kan bestanden holde som noen noenlunde stabil selv om man skyter mange dyr.

Les også:

2 kommentarer om “Kan man jakte på gaupe i Norge? Forklart”

 1. Hvordan kan det være lov å jakte på gaupa når den er sterkt truet? Forklar meg.

  Svar
  • Kort forklart er det fordi gaupa har bestandsmål og spesifikke områder den skal oppholde seg på, og når det er flere gauper enn det myndighetene ønsker i et forvaltningsområde åpnes det for å jakte på gauper frem til man kommer ned på det ønskede nivået.

   Grunnen til at det er lov er fordi stortinget og regjering har bestemt at det skal være lovlig. Det kan være noe å tenke over til neste valg når man skal stemme.

   Svar

Legg igjen en kommentar