Julefeiring i Japan forklart

Julefeiring i Japan er en unik blanding av vestlige og lokale tradisjoner, men som kanskje ikke minner så veldig om jul sett fra våre øyne. I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som har med jul i Japan å gjøre.

Japansk julefeiring inkluderer belysning, dekorasjoner, julekaker og KFC-middager. Selv om det ikke er en nasjonal høytid, har Japan omfavnet vestlige tradisjoner og tilpasset dem til sin egen kultur.

Kirsebærblomsting i Japan

Julebelysning og dekorasjoner

En av de mest iøynefallende aspektene ved julefeiringen i Japan er de imponerende lysdekorasjonene og -utstillingene, kjent som «illumination».

Byer over hele landet konkurrerer om å ha de mest spektakulære og fantasifulle lysarrangementene, som tiltrekker seg både lokale og internasjonale besøkende. Lysutstillingene varer ofte fra november til februar og gir en magisk atmosfære til gatene og parkene.

Japanske hjem pyntes også for julen, men på en mer subtil måte enn i vestlige land.

Tradisjonelle julepynt som juletrær, kranser og julekuler er vanlige, men det er også noen unike japanske tilføyelser, som juleinspirerte origamipynt og «kagami mochi», som er en dekorasjon laget av to mochi-kaker stablet oppå hverandre.

Et shintoshrine i Hiroshima, Japan

KFC-middag og julekaker

En av de mest kjente juletradisjonene i Japan er å spise KFC-middag på julaften. Dette fenomenet startet på 1970-tallet da KFC lanserte en markedsføringskampanje med slagordet «Kurisumasu ni wa Kentakkii» (Kentucky for Christmas).

Siden da har KFC-middag blitt en integrert del av den japanske julefeiringen, med lange køer utenfor KFC-utsalgene og forhåndsbestillinger som starter flere uker i forveien.

I tillegg til KFC-middag, er det også vanlig å spise en spesiell julekake kalt «kurisumasu keki» på julaften.

Dette er en lett og luftig svampkake dekket med pisket krem og pyntet med jordbær og sjokolade. Julekaken symboliserer lykke og feires som en viktig del av den japanske juletradisjonen.

Romantikk og sosiale sammenkomster

Selv om julen ikke er en offisiell ferie i Japan, og de fleste arbeidsplasser og skoler ikke stenger for anledningen, er julefeiringen i Japan likevel en tid for sosiale sammenkomster og romantikk.

Julaften anses som en romantisk anledning, der par går ut på romantiske middager og utveksler gaver. Det er ikke uvanlig å se kjærestepar som går hånd i hånd langs de opplyste gatene og nyter den festlige atmosfæren.

Familier og venner samles også i løpet av juleperioden for å spise middag og tilbringe tid sammen. Gaveutveksling er mindre vanlig i Japan enn i vestlige land, men barn kan motta gaver fra foreldre eller besteforeldre.

«Oseibo» er en japansk tradisjon for å gi gaver til nære venner, kolleger og slektninger som en takk for deres hjelp og støtte gjennom året, og noen velger å gi disse gavene i desember som en del av julefeiringen.

Bygning i Tokyo, Japan

Shinnenkai og Toshigami

Selv om julen er en vestlig import, finnes det også noen tradisjonelle japanske feiringer som foregår i løpet av desember og januar.

Shinnenkai er en nyttårsfest som arrangeres for å feire det kommende året, og Toshigami er guden for det nye året som ankommer for å bringe lykke og velstand.

Mange japanere besøker shinto-helligdommer og buddhistiske templer i løpet av nyttårsferien for å be om lykke og suksess for det kommende året.

Dette er en viktig del av den japanske kulturen og kan sees som en måte å koble sammen den vestlige julefeiringen med lokale tradisjoner.

Shibuya-distriktet i Tokyo, Japan

Konklusjon

Julefeiring i Japan er en fascinerende blanding av vestlige og japanske tradisjoner. Selv om det ikke er en nasjonal høytid, har landet omfavnet vestlige skikker som julebelysning, julekaker og KFC-middager, samtidig som de har beholdt sine egne tradisjoner som shinnenkai og Toshigami.

Dette gjør julen i Japan til en unik og minneverdig opplevelse for både lokalbefolkningen og besøkende fra andre land.

Les også:

Legg igjen en kommentar