Det er mange typer strømavtaler man kan inngå, og en av typene mange ser ut til å holde seg unna er de såkalte fastprisavtalene. De er akkurat som navnet antyder strømavtaler hvor man betaler en fast pris hver måned for å få strøm levert til boligen sin, og har både fordeler og ulemper.
Noen ser ut til å tro at fastprisavtaler betyr at man betaler en fast sum per måned, men det er ikke helt slik. Nei, du får ikke faktura på f.eks 1 299kr i måneden, men heller refererer fastprisen til at du får en fast pris per kWh.
Dette betyr at du alltid vet hvor mye strømmen koster det, og den vil være stabil gjennom hele året. 1 kWh koster det samme for deg på natta som på dagen, som på vinteren som på sommeren.
For de fleste lønner det seg ikke med fastprisavtaler på strøm, men det var mange som tjente på det ved å inngå fastprisavtaler før strømprisene steg i været i 2022. Men for de aller fleste vil det fortsatt lønne seg å tegne en spotprisavtale.
Her er det åpenbart at man får mye større forutsigbarhet i strømregningen selv om forbruker ditt avgjør den endelige fakturaen, men er det noen situasjoner hvor det vil lønne seg økonomisk å velge en fastprisavtale på strøm?
Faktum er at det neppe vil lønne seg økonomisk å velge en fastprisavtale. Med denne avtalen forplikter strømleverandøren seg til å levere strøm til deg i et helt år for den avtalte summen, og på den måten er du beskyttet mot svingninger i strømmarkedet. Dersom strømprisene skulle stige noe helt vanvittig vil du spare penger på det.
Likevel er det slik at det er større sannsynlighet for at strømselskapet tjener penger på dette enn at du gjør det. De gir nemlig ikke like gode priser på fastprisavtaler som på spotprisavtaler, så dersom du ikke er helt avhengig av forutsigbarheten som en fastprisavtale kan tilby vil det lønne seg å velge spotpris.
Det er kun de som ønsker ekstra forutsigbarhet som bør velge fastprisavtale på strøm, og man må også være villig til å betale litt ekstra for denne forutsigbarheten. Vil du ha det så billig som mulig bør du stort sett velge spotpris.
Les også: Hvilken type strømavtale er billigst? Forklart.
Slik finner du en god strømavtale
Det kan være krevende å skulle finne den beste strømavtalen, da det er så utrolig mange aktører som tilbyr strøm til boliger. Heldigvis for oss forbrukere finnes det tjenester som lar deg registrere adressen din, og motta tilbud fra alle aktørene i området.
Dette fungerer enkelt nok ved at du skriver inn navn og adresse, så får du opp alle tilbud for strømavtaler, uansett om du vil ha fastpris eller spotpris. Her er det enkelt å velge den som gir det lavest pris, noe som er veldig kjekt å ha når du skal binde deg til en fastprisavtale.
Les også: Slik får du billigere nettleie.
Kan man ha fastprisavtale bare på vinteren?
Mange tenker jo at det kunne vært fornuftig å ha fastpris på strømmen om vinteren når prisen jevnt over er høyere, og deretter bytte til spotpris når strømmen er billigere på sommeren igjen. Dette fungerer dessverre ikke, for fastprisavtaler er nesten alltid basert på minst 12 måneder. Du må binde deg opp til denne tiden, og vil motta ganske heftige gebyrer dersom du bytter strømleverandør før bindingstiden er over.
Denne artikkelen inneholder reklame for Tjenestetorget.