Kan hunder spise sjokolade? Forklart

Man hører ofte at hunder ikke skal spise sjokolade, men i hvor stor grad er dette faktisk farlig for hunden? Og hva i sjokoladen er det som gjør at det blir farlig for hunden din å spise den? Og ikke minst, hvor store mengder skal til for at hunden blir syk?

Dette er noen spørsmål de fleste hundeeiere har stilt i løpet av livet sitt, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på svarene slik at du med sikkerhet vet hvordan det er med hund og sjokolade.

For å begynne først som sist: hunder skal ikke spise sjokolade, og faktisk kand et være giftig for dem! Små mengder fører ofte til at hunden blir dårlig i magen og kan kaste opp, mens større mengder fører til nyresvikt og død.

Dette er altså ikke noe å tulle med, og man skal alltid sørge for at hunden sin ikke har mulighet til å spise sjokolade eller andre produkter med kakako i seg. Det gleder både ren sjokolade, men også kakaopulver, sjokoladekake, brownies, kjeks med sjokolade og lignende.

Les også: Kan kaniner spise sjokolade? Forklart.

Hvorfor er sjokolade giftig for hunder?

Grunnen til at sjokolade er giftig for hunder er at det inneholder et stoff som heter teobromin. Dette stoffer finnes i alle produkter laget av kakao. Mennesker er faktisk en av de eneste dyrene som klarer å bryte ned dette, mens hos alle andre dyr vil det samles opp i nyrer og til slutte føre til alvorlige skader for dyret.

Det betyr at sjokolade er giftig for både hunder og andre dyr, og ingen dyr må mates med dette.

Hvor mye sjokolade kan hunder spise før det blir farlig?

Det er store individuelle forskjeller på hvor mye sjokolade en hund må spise før den tar skade av det, så det er ingen fastsvar her. Det er dessuten ulike mengder med teobromin i ulike typer sjokolade, så det er ikke alltid så lett å avgjøre.

Det er likevel noen grenseverdier veterinærer tar utgangspunkt i. Ofte sier de at verdier over 20mg teobromin per kilo kroppsvekt kan være farlig.

Noen eksempler på hvor mye sjokolade som må til hos ulike hunderaser og ulike sjokolader for å nå den farlige grensa på 20mg teobromin per kilo kroppsmasse:

Chihuahua på 2 kg: Farlig mengde sjokolade er 33g vanlig melkesjokolade. Dette er omtrent 4 ruter hos vanlige Freia Melkesjokolade. Eller så lite som 1 gram mørk sjokolade (90 % kakao)!

Border collie på 15 kg: Farlig mengde er 250g vanlig melkesjokolade, altså godt over én hel plate. Eller 7-8 gram mørk sjokolade med 90 % kakao.

Grand danois på 70 kg: Farlig mengde vanlig melkesjokolade er på hele 1,1 kg! Her må den altså få i seg over fem hele sjokoladeplater før den når 20mg teobromin per kilo kroppsmasse. Mørk 90 % sjokolade kan være så lite som 35g.

Man ser altså at det skal mye lys sjokolade til før store hunder blir forgiftet, mens små hunder altså kan bli syke av bare noen få ruter i en sjokoladeplate.

Mørk sjokolade uten sukker er også tydelig farligere, og her kan selv små mengder være nok til at hundene blir forgiftet. Jo mørkere sjokoladen er, jo mer teobromin inneholder den, så vær ekstra forsiktig med mørk sjokolade eller kakaopulver.

Ellers er det verdt å merke seg at 20 mg per kilo kroppsvekt ikke nødvendigvis er direkte farlig, det er bare den grensa som skal til før det begynner å bli en risiko for fare. Felleskatalogen har estimert (basert på erfaringer fra veterinærer) at det må minst 80 mg per kilo kroppsvekt til før det kan bli dødelig.

Da kan du altså gange verdiene over med 4 for å få minste dødelige mengde, og en border collie på 15 kg må altså spise 5 fulle sjokoladeplater med lys melkesjokolade før den er innenfor dødelig mengde. Dette er jo enorme mengder!

Det må fortsatt ikke like mye mørk sjokolade til for å nå samme nivå, men for mellomstore og store hunder er det likevel en mengde som er svært usannsynlig at de får tak i enkelt.

Les også: Stor oversikt over pris på forsikring av alle hunderaser!

Mengde av teobromin i ulike typer sjokolade

Lys melkesjokolade: 1,2 mg per gram.

Mørkere sjokolade med sukker: 5 – 8 mg per gram.

Mørk sjokolade uten sukker (typisk 70 – 90 % kakao): 14 – 20 mg per gram.

Kakaopulver: 12mg per gram.

Hvit sjokolade: 0 mg per gram.

Når man skal regne på sjokoladekaker avhenger det helt av oppskriften man fulgte, men man skal i utgangspunktet basere utregningene på hvor mye rent kakaopulver man brukte i oppskriften, og eventuelt annen sjokolade som er brukt.

Ved sjokoladebakst må man derfor regne ut hvor mye kakaopulver man brukte, hvor mye hvert stykke veier, og hvor stor andel av kakaopulveret som kom i hvert stykke. Det kan være litt krunglete å finne ut av, men bør absolutt gjøres.

Kan hunder spise hvit sjokolade?

Som du så på lista ovenfor har ikke hvit sjokolade teobromin i seg, og er derfor mye mindre farlig enn brun og mørk sjokolade. I prinsippet er ikke hvit sjokolade spesielt farlig (med unntak av koffeinen i det), så det er mye mindre dramatisk om hunden spiser hvit sjokolade hvor teobrominen er fjernet.

Det anbefales likevel ikke å fôre hunden med hvit sjokolade ettersom det inneholder koffein som også kan være farlig for hunden. Denne er derimot ikke like potent som teobromin i sjokolade, så det er ikke like akutt som forgiftning fra teobromin.

Hva er symptomene på forgiftning?

Symptomer på forgiftning fra teobromin kommer som oftest etter 2 – 4 timer, men kan også dukke opp opptil et døgn etter at den spiste sjokolade. De vanligste symptomene er:

  • Oppkast.
  • Pesing.
  • Uro.
  • Ustøhet.
  • Skjelvinger.
  • Økt tørst.
  • Kramper (kun ved høye doser).

Hunden trenger ikke nødvendigvis å få alle symptomene, men kan få én eller flere av disse som en følge av å ha spist for mye sjokolade.

Når man bør kontakte veterinær når hunden har spist sjokolade?

Om hunden har fått i seg mer enn 20mg teobromin per kilo kroppsmasse eller har tydelig tegn på forgiftning bør man kontakte veterinær med det samme.

Om man er urolig selv om hunden har spist mindre doser enn 20mg per kilo er det jo fint å kontakte dyrlegen for sin egen trygghet, men disse vil som regel ikke anbefale å ta med hunden ned til observasjon med mindre det er noen egne grunner til det.

Kilder

Les også:

Legg igjen en kommentar