Mange av oss drømmer om en uke eller to om bord et flott cruiseskip med late dager under sterk sol, og dagsturer til enten tropiske paradis i Karibien eller til historiske byer langs Middelhavet. Om bord på cruiseskipene er det som regel underholdning fra morgen til kveld, men noen ganger er det også deilig å slappe av på lugaren sin med litt nettsurfing. Men hvordan er det egentlig med internett om bord på et cruiseskip nå om dagen?
Man skulle kanskje tro at hele cruiseskipet var dekket med gratis trådløst internett, men slik er det ikke. For å få internett om bord et cruiseskip må man nemlig bruke satellitt, da det åpenbart ikke er mulig å legge kabler for å koble seg på internett om bord på et skip. Sattelittinternett er både dyrt i drift, så vel som tregt, men det fungerer jo helt greit for vanlig surfing. Det er derimot ikke mulig å streame ting som Netflix eller lignende om bord.
Så hvis du vil poste feriebilder i løpet av turen må du enten koble deg på sattelittnettverket via mobiloperatøren din, eller betale for å bruke rederiet sin. Sistnevnte er for det meste veldig mye billigere, men likevel fortsatt svært dyr.
I praksis foregår bruk av internett om bord på cruiseskip ved at man kjøper datapakker fra rederiet til ganske dyre summer. Dette fungerer omtrent som mobile nettverk ved at man kjøper pakker på et visst antall GB som varer hele cruiset.
Les også: Hvilken lugar bør man velge på cruise?
Mange rederier og skip bruker forsatt minutter som måleenhet for internett, og man kan kjøpe en pakke med X antall minutter på internett om bord på skipet. Når du er på cruise i Karibien kan du regne med å betalt rundt $0,50 til $1 per minutt, så å surfe i et kvarters tid koster deg en norsk hundrelapp! Prisene for cruise i Middelhavet er nok ikke så veldig ulike.
Man kan som oftest få kjøpt pakker med f.eks 120 minutter til en redusert pris sammenlignet med om man bare surfer i to timer og betaler per minutt. Noen rederier gir gode tilbud på store pakker, så om du tenker å surfe et par timer hver kveld kan det være lurt å bruke noen hundre dollar på en stor pakke først som sist.
Tips: Tenk deg om ti ganger før du kobler deg på internett via mobilen din. Dette er svindyrt når du er ute til sjøs, og du kan fort ende opp med mobilregning på flere titusener når du kommer hjem. Ja, du leste det riktig: flere titalls tusen kroner.
Les også: Bør man booke cruise i Middelhavet eller i Karibia?
Noen rederier tilbyr ubegrenset internett
Det er faktisk er par rederier som tilbyr pakker med ubegrenset internettsurfing, og et eksempel på disse er Royal Caribbean. Der kan man kjøpe tilgang til internett for $20 per dag om du bestiller for hele ferien. Dette gjelder per enhet, men man kan betale $10 per dag ekstra om også kjæresten eller ungene skal få koble seg på med sitt nettbrett, laptop eller mobil. Ettersom det er såpass dyrt er det vel vanligst å bruke f.eks ett nettbrett som får internett, så kan man dele på bruken av denne.
Surf smart for å spare minutter
Dersom du har en vanlig internettpakke med X antall minutter kan man gjøre noen smarte grep for å spare minutter. Om du for eksempel logger på internett og går til e-posten din vil denne lastes inn. Nå kan du lese og svare på e-post, men du får en feilmelding opp når du prøver å sende den. Du kan likevel gå over til en ny e-post som du svarer på, og når du er klar logger du deg på igjen. Da vil man sende alle e-postene med det samme, og du brukte bare et par minutter av surfetiden selv om du kanskje bruke en halvtime på å skrive og svare på alle e-postene.
Man kan bruke det samme trikset for å f.eks lese nyheter. Gå til nettsiden og åpne opp alle interessante artikler i nye faner. Sørg for at disse lastes inn, så logger du av internett. Nå du kan lese alle disse i fred og ro uten at du trenger å tenke på hvor mange minutter du bruker.
Det høres kanskje litt kjedelig ut å være så gjerrig på minuttene, men med denne metoden kan du faktisk spare deg for en del penger i løpet av et cruise.
Hvorfor er det så dyrt med internett ombord på cruiseskip?
Det er greit nok at det koster en del å bruke satellitter for å frakte data til bruk av internett, men det forklarer ikke den enorme prisen i sin helhet. Den andre grunnen som er med på å forklare hvorfor det er så dyrt er at man ikke har noe valg. Når man er ombord på et cruiseskip kan man enten betale den dyre prisen for internett, eller la være. Man har ingen valgmuligheter, så rederiene kan ha nokså høy pris. De tjener nok en del penger på å selge internett til såpass stive priser, og så lenge det ikke er noen andre alternativer kommer de nok til å fortsette med det.