Ramsløk er en populær matplante som vokser vilt i naturen. Hver vår er det tusenvis av nordmenn ute i skogen for å lete etter denne planten med smak av hvitløk, men det er ikke alltid så enkelt å finne den med mindre man har et godt sted hvor det vokser mye.
Men hvis man ikke er en av dem som liker å fly i timevis rundt i skogen for å lete etter ramsløk for å lage seg en porsjon ramsløkpeso, eller rett og slett ikke bor kystnært nok til at den kan vokse vilt i området, hva gjør man da?
Det er faktisk både mulig, og ganske så enkelt å dyrke ramsløk i sin egen hage. Den kan dyrkes i stort sett hele Norge selv om den kun trives langt kysten i vill form.
Man får kjøpt ramsløk både i form av frø, så vel som løker med litt plante på. Frøene regnes som kranglete, og med mindre man har grønne fingre er det stor risiko for at man må bruke flere forsøk på å få de frem.
Så for alle som vil gjøre det enkelt for seg selv anbefaler vi å kjøpe en løk med litt plante på. Dette kan plantes ut på våren eller høsten. Legg dem ganske dypt ned i jorda slik at det er minst 5 – 10 centimeter med jord over løken. Om den har spiret så beregner man det ved at den lyse delen i bunnen av planten kommer under jorden, mens selve bladet er over.
Ramsløken vil trives best i områder med litt skygge, som undet frukttre, på skyggesiden av en vegg eller lignende. De trives ikke godt i plantekasser eller potter, men må være fritt i jorden for å få det kjølig nok.
Jorden må være fuktig for at ramsløken skal trives, så vann godt og jevnlig. De kan godt få litt næring i form av hønsegjødsel eller lignende.
Ramsløk har stort potensiale for å spre seg
Hvis du kjøper litt ramsløk for å plante i hagen kan du regne med å få litt større bestand for hver år som går. Løkene vil nemlig spre seg under gode forhold, så om du vil ha flere planter kan det vært lurt å være litt forsiktig med å høste bladene, og for eksempel bare ta rundt halvparten av dem hvert år.
Pass på at du kjøper ramsløk og ikke liljekonvall!
Man skulle kanskje ikke tro det, men det har vært eksempler på butikker som har solgt den giftige liljekonvallen istedenfor ramsløk til kunder! Dette kan føre til alvorlig forgiftning, og er selvsagt ikke lov, men det kan være lurt å lære seg å skille liljekonvall fra ramsløk selv, så kan man føle seg trygg.
Den beste måten å skille ramsløk og liljekonvall er å lukte på den, og hvis bladene lukter hvitløk er det uten tvil ramsløk.