Katter har fort for å være litt røffe når de leker, og før du vet ordet av det har katten bitt deg til du begynner å blø med de skarpe tennene sine. Det gjør jo ikke nødvendigvis spesielt vondt, og det er heller ikke sikkert at katten mente å skade deg, men er det egentlig noen risiko for å få stivkrampe fra et slikt kattebitt?
Katter har faktisk ganske stor risiko for å overføre bakterien Clostridium tetani til blodet ditt hvis de biter deg til blods, så det er faktisk mulig å få stivkrampe om du blir bitt av en katt. Det betyr at dersom du blir bitt til blods av katten din, så bør du vurdere å kontakte lege for å skaffe deg en stivkrampesprøyte.
Selve stivkrampesprøyta er den samme som vaksinen mot stivkrampe, så om du tar den er du dessuten beskyttet mot å få stivkrampe de neste 5 til 10 årene. De fleste barn har allerede fått vaksinen ettersom den inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, men voksne har ikke nødvendigvis vaksinen lenger, da man selv må bestille vaksinasjon hver 5. til 10. år.
Les mer: Kan man få stivkrampe fra kaninbitt? Forklart!
Det er langt ifra alle katter som bærer bakterien som gir stivkrampe, men siden katter er passive bærere kan du aldri vite dette på forhånd. Det er jo slik at man ikke nødvendigvis blir syk av stivkrampe før flere dager eller til og med uker etter at man ble bitt, så det kan være like greit å ta vaksinen så raskt som mulig. Igjen bør du kontakte legen din for å høre hva de anbefaler i akkurat ditt tilfelle.
Stivkrampevaksinen har best effekt dersom du får tatt den innen 48 timer etter at du ble bitt, så det er ikke lurt å vente for å se om du blir syk. Kontakt heller lege samme dag for å få en avklaring på ha de mener du bør gjøre.
Uansett om du har vaksinen eller ikke, er det første du må gjøre å rense såret. Dette gjelder også uansett om katten bet deg til blods eller ikke. Bruk et desinfiserende middel som klorhexidin eller pyrisept sammen med et kompress. Du kan også godt bruke sårsalve på bittet om det gikk ordentlig gjennom huden.
Det er jevnt over lav risiko for å få stivkrampebakterien Clostridium tetani dersom bittet ikke var dypt nok til at du begynte å blø.
Kontakt lege omgående dersom du er i utlandet
Dersom du blir bitt av en katt i utlandet er det enda viktigere å kontakte lege, da nesten alle andre land i verden har rabies. Dette er en veldig alvorlig sykdom som må behandles med det samme, og som smitter via bitt eller kloring fra dyr. Det er selvsagt mulig å få stivkrampe i utlandet også, så dette bør du sjekke opp samtidig, men her er altså rabies det store skumle.