De fleste nettsider som produserer tekstinnhold trenger jo også litt bilder til teksten sin. Disse kan hjelpe til med å dele opp teksten litt, og gjøre det enklere for de besøkende å få med seg den viktigste informasjonen.
Når man har en nettside kan man derimot ikke bare forsyne seg med bilder fra Google eller andre søkemotorer. Man må ha bilder man har fått lov til å bruke, og kan risikere fakturaer på mange tusen kroner per bilde dersom man tyvlåner bilder.
Den enkleste måten å løse bildeproblematikken på er ved å kjøpe såkalte stock-bilder, også kjent som stock photos. Dette er bilder som er tatt av andre, og som selges relativt billig til alle som har behov for dem. Da kan man kjøpe pakker på X antall bilder, velge hvilke man vil ha på nettsiden sin, og bruke disse som man måtte ønske.
Når man kjøper stock-bilder til nettsiden sin betaler man også for rettighetslisensen som gjør at du kan bruke bildene lovlig.
Slik kjøper du stock-bilder
Det finnes bokstavelig talt hundrevis av nettsider som selger stock-bilder, og det er trolig mange titalls millioner bilder tilgjengelig! Fremgangsmåten for å kjøpe stock-bilder er egentlig ganske enkel. Du går til en av nettsidene vi foreslår nedenfor (eller en helt annen for den saks skyld), lager deg en brukerkonto, og finner frem det bildet du vil kjøpe.
Derfra legger du bildet i ønsket format og oppløsning i handlekurven, betaler for det, og kan laste det ned. Da får du også med lisensen og rettighetene til å bruke det på nettsidene dine, og kan fritt laste det opp og bruke det i artikkelen din.
Noen nettsider som selger stock-bilder er:
iStockPhoto: iStockPhoto er kanskje den største nettsiden for å kjøpe og selge stock-bilder, og her er det et enormt utvalg. Her kan alle laste opp bildene sine, så utvalget er helt enormt.
Dreamstime: Også på Dreamstime kan vanlige brukere laste opp bilder, men stilles strenge krav til hvilke bilder som godkjennes og legges ut for salg. Utvalget er derfor helt enormt med hele 156 millioner bilder (!!!), men holder likevel en høy kvalitet.
Shutterstock: Shutterstock har visstnok over 40 millioner bilder, inkludert mange bilder av sport, kjendiser og aktuelle saker.
Stockphoto.com: Her har de over 130 millioner ulike bilder du kan kjøpe!
Med mindre du skal ha tak i noe helt spesielt finner du trolig det du leter etter hos alle de forskjellige aktørene på listen ovenfor. Så man kan egentlig bare bruke den aktøren man liker best, som har best søkefunksjon, eller lavest pris. Det er opp til hver enkelt!
Når du kjøper bilder derfra får man som oftest rettigheter til å bruke bildene på så mange nettsider eller andre medier som man måtte ønske i evig tid. Men les deg opp på hvilke vilkår som gjelder for bildene du kjøper før du trykker dem opp eller publiserer dem!
Det finnes også gratis bilder du kan bruke lovlig
I tillegg til nettsider som selger stockbildes finnes det også nesten klikk like nettsider som tilbyr deg å bruke bilder helt gratis. Bildene som lastes opp på nettsidene nedenfor har en såkalt «Public domain»-lisens som betyr at hvem som helst kan bruke bildene til nesten hva som helst (det eneste unntaket er å kopiere bildene i en stor database).
Så da er det bare å søke etter ting du trenger bilder av på en av de tre nettsidene vi anbefaler nedenfor, så kan det hende at du finner akkurat det bilde du trengte helt gratis.
Ulempen med å bruke gratis stock-bilder er at utvalget er mye, mye dårligere, og kvaliteten stort sett er betydelig lavere. Så hvis du er heldig kan det hende at du finner noen gode bilder du kan bruke, men ofte må man gå over til de stock-bildene man betaler litt for istedenfor.
Alle tre nettsidene fungerer godt, har gratis bilder du kan laste ned, og lar deg laste ned og bruke så mange bilder du bare vil. Så bare søk etter det du trenger hos én eller alle tre helt til du finner det beste bildet.
Spørsmål og svar om å kjøpe stock-bilder til nettsider
Prisen for et stock-bilde kan variere enormt, fra rundt noen få kroner til over hundrelappen per bilde. Selve bildet, oppløsning og hvor mange bilder du kjøper samtidig avgjør prisen. Bilder i veldig høy oppløsning er typisk mye dyrere enn lavere oppløsning.
Det finnes mange nettsider som tilbyr helt gratis stock-bilder, som Pexels, Pixabay eller Unsplash.
Når man kjøper rettigheter til stock-bilder kan man stort sett bruke disse til akkurat det du måtte ønske. Så det er bare å inkludere dem på nettsiden din, i trykksaker, på t-skjorter og kaffekopper, eller hvor enn du måtte ønske å bruke dem.
Denne artikkelen inneholder reklame for Dreamstime.