Vi har alle opplevd å kjøpe mat eller noe annet på dagligvareforretninger, for å innse at det er noe feil med produktet når vi kommer hjem. Kanskje var det et hull i plasten som gjorde at det hadde kommet luft inn i pakken, slik at maten var helt tørr. Eller kanskje bare smake produktet rart.
Det er mange grunner til å være misfornøyd med produkter fra dagligvarer, og dersom du ikke mener at produktet leverte den forventede standarden kan du fint klage på dagligvaren.
Det er to måter å klage på dagligvarer: enten til butikken du kjøpte den, eller direkte til produsenten.
For å klage på dagligvarer i selve butikken tar du den enkelt med tilbake til butikken. Snakk med en ansatt og fortell hva som var feil med produktet. I så godt som 100 % av tilfellene får man spørsmål og man vil ha et nytt produkt eller pengene tilbake.
Det er overraskende vanlig å ha småfeil på dagligvarer, så det er ganske normalt for butikkene å få slike klager. Noen ganger har dagligvarene blitt håndtert feil under frakt, stabling eller i selve butikken, og dette kan føre til at de blir dårlige eller ødelagt. Derfor er det helt standard rutine at du kan klage for å få nytt produkt eller pengene tilbake.
For å klage på dagligvarer til produsenten trenger du stort sett bare å sende de en e-post. Fortell hvilket produkt det gjelder, hva produksjonstallet bak på pakken sier, og hvilken dato du kjøpte produktet (om du husker det). Som oftest er dette også enkelt, og du får en takk for at du sa ifra, og som regel enten et gavekort eller en liten overraskelsespakke med produkter i posten.
Noen produsenter sender deg altså et gavekort, noen betaler ut penger på kontoen din hvis det var noe feil med selve produktet, mens andre igjen sender en slike gavepakke. Her får man typisk en liten samling med produkter fra denne produsenten som et slags plaster på såret for at det forrige produktet du kjøpte var dårlig.
Du velger selv om du vil klage til butikken eller selve produsenten. Noen ganger er det enklest å levere produktet tilbake til butikken (for eksempel hvis du vil ha et nytt produkt), mens andre ganger er det lang reisevei til butikken, og da er det like greit å sende en e-post til produsenten for å si ifra.
Hva slags dagligvarer kan man klage på?
Det er mange ulike grunner til å klage på dagligvarer, og noen av de vanligste tingene å klage på er:
- Produktet var skadet når du åpnet det.
- Det var hull på emballasjen slik at produktet ble ødelagt.
- Produktet var dårlig når du åpnet det (for eksempel en pose med poteter hvor det er grønnskjær på dem).
- Produktet smakte surt, rart eller annerledes enn forventet.
- Du ble syk av å spise produktet.
- Det manglet innhold i produktet.
- Du var misfornøyd med kvaliteten på dagligvaren du kjøpte.
Slik går du frem for å klage
Når man skal klage på dagligvarer er det normal folkeskikk som gjelder! Verken produsenten eller butikken har sannsynligvis hatt noe å gjøre med at produktet ble dårlig, og det er trolig bare en feil som har skjedd med et uhell. ,
Så fortell på en høflig måte at det var noe feil med produktet du kjøpte, så gjør du i alle fall ikke livet til de som jobber på butikken noe vanskeligere. Det er aldri morsomt med folk som kommer inn og kjefter fordi det har vært noe feil, og man kan absolutt helt fint klage på et produkt uten å være sur eller sinna.
Klag på prisavvik mellom hylle og kasse!
Det er overraskende vanlig at det er lavere pris i hylla enn det som blir registrert når du skanner varen i kassen. Så det er lurt å følge litt med, og det er alltid lov å gå tilbake og klage på prisen hvis du kommer hjem og ser et avvik mellom hylle og kasse, eller mellom en tilbudsavis og kasse.