Telefonselgere er nok den mest forhatte yrkesgruppen i hele Norge, og det er jo ikke så rart. For selv om det finnes mange ålreite og hyggelige telefonselgere er det de ufyselige drittsekkene vi husker. Du vet sikkert hvem jeg mener. De som ikke hører på hva du sier, og som pusher med sleipe salgstriks for å lure deg til å bli kunde hos et selskap du ikke ønsker å bli kunde hos.
Men hva skal man gjøre dersom man opplever ufyselige telefonselgere som plager deg, kanskje lyver eller til og med bryter loven for å prøve få et salg? Det finnes heldigvis instanser du kan klage til!
Det er i utgangspunktet tre instanser du kan klage til når du opplever sleipe telefonselgere:
- Klag til selve callsenteret. Det er disse som har det overordnede ansvaret for at de ansatte oppfører seg ordentlig og forholder seg til loven på jobb.
- Kontakt kunden telefonselgeren prøvde å selge et produkt fra. Dersom du blir oppringt at en viss telefonoperatør er det jo ikke disse som har telefonselgerne på huset, men de leier inn callsentere som utgir seg for å være ansatt i selskapet (selv om de i virkeligheten er ansatt på et callsenter hvor telefonoperatøren er en kunde). Om de mottar klager på at telefonselgere ikke oppfører seg eller bruker sleipe triks for å lure kunder vil dette svekke deres omdømme, og de vil trolig ta saken videre med callsenteret.
- Send en klage til Forbrukertilsynet. Det er Forbrukertilsynet som kan utsende bøter og kreve endringer hos callsentere, og dersom du mener at en telefonselger for eksempel bryter loven og prøver å lure personene de ringer er Forbrukertilsynet riktig instans å klage til. De får mange hundre klager over telefonselgere hvert år.
Det er altså flere ulike instanser man kan rette klagen til, og hvilken du skal henvende deg til spørs litt på hva klagen gjelder og hva du ønsker å oppnå med klagen. Ofte hjelper det ikke å ta kontakt med callsenteret, for lederne der er gjerne ikke så ulike selgerne sine. Hvorvidt de tar saken opp med selgeren eller ikke får du ikke innsyn i, men man kan jo anta at også lederne der er mest opptatt av inntekter, og ikke nødvendigvis om folk føler seg lurt.
Når man tar kontakt direkte med kunden, altså det firmaet telefonselgerne utgir seg for å jobbe hos, kan du regne med at saken blir tatt videre. De som driver et ordentlig firma ønsker jo helst ikke at omdømmet deres skal bli ødelagt på grunn av kjipe telefonselgere, så om de får nok klager kommer det absolutt til å påvirke hvorvidt de fortsetter avtalen med callsenteret eller ikke.
Når man klager til Forbrukertilsynet kan de i ytterste konsekvens gi bøter til callsenteret dersom de bryter loven. Det er derfor viktig å sende inn klager dit slik at telefonselgere blir tvunget til å følge loven!
Hva kan du klage over ved telefonselgere?
Telefonselgere er uten tvil den gruppen Forbrukertilsynet mottar flest klager på. Noen av tingene det ofte klages på er:
- Avtalevilkår er ikke tydelig opplyst.
- Telefonselgere ringer konstant.
- Nekter å slutte å ringe selv om man sier man ikke er interessert.
- Produktet man kjøpte var dårligere enn man forventet fra samtalens innhold.
- Selgeren bruker manipulative teknikker for å få salg.
- Selgeren prøver å lure kunder ved å unnlate eller overdrive informasjon.
- Telefonselgere ringte med skjult nummer.
- Man trodde man kjøpte en prøvepakke, men fikk et abonnement.
- Nummeret til telefonselgeren var ikke i nummeropplysningen (dette er faktisk ulovlig).
- Selgeren utga seg for å ha et etablert kundeforhold uten å faktisk ha det.
Man kan egentlig klage over det meste man føler er upassende, eller man mistenker at bryter med loven. Det er opp til Forbrukertilsynet å vurdere hvor alvorlig de skal ta klagen, men om de mottar flere klager på samme callsenter er det jo stor risiko for at de tar affære og undersøker saken nærmere.