Det er mye billigere å kjøre elbil enn vanlige diesel- eller bensinbiler, men hvis du lader på helt feil måte kan du risikere å betale 3 – 4 ganger så mye for å kjøre elbil som hvis du er litt smartere når du lader den.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på ulike triks du kan gjøre for å lage elbil billigere, både hjemme og på ladestasjonen.
Generelt sett er det billigst å lade om du finner en gratis ladestasjon (noen noen bedrifter tilbyr), etterfulgt av å lade hjemme med en smartlader. Å lade på ladestasjon er betydelig dyrere enn alle andre alternativ.
Billigst å lade elbilen hjemme
Det er uten tvil mye billigere å lade elbilen hjemme, kontra på ladestasjon. Gjennomsnittlig pris du betaler for å lade hjemme er ca. 1 krone per kWh, betydelig lavere enn hos Tesla (2,57 kr per kWh), Circle K (4,99 kr per kWh) eller andre aktører som normalt tar betalt 2,99 kr per kWh.
Når du lader hjemme er du derimot avhengig av strømprisen. Selv om man gjennomsnittlig kan regne med å betale rundt 1 kWh gjennom et helt år, vil du merke at det er betydelig billigere på sommeren enn på vinteren. Dette er rett og slett fordi strømprisene er dyrere på vinteren.
Slik får du ladet elbilen billigere hjemme
Det første du må gjøre for å sikre deg billig lading er å bestille en god ladestasjon. Du kan få tilbud for en komplett pakke med ladestasjoner hos Tjenestetorget, så er du sikret å få den beste avtalen på ladestasjonen din.
Du kan spare penger på å lade elbilen ved å bytte til en billigere strømavtale. Det er veldig enkelt å gjøre. Gå til strømvelgeren til Tjenestetorget og skriv inn adressen din. Da sjekker de for tilbud til boligen din, og gir det det desidert beste tilbudet du kan få på strøm.
Med den billigste strømavtalen er du på god vei til å lade elbilen billigere, men det er fortsatt ting du kan gjøre for å gjøre ladingen av elbil ennå litt billigere.
Det er nemlig mulig å installere en smartlader til elbilladeren sin. Da monterer man en liten dings på laderen, og denne følger med på når strømmen er billigst, og lader kun elbilen din når strømprisen i lav. Mange ladestajoner kommer med en ferdig installert smartlader som lar deg lade billigere.
I praksis betyr det at smartladeren vil lade elbilen din minst på natten når strømmen er aller billigst! Vanligvis er strømmen på sitt billigste rundt 3 – 4 på natten.
Ikke glem å se etter gratis ladestasjoner
Noen bedrifter og til og med kommunale steder tilbyr gratis lading av elbil, selv om dette regnes som ganske sjeldent. Men det er verdt å holde øyne åpne etter gratis ladeplasser du kan benytte deg av, så sparer du raskt litt penger på ladingen.
Dette var mer vanlig for et par år siden, og nå som det er såpass mange elbiler ute på veiene har disse gratis ladestasjonene mer eller mindre forsvunnet helt.
Så mye koster det å lade elbilen på ladestasjon
Når man lader elbilen på en ladestasjon betaler man to priser; én per kWh man lader, og én per minutt man er koblet til laderen. Disse slås sammen til én sum når du skal betale.
Ladeprisen for å lade elbilen på en ladestasjon kan variere stort, men om du vil spare penger på å lade elbil anbefaler vi å være litt obs på disse. Prisene for normale (ikke-hurtige) ladere ligger ofte på rundt 3 kr per kWh. Her snakker vi allerede tre ganger så mye som gjennomsnittlig ladepris i private boliger. I tillegg kan du regne med 0,1 kr per minutt du er koblet til.
For hurtig- og lynlader kan du regne emd å betale mer, og en typisk strømpris er på rundt 3 til 5 kr per kWh, selv om noen også tar over 8 kr per kWh. Igjen, sjekk prisen før du lader!
I tillegg kan du regne med å betale mellom 1 og 2 kr per minutt du er koblet til hurtigladeren eller lydladeren. Dette er jo betydelig mer enn vanlige ladere, men du lader jo også batteriet mye raskere da.
Hos Tesla sine egne ladere betaler du 2,57 kr per kWh uten noen ekstra kostnad per minutt.
Les også: Stor guide til priser for å lade elbil.
Få mest ut av ladingen på ladestasjon
Siden du betaler for både strøm og per minutt på ladestasjon er det noen triks du kan gjennomføre for å spare litt penger på ladingen. Batteriet på bilen din vil nemlig ikke alltid lade like raskt.
Generelt sett vil et tomt batteri lade raskere enn et halvtomt eller nesten fulladet batteri. For å få mest lading for pengene bør du derfor kjøre batteriet så lavt som mulig før du lader, og helst ned til rundt 10 – 15 %. Når batteriet er over 80 % vil det lade betydelig tregere, og om du betaler per minutt du er koblet til bør du rett og slett slutte å lade.
Samtidig er det slik at et varmt bilbatteri lader raskere enn et kaldt et. Så bør rett og slett kjøre bilen god og varm før du lader den, så vil den lade raskere.
Merk at disse to tipsene med varmt og tomt batteri kun er viktig når du skal lade på ladestasjon hvor du betaler per kWh. Når du lader hjemme spiller det jo ingen rolle om du er koblet til laderen i lang tid eller ikke.
Denne artikkelen inneholder reklame for Tjenestetorget.