Hvordan lære barn å programmere

Programmering er både morsomt og lærerikt, og å lære barn å programmere kan gi de en ny hobby som kan utvikle seg til å bli et veldig nyttig verktøy for dem i fremtiden. Mange tenker at programmering foregår ved at barna skal sitte å stirre på Notepad dagen lang, men moderne programmering er både underholdende og interaktivt.

Når man skal lære barna å programmere er det ikke bare ett fasitsvar på hvordan man skal gå frem, men heller mange ulike veier som alle leder til det samme målet. I denne artikkelen skal vi se på noen av de vanligste metodene man bruker for å lære barn å programmere og kode.

Som oftest begynner man å lære barna å programmere ved å bruke blokkbasert koding for å lage et spill. Da får barna lage noe de allerede er kjent med, og ved å bruke blokker istedenfor tekstkoder er det en myk start. Etter hvert som barna mestrer dette kan man «oppgradere» til mer avanserte programmeringsformer.

Koder som arbeider med laptop
Koding er ikke bare moro, men kan også gi viktige ferdigheter som blir nyttige for barna i fremtiden!

Lær å programmere enkle spill

Det finnes mange ulike apper og programmer for å lære barna å programmere enkle spill. En av de mest kjente er Kodu, et program hvor barna kan lage egne 3D-spill. Her kan man bruke blokker for å fortelle spillet hva som skal skje, eller begynne å skrive kommandoene selv når barna ønsker det.

Kodu brukes mye på skoler rundt om i verden, og er et anerkjent program for å lære barn programmering. Det har enormt potensiale for kreativ frihet, og det er få begrensninger på hva man kan lage i spillet.

Man ser ofte at Kodu er det barna foretrekker å jobbe med, så det er et godt sted å starte når man skal lære barn å programmere.

Et alternativ til Kodu er et program som heter Scratch. Også dette er et program som lærer barna koding via å lage egne spill, og igjen får barna stor kreativ frihet for å lage akkurat det spillet de ønsker seg.

Bli med i en kodeklubb

Det finnes nesten 200 ulike kodeklubber rundt om i Norge, og de er tilgjengelig i de fleste storbyer. Dette er et fritidstilbud for barn og ungdom hvor voksne med IT-kunnskap lærer barna å programmere. Her er det et godt miljø for å lære koding og få nye venner samtidig!

Som regel er det bare å melde seg på den lokale kodeklubben, og som andre klubber starter det gjerne en ny pulje på høsten hvert år.

Hvis man ikke har en lokal kodeklubb i nærheten av der man bor kan man også bruke nettressursene deres for å lære barna koding. Her har de mange videoer som lærer bort koding til barn på en enkel måte.

På sidene til Lær Kidsa Koding er det også oppgaver til Scratch og andre programmer, så hvis man ønsker å ha noen oppgaver og utfordringer å løse til disse programmene finnes det på sidene deres.

Lær koding med LEGO

LEGO har utviklet en egen serie med LEGO-roboter som er utviklet for å lære barn og ungdom programmering, og serien heter LEGO Mindstorms.

Å programmere med LEGO Mindstorms er litt annerledes fra å lage sitt eget spill på en datamaskin eller nettbrett. Her må man fysisk koble sammen ting, samtidig som man også må bruke programvaren på datamaskinen for å fortelle LEGO-roboten hvordan den skal oppføre seg.

LEGO Mindstorms.
LEGO Mindstorms er en god måte å lære barn programmering på. Foto publisert med tillatelse.

Hvis man ønsker noe mer fysisk enn bare å lage spill er LEGO Mindstorms helt genialt. For mange barn er det en veldig fin måte å forstå det på, spesielt hvis barna synes selve programmeringen er litt vel abstrakt. Det er enklere for dem å forstå når de ser den fysiske LEGO-roboten gjøre som de programmerer ofte.

Det store problemet med LEGO Mindstorms er at det er ganske dyrt å komme i gang med. For et skikkelig startsett med LEGO Mindstorms må man ut med rundt 3 000 kroner, men da har man også alt man trenger for å lage mange ulike typer roboter.

Så selv om det er ganske dyrt å komme i gang med har man alt man trenger til å lære seg LEGO-programmering på et ganske høyt nivå. Man trenger i utgangspunktet ikke å kjøpe noe sørlig mer tilleggsutstyr når man har selve grunnpakken.

Det er heldigvis også mange bibliotek og skoler som har LEGO Mindstorms tilgjengelig, så i mange tilfeller er det mulig å få prøvd denne typen programmering på uten å blakke seg helt.

Apper til mobil og nettbrett for å lære barna programmering

Vi har jo allerede rett på et par ulike programmer og metoder for å lære barna å programmere, men vi har ikke vært innom apper til mobil og nettbrett helt ennå. Men dette finnes selvsagt!

Det er et enormt utvalg av apper til både Android og iOS for å lære barn å programmere. Nedenfor er et par gode alternativer man godt kan sjekke ut.

Thinkrolls: Play & Code er apper til iOS som lar barna lage logiske blokker for å løse oppgaver i spillet. Her trenger de ikke å skrive inn noe som helst, men dra blokker på samme måte som man programmerer for å gjennomføre ulike oppgaver.

Coda Game til iOS og Android er en god app for de som skal begynne med programmering helt fra bunn av. Her er det dra og slipp-blokker som lar barna lage egne spill, men ikke på helt samme nivå som PC-programmene vi har nevnt lenger opp i artikkelen. Det er derimot en knallgod app for å få barna til å forstå programmeringslogikk.

SpriBox Coding til iOS og Android er for de som ønsker litt mer utfordring. Her kan man dra og slippe bokser for å lage spillet, men på halve skjermen ser man også programmeringen bak det som skjer. Så når man drar en blokk legges denne til i ekte Java-kode som barnet kan lese. Her trenger de ikke å skrive koden selv, men det er en veldig god måte å komme i gang med å lese kode på.

Denne artikkelen inneholder annonser for Jollyroom.

Les også:

Legg igjen en kommentar