Solcellepanel på taket av boligen blir stadig mer populært, og kan være med på å la deg få gratis strøm gjennom sommermånedene. Om du produserer mer strøm fra solcellene enn du bruker får du til og med betalt penger fra strømselskapet ditt, for all ekstra strøm selges til strømnettet.
Det er jevnt over lønnsomt å installere solcellepanel på taket av boligen sin, selv om lønnsomheten avhenger av hvor i landet man bor, hvor mange solgrader det er på innstrålingen og et par andre faktorer. Til tross for at det stort sett er veldig lønnsomt med solcellepanel er det en heftig engangskostnad som de aller fleste merker godt på lommeboka. Men er det mulig å finansiere solcellepanel på boligtaket via lån?
Det er flere banker som tilbyr lån for å legge solcellepanel på taket av boligen sin. De fleste lån for solceller er lån med sikkerhet, i praksis et lån med boligen som sikkerhet. Dette gir en rimelig rente, og fungerer ved at solcellene er med på å øke verdien av boligen. Det finnes også noen aktører som tilbyr lån til solcellepanel på boligtaket uten sikkerhet i boligen.
Så sant man har en helt normal økonomi og klarer å betale regninger i tide er det uten tvil best å velge et lån med sikkerhet i boligen. Dette fungerer ved at du kontakter en bank som tilbyr lån til solcellepanel og søker lån der. Samtidig setter man boligen sin i pant, noe som i praksis betyr at banken kan kreve å selge boligen din for å betjene lånet. I praksis er jo ikke dette noe problem så lenge man betaler regningene sine.
Det er mulig å ta lån til solcellepanel med pant i bolig selv om man har boliglån med pant i bolig fra før av. Det kraver i praksis at man har betalt tilbake en del av lånet sitt, eller at boligen har steget i verdi slik at boligen er verdt litt mer enn det du har i lån. For de aller fleste er det derimot ikke noe problem å få et slikt lån til solcellepanel.
Når man tar et lån til solcellepanel med sikkerhet i bolig er stort sett renta veldig lav. Man kan forvente et sted mellom 1 % og 4 % rente, avhengig av hvor stort lån du har, samt et par andre faktorer.

Flere av aktørene som driver med lån til solcellepanel kaller dette for «grønt lån» eller «lån til solceller». De fleste store banker tilbyr det, men det er også mulig å søke om grønt lån for for eksempel DNB eller Sparebank 1 uten at man har selve boliglånet hos dem. Man faktisk faktisk ha lån med sikkerhet i bolig hos flere banker samtidig; en for selve boliglånet og en annen for solcellepanellånet.
Lån til solcellepanel uten sikkerhet
Det er også noen banker som tilbyr lån til solcellepanel uten sikkerhet. Dette betyr at banken ikke har mulighet til å foreta et tvangssalg av boligen din dersom du ikke betaler regningene dine, så dette kan jo være fornuftig for noen personer. Ulempen med denne typen lån er derimot at renten er betydelig høyere, og i praksis er dette et høyt forbrukslån med litt lavere rente enn vanlige forbrukslån.
Renta man kan forvente på et lån til solcellepanel uten sikkerhet i bolig er et sted mellom 8 % og 20 %, avhengig av en rekke personlige faktorer.
Vi anbefaler i utgangspunktet ikke å ta lån til solcellepanel uten sikkerhet. Som regel er renta såpass høy i disse tilfellene at det vil være mye lavere sjanse for at installasjonen av solcellepanel vil lønne seg, og det vil uten tvil ta mye lenger tid før solcellene lønner seg. Så sant du kan låne med sikkerhet i boligen bør du velge dette!
Hvilket bank bør man velge for lån til solcellepanel?
Det er mange ulike banker som tilbyr lån til solcellepanel, og vi har ingen klare anbefalinger. Som alltid når man velger lån bør man velge den som tilbyr det lavest effektiv rente uansett bank. Det er denne banken som vil lønne seg over tid, og det spiller sjeldent spesielt stor rolle om du betaler til den ene eller den andre banken, og hvor mye du faktisk betaler er mye viktigere.
Hvor mye koster det egentlig med solcellepanel til boligen?
Prisen for å legge solcellepanel på taket vil variere stort fra tak til tak og leverandør til leverandør, men det er noen omtrentlige kostnader man kan regne med.
Skal du legge 8 solcellepanel på ca. 14 – 15 kvadratmeter bør du beregne 40 – 50 000 kroner.
For 16 solcellepanel kan du beregne omtrent 90 000 kroner.
Vil du legge hele 40 solcellepanel på taket (og har tak med hele 68 kvadratmeter) kan du beregne å måtte betale omtrent 200 000 kroner.
Å dekke hele taket sitt med solcellepanel er dermed en skikkelig stor engangskostnad som kommer til å koste deg minst 40 000 kroner. Du får en del støtte fra Enova, men du sitter likevel igjen med omtrent to tredjedeler av kostnaden selv, så totalt sett må du enten ha en del penger klart, eller vurdere å ta lån til solceller.
For mange kan det være en god investering som lønner seg, selv om det kan ta opptil 20 år før du faktisk har tjent opp summen du betalte for anlegget. Solcellepanel er heldigvis vedlikeholdsfritt, og har en forventet levetid på et sted mellom 30 og 35 år, så for de aller fleste vil det uten tvil lønne seg over tid.
Kan man søke om støtte for å installere solcellepanel?
Det er absolutt mulig å søke om støtte til å installere solcellepanel på boligtaket sitt, og de aller fleste får faktisk innvilget denne støtten. Denne søknaden foregår via Enova, og er basert på en utbetaling av en engangssum etter at solcellene er installert. Selve støtten baserer seg på antall solceller installert på taket, og pengene får man rett på konto. På denne måten blir solcellepanel billigere for de aller fleste, selv om det fortsatt er mye man må betale selv.
Lønner deg seg å ta lån til solcellepanel på taket av boligen sin?
For de aller fleste vil det lønne seg å ta opp lån til solcellepanel på boligen sin, selv om det kan ta opptil 20 år før investeringen lønner seg. Dette forutsetter at man tar lån til solceller med sikkerhet i boligen, betaler alle fakturaene i tide, og har en fornuftig rente på lånet.
Når man har solcellepanel på taket vil man hele tiden produsere strøm som man enten kan bruke selv, eller automatisk selge til strømleverandøren sin. Det betyr at man hele tiden får en lavere strømregning, og noen ganger til og med en strømregning hvor strømselskapet betaler deg istedenfor at du betaler dem. For solceller er det først og fremst mai, juni, juli og august som er lønnsomme, selv om man også produserer litt strøm i løpet av vinteren.
Nøyaktig hvor lang tid det tar før det lønner seg avhenger helt av vilkårene for lånet og hvor boligen din ligger. For noen tar det ti års tid, mens andre trenger nærmere 20 år. De fleste solcellepanelaktører har en garanti på minst 20 års levetid på solcellepanelene hvor de produserer minst 80 % av original effekt, noe som betyr at du får tilnærmet fullt utbytte i 25 år. Dette har ført til at det vil lønne seg for de aller fleste med lån til solcellepanel, så sant man ser langsiktig på det.
En ting man derimot skal merke seg er at ingen kan forutse hvordan strømprisene utvikler seg, spesielt ikke når man snakker 5, 10 eller til og med 20 år frem i tid. Estimatet med rundt 20 års tid før det lønner seg er basert på veldig konservative estimater av hvordan strømprisene utvikler seg, og dersom de øker mer enn resten av forventet forbruk de neste 20 årene vil man spare inn solcellepanelene tidligere. Her kan selvsagt ingen spå fremtiden, men estimatet er altså det eksperter regner som konservativt.