Lønn som helsefagarbeider forklart: så mye tjener du som helsefagarbeider

Det er mange som drømmer om å bli helsefagarbeider, og dersom du vurderer å utdanne deg til denne viktige jobben er det jo kjekt å vite hvor mye du kan forvente å tjene i lønn når du jobber som helsedagarbeider.

Som i andre bransjer er lønna til helsefagarbeidere basert på ansiennitet og arbeidsforhold.

Gjennomsnittslønna for helsefagarbeidere er på 448 800 kroner i året (uten overtid). Nyutdannede kan forvente litt over 400 000 kroner i året, med gradvis økningen for hvert år de jobber. Ett års spesialutdanning øker lønna med ca. 50 000 kroner i året.

Disse satsene er for en vanlig utdannet helsefagsarbeider som jobber 100 % stilling. I tillegg til denne lønna kan man i praksis også regne med overtidstillegg og andre tillegg.

Når man regner inn både ansiennitet og ulike tillegg er den faktiske gjennomsnittlige lønna for helsefagarbeidere 502 200 kroner i året. Dette er tallet man får ved å ta gjennomsnittet av den totale årlige inntekten til alle som jobber i 100 % stilling som helsefagarbeider.

Tallene er fra 2019, og nå som det har blitt forhandlet frem til økt minstelønn i 2021 kan man trolig forvente ennå høyere lønn.

Overraskende nok tjener ikke sykepleiere stort mer enn helsefagarbeidere, selv om utdanningen for å bli sykepleier er mer krevende og tar lenger tid.

Det kan være stor variasjon i lønn for helsefagarbeidere

Nå har vi sett på gjennomsnittlig lønn, men denne vil aldri være helt lik på hva man faktisk får. For den faktiske lønna man får er personlig, og avhenger av om man har tariffavtale, er med i en fagforening for forhandler for deg, om man har erfaring fra før av, om man har noen ekstra kompetanse, hvor man jobber, om man jobber offentlig, og mye mer.

Poenget er altså at lønna er helt personlig, men tallene fra denne artikkelen kan være en god pekepinn på hvor du kommer til å havne lønnsmessig ved å utdanne deg til en helsefagarbeider.

Er det vanskelig å få jobb som helsefagarbeider?

Helsefagarbeidere har jevnt over veldig lav arbeidsledighet, og det er stort sett alltid behov for dem. Det er derimot ikke slik at alle helsefagarbeidere får 100 % stilling i normale arbeidstider akkurat der de vil, men om man er fleksibel og takler litt rare arbeidstider er det sjeldent et problem å få seg nok jobb.

Det er selvsagt også store variasjoner fra kommune til kommune, og til og med fra bydel til bydel. Men om du utdanner deg til helsefagarbeider kommer du neppe til å gå arbeidsledig.

Lønnstallene er basert på data fra Statistisk sentralbyrå fra april 2021.

Les også:

2 kommentarer om “Lønn som helsefagarbeider forklart: så mye tjener du som helsefagarbeider”

  1. Kjekt å lese. Jeg er nettopp ferdig med fagprøven og ble meget bestått. Utrolig glad og stolt.

    Svar

Legg igjen en kommentar