Er det lov å poste bilder av barna på Facebook, blogger og lignende? Forklart

Det har lenge vært debatt om det er innafor å poste bilder av barna sine i visse situasjoner på Facebook, Instagram, blogger eller andre nettsider og apper. Noen mener at det er helt greit å dele selv intime familieøyeblikk i full åpenhet på Facebook eller bloggen sin, mens andre mener at dette er unødvendig eksponering av barna sine, og at de bør ha rett på privatliv selv om de er for unge til å kreve det.

Men hvordan er egentlig jussen rundt dette? Har man i det hele tatt lov til å publisere bilder som man måtte ønske av barna sine på internett?

I utgangspunktet har man som foresatt full bestemmelse over hvilke bilder man ønsker og hvor man ønsker å dele dem, frem til barna fyller 13 år. Så frem til fylte 13 år kan man som foresatt ta avgjørelsen, men den skal tas med barnas ønske tatt i betraktning. Fra fylte 13 år må barna selv samtykke før du har lov til å publisere et bilde av dem.

Du kan med andre ord i praksis fint dele bilder av barna dine på Facebook, på bloggen din eller i andre lignende kanaler frem til barnet er 13 år gammelt. Deretter må de selv samtykke til enhver publisering.

Det betyr også at andre må få samtykke fra foreldre før de publisere bilder på internett. I praksis betyr det at besteforeldre og andre må spørre foreldre før de deler bilder på Facebook eller internett, da de foresatte har samtykkefullmakten frem til barnet fyller 13.

Barnas rettigheter skal alltid være i sentrum

Selv om barnet er ungt skal alltid barnets rettigheter være i sentrum. Det betyr at dersom du kun poster bildet for din egen vinning kan det være ulovlig. I praksis har vi sett eksempler på at personer har blitt dømt for akkurat dette i situasjoner hvor barnet for eksempel har blitt filmet i saker som involverte barnevernet eller barnefordelingssaker.

Så dette er jo ofte snakk om litt mer alvorlige ting, som klipp av barn som gråtende blir dratt med seg av barnevernet og sånt. Men det har aldri vært noen rettspraksis rundt milde utgaver av dette, så det kan hende at det er ulovlig å poste selv helt vanlige, uskyldige bilder av barna sine.

Poenget er likevel at det er lovpålagt at det er barnets interesser som skal komme frem når du publiserer bildet. Dette er blant annet regulert via FNs Barnekonvensjon artikkel 16.

Vær veldig forsiktig om du bruker barnet i kommersiell sammenheng

Å poste bilder av barn i en koselig hverdagssituasjon, i dyreparken eller i bursdagsselskapet er én ting, men om du bruker bilder av barnet for å fremme kommersielle interesser havner du raskt inn i et minefelt av lover og regler. Det er nemlig strenge krav til hvordan barn kan brukes for å fremme produkter, og ikke minst å fremme produkter mot barn.

Så om du er en blogger som har samarbeid med ulike aktører hvor barna avbildes eller brukes i forbindelse med dette kommersielle samarbeidet bør du aller helst sette deg godt inn i lovverket. Her er det kanskje hensiktsmessig å få juridisk hjelpe av en advokat eller juridisk rådgiver før du gjør noe feil.

Bare fordi du kan, betyr det ikke at du bør

Nå som det juridiske er gjennomgått bør det også nevnes at bare fordi du har lov til å publisere så mange bilder du vil av barnet ditt frem til fylte 13 år, betyr det ikke at du bør gjøre det. Selv yngre barn har i stor grad ønsker om hva de vil ha delt, og du bør opprette en dialog med barnet før du publiserer noe som helst.

Samtidig må du huske på at bilder som er koselige og søte i dag, kan være belastende for barnet når barnet blir eldre. Så det søte bildet av barnet ditt som sitter på do er kanskje koselig akkurat nå, men neppe spesielt moro om noen finner frem til det når barnet går på ungdomsskolen.

Husk at alt du publiserer på internett blir arkivert, og det er sjeldent spesielt vanskelig å finne innhold som har blitt slettet hvis man vet hvor man skal lete.

Gå gjennom Datatilsynet sin veileder for å publisere bilder av barn på internett

Det er et stort problem med folk som deler bilder av barn på internett uten å tenke seg godt om, og mange som er usikre på både regler og grenser. Derfor har Datatilsynet laget en stor og omfattende guide som går i detalj rundt hvordan man skal forholde seg til akkurat dette. Dersom du fortsatt føler deg usikker på hvor grensa går kan du derfor ta en titt på denne.

Der får du også vite hvordan du skal forholde deg til reglene dersom du opptrer i andre roller enn som privatperson, for eksempel hvis du jobber i barnehage, på skole eller lignende. Da er det nemlig strengere regler, og du må blant annet ha samtykke før du i det hele tatt tar bildet.

Les også:

Legg igjen en kommentar