Må man skylle ris før man koker den? Forklart

Dersom du lager mye mat har du kanskje kommet over tipset om at du bør skylle risen før du legger den til koking, men har egentlig dette tipset noe for seg? Vi skal se nærmere på hva som skjer når man skyller risen, og svare på spørsmålet om hvorvidt det faktisk er nødvendig å skylle risen med vann før man legger den til koking.

Faktisk så er det veldig lurt å skylle risen godt før du legger den til koking. Grunnen er todelt; for det første får du vasket vekk støv, eventuelle bakterier og andre ulumskheter som kan være i risen, og for det andre blir risen mye mer luftig av det.

Når man skyller risen godt under vann vil nemlig en del av stivelsen i risen forsvinne, og den vil være både mindre klissete og mer luftig når man serverer den. Dette er ris på den «riktige» måten for de fleste retter, med unntak av thaimat og visse andre asiatiske retter hvor risen skal være klebrig.

Annonse: Vil du ha risen kokt til perfeksjon hver gang? Sjekk ut denne digitale riskokeren fra Hamilton Beach hos Bakeren og Kokken!

Grunnen til at dette skjer er at stivelsen i risen løser seg opp i vannet når du skyller den, og skylles vekk sammen med vannet. Så når du skal koke risen er det mindre stivelse, og risen blir lettere og mindre klebrig.

For å skylle risen godt bør du legge den i en sil eller lignende og la den ligge under springen i noen minutter. Alternativt kan du fylle en bolle eller kjele med vann og ris, la det trekke noen minutter, røre om og la det trekke noen minutter til. Gjør dette noen ganger, og bytte vann hver gang det er ordentlig grumsete. Etter 2-3 ganger vil vannet blir mye lysere, og det meste av stivelsen er vekk!

Kan man bli syk dersom man ikke vasker risen?

Det er ingen økt risiko for sykdom forbundet med om man skyller risen eller ikke før bruk, så den viktigste funksjonen ved å skylle ris er å få den god og luftig istedenfor tett og klebrig. Det er klart at man vil kunne skylle vekk bakterier som potensielt har satt seg i risen, men dette er sjeldent et stort problem siden risen uansett skal kokes.

Så skyll risen for smakens skyld!

Denne artikkelen inneholder annonser for Bakeren og Kokken.

Les også:

Legg igjen en kommentar