Vi nordmenn elsker å grille, og står gjerne med grillen fyrt opp fra mai til slutten av august hvert år. Ikke bare griller vi kjøtt, men også grønnsaker og fisk finner veien til grillen vår.
Det er jo også slik at en del mat blir mer usunn av å tilberedes på visse måter, så er det egentlig slik at maten blir mer usunn av å grilles?
En del typer grillmat blir ikke bare mer usunne, men til og med kreftfremkallende når de grilles. Når fett fra kjøttet renner ned i grillkullet vil det dannes et stoff som heter PAH som forurenser maten, og øker faren for kreft. Også stoffet HCA dannes på grunn av sterk varme, og også dette er kreftfremkallende.
Så selv om grillmat ikke blir direkte forbundet med at maten blir usunn ved at den får mer fett eller mer kalorier, er den likevel veldig usunn, for det er jo ikke spesielt sunt å få kreft.
Det er spesielt rødt kjøtt, kylling og kalkun som får disse kreftfremkallende stoffene når de grilles, mens grønnsaker og fisk ikke har de samme problemene.
Hvorfor blir kjøtt kreftfremkallende når det grilles?
Som nevnt raskt ovenfor er det to stoffer som er kreftfremkallende når rødt kjøtt eller kylling grilles, og dette er:
- Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH).
- Heterosykliske aminer (HCA).
PAH dannes ved at fett fra grillmaten renner ned på grillkullet under. Da blir det PAH i røyken som igjen treffer kjøttet, og du får en kreftfremkallende marinade på kjøttet ditt.
HCA dannes alltid når slikt kjøtt stekes på høy varme, selv inne på stekepanner. Det er likevel et større problem på grillen, for veldig mange av oss griller på altfor høy varme. Når maten blir over 150 grader dannes disse HCA-stoffene, og er grunnen til at vi regnes svidd mat som mer kreftfremkallende enn mat som ikke er stekt for mye. Jo mer grilla maten blir, jo mer HCA produseres.
HCA er mest fremtredende i kylling, og ikke like problematisk for rødt kjøtt som oksekjøtt.
Slik minimerer du kreftfremkallende stoffer når du griller
For de fleste er ikke disse kreftfremkallende stoffene problematisk nok til at de faktisk slutter å grille, så istedenfor å anbefale å slutte med grilla mat har vi samlet sammen noen tips til hvordan du kan få så lite HCA og PAH i grillmaten din!
- Stek mer fisk, sjømat og grønnsaker istedenfor rødt kjøtt og kylling. Fettrikt kjøtt og kylling er det som er farligst med tanke på kreftfremkallende stoffer, så en enkel løsning er å bytte det ut med sjømat og grønnsaker.
- Sørg for at grillen er ren! Fettrester som ligger i bunnen av grillen vil produsere PAH når du fyrer opp grillen igjen, så da får du ekstra kreftfremkallende stoffer i maten din selv om du ikke engang griller fettrik mat. Så ta en god skrubb, bytt ut grillkullet, og spis mat uten kreftfremkallende stoffer i seg.
- Ha så fettfattig mat som mulig. Veldig mye grillmat er proppfull av fett, men kjøp heller noen magre kjøttstykker, så blir det vesentlig mindre PAH i maten.
- Ha lavere grilltemperatur. Unngå at kjøttet stekes på 200 grader, for da oppstår det mye HCA i maten. Ideelt sett bør du steke maten lengre på lavere temperaturer på en måte som gjør at kjøttets kjernetemperatur ikke er over 150 grader.
- Unngå å grille maten til den blir svidd. Svidd mat tyder på at den er stekt for lenge og på feil måte, og inneholder jevnt over mye HCA (spesielt om det også er kylling). Ha lavere varme, ha maten lenger vekk fra flammen, eller ta andre tiltak for å forhindre svidd mat.
- Unngå marinering eller sjy som inneholder fett.
- Ha god lufting under stekingen. Med lufting vil kjøttet fortsatt stekes godt, men temperaturen blir ikke like høy som om du lukker toppen av grillen.
- Ha god avstand mellom grillkull og mat.
- Bruk et stekebrett. Veldig mange glemmer helt at man fint kan bruke stekebrett i grillen. Man får mindre av den sterke grillsmaken, men også mye mindre av kreftfremkallende stoffer. Vurder gjerne stekebrett dersom du har mat du vet kommer til å dryppe fett ned i grillen.
Litt grillmat er ikke farlig
Kreftfremkallende stoff er litt vanskelig å jobbe med, for du vet aldri når de faktisk er på det punktet at de gir deg kreft. Du kan spise svidd grillmat daglig i mange, mange år uten problemer, men plutselig er det slutt på moroa.
Vi anbefaler å være litt forsiktig med å spise for mye grillmat, og gjennomføre noen av tiltakene vi har foreslått over når du først skal grille. Det er neppe stor sannsynlighet for at man utvikler kreft av å spise grillmat 5 – 6 ganger årlig, så man trenger ikke å være livredd for å fyre opp grillen heller.