Blåbær er det bæret vi nordmenn plukker mest av, og på høsten er titusenvis av oss ute i skogen for å lete etter de små, blå bærene. Det er heldigvis stort sett superenkelt å fylle blåbær, for så godt som all barskog har enorme mengder blåbærlyng.
Men hva skal man gjøre når man har fylt opp flere tilitersbøtter med blåbær? Man kan jo ikke akkurat spise mange kilo blåbær samme kveld, så hvordan skal man oppbevare blåbærene?
Blåbær trenger å ligge kjølig for å holde seg gode, og om de legges i den kaldeste delen av kjøleskapet kan de holde seg fine i to-tre dager før de begynner å bli dårlige. Blåbær egner seg generelt sett veldig dårlig til oppbevaring, og bør spises innen disse to-tre dagene.
Det er også mulig å fryse ned blåbær for å øke holdbarheten, men dette vil dessverre påvirke smaken negativt. Når du fryser blåbær bør du rense dem ført, og deretter er det bare å legge bærene i fryseren i en plastpose eller noe sånt. Hvis bærene fortsatt er fuktige når du legger dem i posen er det en risiko for at de fryser sammen til en stor klump, så la de tørke litt først hvis du vil unngå dette.
I praksis må man spise blåbærene sine innen to-tre dager etter at man plukker dem, ellers vil de enten bli dårlige, eller måtte få minsket smaken sin etter å ha vært en runde i fryseren.
Det kan derfor være bedre å plukke mindre mengder oftere, istedenfor å satse på å plukke hele årets forbruk på samme dag.
PS. alt innholdet i denne artikkelen gjelder både for ville bær man plukker i naturen, så vel som for bær man kjøper på butikken.
Andre måter å konservere blåbær på
En annen måte å få blåbær til å holde seg gode lenger er ved å konservere dem på andre måter, som for eksempel ved å lage blåbærsyltetøy. Om du lagrer blåbærsyltetøyet i sterile glass kan de stå lagret i flere år uten å bli dårlig. Så da har du relativt lang holdbarhet!
Du kan lage blåbærsyltetøy både med eller uten sukker, så det bestemmer du helt selv.