Hvordan oppbevare poteter

Poteter er en favoritt blant oss nordmenn, og den grønnsaker vi spiser aller mest av. Den er heldigvis både god og svært næringsrik, så det er ikke et problem at vi gjerne har denne til tre-fire middager i uken.

Til tross for at vi er såpass glade i poteter her i landet er det mange som oppbevarer poteter helt feil. Det er nemlig viktig å være nøye på hvordan man oppbevarer poteter for å unngå at de blir dårlige.

Poteter skal oppbevares mørkt og kjølig, og kjøleskapet er helt supert til dette. Det er bedre med potetposer som er heldekkende slik at det ikke kommer lys inn på potetene, men så er jo også lyset i kjøleskapet slått av når det ikke er i bruk da. Potetene bør også ha litt fuktighet for å unngå at de skrumper inn, samtidig som de ikke får så mye at de råtner.

For de aller fleste fungerer det helt fint å bare la potetene ligge i en pose i kjøleskapet. Ha gjerne en pose som er litt luftig slik at luften inne i posen byttes ut med jevne mellomrom, så blir luftfuktigheten neppe verken for høy eller for lav i vanlige kjøleskap. Det er fornuftig å ha potetene helt i bunnen av kjøleskapet.

Det er også mulig å oppbevare poteter i kjelleren hvis du har en kjølig og mørk kjeller. Her er det jo nesten som er kjøleskap, men det er viktig at det ikke blir minusgrader i kjeller om det ligger poteter der. Samtidig er det viktig at det ikke kommer lys på potetene.

Poteter har lang holdbarhet, og du kan sjekke om de fortsatt er gode ved å se på hvor mye de er. Om poteten er hard og fast er den god, selv om det er spirer på den. En fast potet uten grønnskjær kan fint spises når du plukker vekk spirene.

Når potetene begynner å bli slappe eller bløte er det på tide å kaste dem i søpla.

Kan man fryse poteter?

Man kan ikke fryse ferske poteter, for ved omtrent 3 grader vil enzymer i potetene begynner å gjøre om stivelsen til sukker. Dette høres kanskje fint ut, men da blir poteten rart i formen, får en merkelig konsistens, og smaker ikke spesielt godt lenger.

Hvorfor er poteten grønnaktig?

Dersom poteter lagres feil slik at de utsettes for sollys eller kunstig lys kan de utvikle grønne områder eller et lite grønnskjær på seg. Slike grønnskjær på potetene er dessverre giftig, og du bør kaste hele poteten i søpla.

Man kommer ikke til å dø eller bli veldig dårlig av det, men kan oppleve både oppkast og diaré. Det grønne du ser er egentlig alger, og disse har en slags gift i seg som kommer til å gjøre deg syk.

Om du spiser grønne poteter er det veldig stor risiko for at du blir syk, og bør betrakte deg som heldig dersom du spiser et helt måltid med poteter med grønnskjær uten å bli dårlig av det. Så her bør man ikke gamble med å ta sjansen på å bruke de, for det er liten sjanse for at det går bra.

Hvordan oppbevare kokte poteter

Poteter kan oppbevares i 4 -5 dager dersom de allerede er kokt, og kokte poteter skal også oppbevares i kjøleskapet. Aller helst bør de legges i en lufttett beholder eller dekkes med plastfolie, men klarer seg også helt fint uten.

Etter et par dager vil de ble betydelig tørre, så de de mister mye av smaken sin allerede på dag to, men kan brukes i flere dager til hvis man finner en kreativ måte å bruke dem på hvor tørrheten ikke er så farlig.

Når det har gått rundt 5 dagers tid vil potetene som oftest begynne å smake litt surt, og da er det på tide å kaste dem i søpla, og heller koke opp noen nye noen.

Les også:

Legg igjen en kommentar