Vi nordmenn er glade i syklene våre, og hver vår, sommer og høst bruker hundretusenvis av oss sykkelen jevnlig. Noen bruker den bare for å ha det moro, noen bruker den for å komme i form, mens andre også bruker den som transport til og fra steder som jobb eller skole.
Når vinteren kommer er vi derimot ikke like gode til å bruke sykkelen. Det er ingenting i veien for å bruke sykkelen om vinteren hvis man kjøper piggdekk og tar noen forhåndsregler, men de færreste av oss gjør jo dette. Det er både glatt og kaldt, og slitsomt å sykle til jobb i femten minusgrader. Da er det derimot nødvendig å finne et egnet sted å oppbevare sykkelen om vinteren på, og det er faktisk mange som oppbevarer sykkelen sin feil.
Når man skal oppbevare sykkelen sin om vinteren er det viktigste at den ikke står utendørs. Om den utsettes for frost og snø jevnlig vil mange deler på sykkelen ta skade av det. Man bør heller sette den i en kjeller, en bod eller et annet tørt sted. Det er ikke anbefalt med steder med veldig høy luftfuktighet, store temperaturendringer, direkte sollys eller altfor kaldt. Ellers er det utrolig viktig å ta en skikkelig vask før du setter vekk sykkelen for året!
For mange fungerer det altså helt fint å slenge sykkelen inn i boden, kjelleren, bilgarasjen eller et annet sted hvor det er relativt fint og stabilt gjennom vinteren. Det viktigste er at den ligger et sted hvor den blir godt skjermet fra vær og vind.
Dersom du ikke har tilgang til å ha den innendørs i en kjeller, garasje eller bod er det nest beste alternativet å ha den under tak, dekt til av presenning. Igjen er det beskyttelse mot vær og vind som gjelder, så pakk den inn så godt du kan. Her kan du ikke beskytte den mot kulde på samme måten, men når den ikke blir utsatt for snø og fukt er mye gjort.
Det finnes også egne vinterlagre for sykler hvor du kan betale rundt 500 kroner for å la sykkelen stå lagret trygt og fint på et lager gjennom vinteren. Dette er typisk noe man ser i storbyer, men det er jo kjekt for de med trange Oslo-leiligheter uten plass til sykkelen i boden.
Slik vasker du sykkelen før du setter den vekk for vinteren
Før man skal sette vekk sykkelen for vinteren er det ekstremt viktig å vaske den. Om du ikke tar en skikkelig vask av sykkelen før vinteren er du i stor fare for at flere deler av sykkelen ruster i løpet av vinteren, og det er stor sjanse for at du må bytte både kjede, bremsekabler og mye annet når våren kommer.
Når man skal vaske sykkelen er det bare å finne frem en bøtte med varmt vann, enten sykkelsåpe eller Zalo, og enten en klut eller svamp. Det viktigste er å fjerne all den fysiske skitten ved å skrubbe og gni på hele sykkelen til den er skinnende ren. Selv små flekker kan gjøre stor skade når sykkelen skal ligge i fred i nesten seks måneder, så det er viktig å være nøye.
Vær ekstra flink til å vaske skjermer, kjede og ramme. Kjedet vil nesten garantert ruste om du ikke får det skinnende rent. Deretter er det bare å tørke den godt med papir eller håndklær, eller la den lufttørke.
Når sykkelen er tørket ferdig du finne frem en god sykkelolje av typen WD40 eller 5-56. Smør dette godt inn på hele kjedet, men fjerne all overskuddsolje med papir. Det skal være mye olje, men ikke så mye at det renner eller drypper.
Etter at kjedet er smørt med olje går du over til å smøre andre bevegelige deler av sykkelen for å sikre at disse også holder seg fine og bevegelige i løpet av vinteren.
Vil sykkelen ta skade av å stå utendørs på vinteren?
Sykler som bare står og slenger ute om vinteren vil uten tvil ta stor skade av det, og man må regne med å bytte ut noen deler og fikse på andre deler når det blir vår igjen. Det er nesten 100 % sjanse for at minst én del av sykkelen skades om den bare står ute over vinteren, så dette bør du absolutt unngå med mindre du har veldig lyst til å bytte ut store deler av sykkelen din til neste år.
Det er spesielt dekk, sete og andre myke deler som tar stor skade av å stå utendørs i løpet av vinteren. Disse vil bli sprø og kan i verste fall sprekke opp om de utsettes for mye snø og frost. I tillegg vil ofte metallet på rammen, og spesielt på kjedet og bremsevaiere ruste.