Helt siden tidlig 2000-tallet har trampoliner i hagen vært populært blant barna, og selv om det har kommet flere og flere ulike sikkerhetstillegg til trampoliner de siste 20 årene er det fortsatt en versting i forhold til skadestatistikk. Over halvparten av alle barn som har trampoline i hagen har opplevd å få en skade som følge av trampolinebruken, og blåmerker, muskelstrekk og små kuttskader er vanligst.
Det er derimot noen tiltak man kan gjøre for å betydelig redusere risikoen for at barnet skader seg på trampolinen. Det er nemlig visse områder i hagen som har mye lavere sjanse for å føre til skade enn andre steder, og nedenfor skal vi se nærmere på hvordan man kan plassere trampolinen trygt i hagen.
Den beste måten å plassere trampolinen trygt i hagen på er ved å ha den på gressunderlag uten noen distraksjoner i veien. Hold den minst 2 meter unna trær, murvegger, badebasseng, terrasser, gjerder og hagemøbler så har man nesten halvert risikoen for ulykker. Trampoliner i nærheten av vannspreder og basseng har betydelig høyere skaderisiko.
I mange tilfeller kan sikkerhetsnett også være med på å minimere risikoen for at barna skader seg. De aller fleste skadene kommer nemlig i forbindelse med at barna hopper utenfor trampolinen, og da blir det jo slik at sikkerhetsnettet effektivt setter en stopper for dette.
Ellers er mantraet at jo mykere det er der hvor barna landet hvis de hopper utenfor, jo bedre er det. Dette er også grunnen til at å plassere det rett på et gressunderlag er aller best.
Om du har mulighet kan du også vurdere å grave ned trampolinen. Når man gjør dette vil ikke barna falle spesielt lagt om de hopper utenfor trampolinen, og da vil det desidert gjøre leken tryggere. En nedgravd trampoline med sikkerhetsnett uten noen faremomenter innenfor 2 meters radius vil være svært trygt sammenlignet med alternativene.
Trampoliner i nærheten av vann er verstingen
Skadestatistikk viser at trampoliner som er i nærheten av basseng, vannspredere eller andre vannkilder har betydelig høyere skaderisiko en andre trampoliner. Man tenker kanskje først at grunnen er at barna skader seg når de hopper fra trampolinen til bassenget, men undersøkelsen viser faktisk at det er noe annet som er grunnen.
Trampoliner kombinert med vann er nemlig i dårlig kombo i seg selv, for når trampolinen er våt blir den glatt, og da er sjansene for å skli store. Og da er det mye større sjanse for at man faller utenfor, lander feil eller slår seg under hoppingen.
Så hold trampolinen vekk fra vannkilder som vannspreder eller basseng, og prøv å unngå å hoppe rett etter at det har regnet og den er våt.
Les mer om å hoppe på en våt trampoline her.
Unngå trampoliner på platting
Det kan være fristende å sette trampolinen på en platting, da dette fører til at man får en helt vannrett trampoline, og dessuten slipper alt styret med å klippe gresset under trampolinen. Trampoliner på platting er derimot noe alle sikkerhetseksperter fraråder.
Om barna først skulle falle ut fra trampolinen og lande på plattingen er det betydelig større sjanse for beinbrudd og mer alvorlige skader enn om den står på et «mykt» underlag som gress.
Så hold trampolinen vekk fra plattingen, uansett hvor fristenende det skulle være å slippe å klippe gresset under trampolinen.
Tannskader er også en risiko
Ulike typer tannskader er også en risiko når barna hopper på trampoline, men har ikke nødvendigvis all verdens med hvor trampolinen er plassert. Disse dukker nemlig først og fremst opp når flere barn hopper på trampolinen samtidig og kolliderer med hverandre.