Pris for tannregulering forklart

Dersom man har over- eller underbitt, eller andre problemer med tennene kan ofte tannregulering være med på å gi deg fine tenner. Dette er noe veldig mange barn og ungdom har i løpet av oppveksten, men også voksne kan ta tannregulering dersom de ønsker det.

Men akkurat som hos tannlegen generelt koster det penger med tannregulering. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva det koster for å ta tannregulering her i Norge, med noen priseksempler.

Å ta en standard tannregulering med stål for voksne koster som oftest et sted mellom 20 000 og 30 000 kroner, men kan koste opptil 40 000 kroner for de med store over- eller underbitt. Vil du ha gjennomsiktige skinner koster det typisk 15 – 30 000 kroner ekstra.

Det er med andre ord både ganske syrt, og ganske store variasjoner. Grunnen til at prisen kan variere så veldig mye har enkelt nok med å gjøre at tannreguleringen skal tilpasses hver enkelt, og noen trenger flere timer for å stramme og kontrollere reguleringen enn det andre gjør.

Prisene ovenfor er en typisk komplett pakke som tar for seg tannreguleringen fra første konsultasjon til du er ferdig og tar den av. Det er vanlig å få et prisoverslag for hva hele behandlingen kan koste første gangen du er hos tannlegen for å sjekke ut mulighetene.

Dersom du ønsker å ha keramikklosser eller porselensklosser istedenfor stål kan du regne med rundt 10 000 kroner ekstra. Begge disse er mer gjennomsiktige enn varianten i stål, for de har nemlig samme farge som tennene dine. De gir ikke noe bedre behandling, men er ikke like synlige.

For gjennomsiktige skinner koster det et sted mellom 15 og 30 000 kroner ekstra. Disse er som man skjønner fra navnet gjennomsiktige, og ennå litt mer usynlige enn de i for eksempel porselen eller keramikk.

Usynlig tannregulering bak tennene koster opptil 40 000 kroner ekstra. Her fester man på en måte tannreguleringen på innsiden av tennene dine. Dette gir en like god behandling som tannregulering foran tennene, men det er så godt som umulig for noen andre å se at du har tannregulering.

Hvis du vil ha det så usynlig som mulig er det altså mulig å få en tannregulering som er nesten umulig å oppdage for andre, men moroa koster. Du kan nemlig regne med en totalkostnad på opptil 70 – 80 000 kroner for hele behandlingen med tannregulering på baksiden av tennene.

Barn og ungdom som tar tannregulering får i de fleste tilfeller en viss refusjon, noe vi kommer tilbake til lenger nede i artikkelen.

Tannlege

Det er mange tannleger som lar deg delbetale tannregulering over tid

Ettersom det er veldig kostbart med tannregulering er det vanlig at man kan delbetale. Tannreguleringen skal jo sitte på i mellom ett og tre år, og de fleste aktører lar deg delbetale for tannreguleringen i denne perioden. Det er også noen som lar deg betale for hvert besøk, eller forskuddsbetale for hele behandlingen.

Dette er jo kjekt for alle som ikke har alle pengene på forhånd, så kan man heller betale en fast månedlig utgift for å fikse over- eller underbittet sitt med en tannregulering.

De nøyaktige vilkårene for å delbetale tannregulering vil selvsagt variere fra tannlege til tannlege siden de bestemmer dette helt selv, men i dag pleier de fleste å ha en ordning for å dele opp betalingen. Så da trenger man ikke nødvendigvis å spare opp 30 000 + kroner før man kan begynne å behandle tennene sine.

Du kan ha krav på refusjon av deler av beløpet

Det er først og fremst barn under 20 år som har krav på refusjon av tannregulering, og disse vil få en refusjon basert på hvor nødvendig det er med tannregulering. Ved konsultasjon vil du få et svar på hvilken kategori du klassifiseres som, og dette vil avgjøre hvor mye refusjon du får for hele behandlingen.

Når man er på sin første konsultasjon som barn som vurdere tannregulering blir man klassifisert i en av gruppene:

  • Gruppe A: Alvorlige bittfeil får 100 % refusjon.
  • Gruppe B: Får 75 % refusjon.
  • Gruppe c: Får 40 % refusjon.
  • Gruppe D: Kun kosmetiske feil, og får ingen refusjon.

De fleste i Norge som får tannregulering som barn tilhører gruppe C. Dersom man har ganske heftig over- eller underbitt havner man gjerne i gruppe B, mens det først og fremst er de med alvorlige bittfeil som for eksempel sliter med å tygge maten ordentlig som havner i gruppe A. Men dette avgjøres når man er på konsultasjon.

Voksne kan også ha krav på refusjon, men da krever det noe mer alvorlig enn bare over- eller underbitt. Det er NAV og HELFO som er ansvarlige for dette, så man kan lese mer om dette via nettsidene deres. Generelt sett er det snakk om ganske store problemer før man får refusjon til tannregulering som voksen.

Det kan være store variasjoner i hvor mye en tannregulering koster

Nesten alle tannleger som setter på tannregulering jobber privat eller som selvstendig næringsdrivende, og det er få offentlig ansatte tannleger som tilbyr dette. De står derfor fritt til å selv velge pris, og du som kunde står fritt til å selv velge tannlege.

Det betyr at du kan oppsøke en annen aktør for å få en annen vurdering og prisoverslag hvis du synes det første tilbudet er for dyrt. Det kan være en del store prisforskjeller fra aktør til aktør, så hvis du bor i en storby er det nok ikke så dumt å ta et par-tre ulike tilbud før du bestemmer deg.

Les også:

Legg igjen en kommentar