Radio er en perfekt måte å bli underholdt på når man kjører bil, jobber med noe som ikke krever at du hører så nøye etter, eller bare slapper av. I gamle dager brukte man naturligvis en radio for å høre på radio, men etter at DAB+ ankom Norge er alle radiokanalene digitale. Det betyr at det er mye enklere å høre på radio på mobilen, fra nettbrettet eller til og med på datamaskinen, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan høre på radio på mobilen
For å høre radio på mobilen trenger du bare å laste ned en radioapp (mer om disse nedenfor). Start appen, velg en av de mange radiostasjonene, og bruk datatrafikk eller trådløst internett for å strømme radio. Så lenge du har dekning på mobilen har du også tilgang på radio.
Noen av fordelene med å høre radio på mobilen er at du enkelt kan ta med deg radioen, for de fleste av oss har jo stort sett med oss mobilen overalt. Dersom det er litt ventetid et sted er det bare å koble i headsetet og åpne radioappen, så har du radio på to sekunder.
Når du hører radio via en radioapp har man også tilgang til arkivet. Det betyr at du kan fortsette å høre der du slapp når du var fremme på jobb på morgenen, istedenfor å måtte høre det som er live akkurat nå. Perfekt til deg som vil høre radio på natten når det stort sett er lite aktivitet på de fleste radiostasjoner!
En annen stor fordel med å høre radio på mobilen er at du får et utvalg som er mye bedre enn på noen annen radio. Noen apper gir deg tilgang til tusenvis (!) av ulike radiokanaler fra hele verden. Dette inkluderer alle de kjente og kjære radiokanalene her i Norge, og tusenvis av ulike radiokanaler fra rundt om i verden. Dette er jo perfekt for de som også har tilknytning til andre land, og ønsker å høre hva som skjer på radioen der om dagen.
Beste apper for å høre radio på mobilen
Det er et stort utvalg av ulike apper man kan bruke for å høre radio på mobilen. Vi skal se litt nærmere på noen av de mest populære alternativene.
NRK Radio: NRK Radio er en app for NRK sine egne radiokanaler. Dette er jo en hel haug ulike kanaler, inkludert de mest kjente som P3. Den er selvsagt helt gratis, gir deg tilgang til et enormt arkiv med innhold fra mange år tilbake i tid, og har ingen reklame.
Her er det bare å laste ned appen til enten iOS eller Android, fyre den opp, og velge den radiokanalen du vil høre på. Enkelt og greit!
Om du må ha en pause fra radioen kan du velge å trykke på pauseknappen når du må slå av, så kan du fortsette der du slapp. Perfekt for deg som hører på radio når det ikke er kunder i butikken!
Radio Norge: Radio Norge er en radioapp til iOS og Android, og gir deg tilgang til alle de norske radiokanalene, inkludert også NRK sine. Her får du også de som ikke tilhører NRK, så om du liker Radio Rock er dette appen for deg. God lyd, mye innhold, og et bra design gjør dette til et godt valg!
Norsk Radio+ (Android): Norsk Radio+ er omtrent like god som Radio Norge, men er til Android istedenfor iOS. Her får du også så godt som alle de norske radiostasjonene i én og samme app, et fint brukergrensesnitt og ikke minst god lyd på radioen. Hva mener trenger man?
TuneIN: Om det du trenger mer er engelske eller fremmedspråklige kanaler kan du sjekke ut TuneIN. Dette er verdens største radioapp med over 100 000 radiostasjoner fra hele verden! Her kan du høre på både de mest kjente radiokanalene fra Norge og USA, i tillegg til sykt obskure radiokanaler fra land du knapt viste eksisterte. TuneIN er tilgjengelig på både iOS her, og Android her.
TuneIN er gratis å bruke, men vil mase litt om en premiumversjon hvor du kan betale en månedlig sum for å slippe reklame og sånt. Men du kan fint høre radio med gratisversjonen uten noen problemer.
MyTuner radio: Et annet alternativ til internasjonale radiostasjoner er MyTuner Radio. Denne fungerer ganske likt tom TuneIN, og er også tilgjengelig til både iOS og Android. Her finner du de aller fleste norske radiokanalene, så hvis du ikke er helt overbevist av TuneIN kan du jo sjekke ut MyTuner Radio isteden.
Andre radioapper: Det finnes en drøss av ulike radioapper, og de aller fleste gjør omtrent det samme. Nemlig å la deg strømme kjente og ukjente radiokanaler akkurat når du måtte ønske. Dersom ingen av de på listen vår falt i smak er det egentlig bare å gå til App Store eller Play Store og søke på «radio», så får du bokstavelig talt hundrevis av ulike forslag til radioapper du kan prøve. De færreste har alle de norske kanalene, men de vi har anbefalt ovenfor har alle disse.
Hvor mye datatrafikk bruker radio på mobilen?
Når man strømmer radio med mobildata bør man beregne sånn omtrent 60 MB per time. Om det er dårlig kvalitet vil det kreve mindre data, mens høy kvalitet krever litt mer. Den vil derimot sjeldent bikke over 100 MB i timen, selv om du har krystallklar lyd.
Det kan derfor lønne seg å koble seg opp til det trådløse nettverket når du skal høre på radio på mobilen, eller investere i en god DAB+radio hvis du ikke har trådløst nett der du hører på radio.
Kan man høre radio på mobilen uten internett?
Det er jo drømmen å kunne høre på radio uten å måtte bruke disse 60 megabytene i timen, men dessverre har ingen moderne mobiler DAB+-mottaker, så man må nesten nødt til å bruke internett for å strømme radio på mobilen.
Dersom du vil høre på radio uten å bruke mobildata eller være koblet til trådløst nettverk må du nesten kjøpe deg en DAB+-radio eller en DAB+-mottaker.
Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company og Tjenestetorget.