Hvordan rense vann på tur

I Norge er det heldigvis stort sett helt trygt å drikke vann rett fra elver og bekker når man er ute på tur, spesielt oppe på fjellet. Det er likevel mange som foretrekker å rense vannet før de drikker det på tur, da det alltid vil være en risiko for å bli syk når man drikker vann i naturen.

Den vanligste måten å rense vann på er ved å koke vannet først. Dette fjerner så godt som alle bakterier og parasitter. Et godt alternativ til å koke er å bruke en vannrenser som LifeStraw som filtrerer og renser vannet før du drikker det.

Det er også et par andre måter å rense vann på tur på, og vi skal selvsagt se nærmere på alle de beste måtene å gjøre det på nedenfor. Metodene nedenfor fungerer både på skogsturer, fjellturer, campingturer og alle andre steder hvor du drikker vann fra bekker, elver, innsjøer eller andre ufiltrerte kilder.

Koke vann over bålet

Slik koker du vann på tur for å rense det

Den desidert vanligste måten å rense vann på tur er ved å koke det opp. De fleste har jo allerede med en kjele, så fyr opp et bål og kok vannet. Når det har kokt i ett minutt i lavlandet eller tre minutter på fjellet er det godt sterilisert, og du kan kjøle det ned og drikke det.

Du trenger ikke noe spesielt utstyr for å koke vann på tur, så lenge det er lov å dyre opp bål er det bare å bruke en hvilken som helst kjele til å koke vannet.

Slik fungerer en vannrenser som LifeStraw

En bærbar vannrenser som for eksempel LifeStraw er gull verdt å ha med på tur, spesielt når det er bålforbud. Disse vannrenserne fungerer enkelt nok ved at de har flere ulike typer filter inne i seg, og filtrerer vekk over 99,99 % av alle bakterier, virus og parasitter fra vannet.

I praksis blir vannet helt rent, og du kan drikke det uten å tenke noe mer over sjansen for å bli syk. Den store fordelen med en vannrenser er at vannet er drikkeklart uten ventetid, så lenge det får en rask gjennomgang gjennom filteret.

Det finnes mange typer vannrensere. LifeStraw er jo dette store sugerøret som kan legges enkelt i sekken. Det kan kjøpes hos f.eks Coolstuff ved å klikke her, og koster bare noen få hundrelapper. Veldig praktisk å legge i sekken, så kan du dra det frem når du er tørst. Vekten er bare 46 gram, så det er enkelt å ta med seg.

Filtreringen fungerer enkelt nok ved at du stikker sugerøret ned i vannkilden, og kan enten drikke rett fra bekken som på bildet nedenfor, eller være hakket mer sofistikert og heller stikke sugerøret ned i en kopp eller drikkeflaske.

Lifestraw vannrenser

Det finnes også en egen drikkeflaske med vannfilter på som kan kjøpes ved å klikke her. Denne er også veldig kjekk. Da kan du fylle vann hvor som helst, og drikke fra drikkeflaska uten å være bekymret for å bli syk eller få i deg noen virus eller bakterier fra vannet.

Veldig enkelt og greit, men litt tungvint når du skal bruke vannet til å lage mat av. Da er det kanskje bedre å heller koke det, for disse produktene er best egnet til drikkevann.

Les også: Slik drikker du vann rett fra bekken på tur.

Rens vann på tur ved å bruke UV-stråler

Det finnes også flere andre måter å rense vann på tur med. Mange sverger til å rense vann med UV-sterilisering. Dette er en dings du stikker ned i drikkeflasken din i et par minutter. Da stråler den med UV-stråler i vannet, og dreper alle bakterier og virus (ved å bryte ned celleveggen deres).

UV-sterilisering fungerer stort sett veldig godt, men ulempen med UV-sterilisering av vann sammenlignet med et vannfilter er at de ikke fjerner partikler som jord, metaller og sånt fra vannet.

Man bør derfor først og fremst kun bruke UV-sterilisering på rent, krystallklart vann, og ikke på gjørmete eller kornete vann.

Et morsomt fakta med UV-stråler er at det egentlig er det samme som skjer når direkte sollys står og skinner på vann. Dette vil også drepe bakterier og virus, og med en gjennomsiktig vannflaska kan man faktisk klare å sterilisere vann ved hjelp fra solstråler. Problemet er bare at du trenger direkte, sterk sollys i ca. 6 timer før det er sterilisert, så i praksis fungerer det ikke spesielt godt.

Kjemisk rensing av vann på tur

Det finnes kjemisk rensing av vann. Dette kommer enten i form av pulver eller tabletter, og dreper virus og bakterier når de løser seg opp i vannet. Disse er kjekke å pakke med seg i sekken, så er det bare å slenge i en tablett eller to (avhengig av mengden vann) når du skal drikke.

Det er noen ulemper med kjemisk rensing, og det største problemet er at de gjerne må ligge i en halvtimes tid i vannet før det er drikkeklart. Så det er ikke like praktisk som en vannfilter, selv om det fungerer helt greit hvis du planlegger litt.

Vannrensetabletter kan du kjøpe i friluftsbutikker og på noen apotek.

Denne artikkelen inneholder reklame for Coolstuff.

Les også:

Legg igjen en kommentar