Moskus er et stort oksedyr som egentlig ikke hører til her i Norge. Vi har likevel en bestand av moskus, og her i Norge finnes vi kun moskus på Dovrefjell. På fjellet og i området rundt er det en stor nasjonalpark, og moskusen kan være både ned i bjørkeskogen så vel som lenger oppe på fjellet.
Hvis du skal se moskus i Norge må du altså reise til Dovrefjell. Det er flere turstier som går gjennom områder hvor det er moskus, og det regnes som sannsynlig at man får sett moskus på en dagstur til Dovre på sommeren.
Den mest kjente stien for å se Moskus på Dovre er den såkalte Moskusstien. Dette er en 13 kilometer lang sti som starter på Grønnbakken ved E6. Om du tar turen i et rolig tempo beregner man at den tar omtrent 3 til 4 timers tid, og passer for alle. Det er litt ulendt terreng og noen bekker man må krysse, så det kan lønne seg med vanntette sko.
Moskusstien er en god start for deg som drømmer om å se ekte, levende moskus ute i norsk natur, og det regnes som gode sjanser for å se moskus på avstand i løpet av turen hit.
Det er i utgangspunktet bare å reise til Dovre for å gå tur på fjellet akkurat som alle andre steder. Du må ikke betale noe for å komme inn i nasjonalparken, har fritt lov til å vandre også utenfor oppmerkede stier, og kan gjøre som i alle andre nasjonalparker.
Du kan bli med på en organisert moskussafari
Det finnes flere ulike aktører som tilbyr guidede turer på Dovrefjell. Her kan du betale for å bli med en gruppe ut på tur sammen med en guide som har mye erfaring med å se etter moskus i fjellet.
Den store fordelen med en guidet tur er at guiden stort sett alltid kan ta deg med dit hvor moskusen er. Disse guidene har nemlig typisk erfaring med å gå og lete etter moskus hver eneste dag hele sommeren, og har som regel god kontroll på hvor dyrene oppholder seg.
Da kan man bli tatt med rett til der hvor moskusen faktisk oppholder seg akkurat den dagen, og kan få informasjon om stille spørsmål om dyret og nasjonalparken i samme slengen.
Man vet jo aldri helt hvor lange disse guidede safariturene blir ettersom man må gå dit hvor moskusen er, men det pleier å kunne tilpasses etter behov. Det koster selvsagt penger å bli med på moskussafari, og prisene varierer fra aktør til aktør.
Flere safariguider skryter av at man nesten er garantert å se moskus ved å bestille en guidet tur på sommeren!
Les også: Interessert i å lese mer om moskussafari på engelsk?
Husk at moskus er et farlig dyr!
Det er fint mulig å oppleve vill moskus i naturen i Norge, men vi må også huske på at dette er dyr som potensielt er veldig farlige. Man må være forsiktig når man skal se moskus, og en generell regel er at man alltid skal holde seg på minst 200 meters avstand!
En moskus kan akselerere til å løpe i 65 km/t på ett sekund, så vi mennesker har ikke sjans til å løpe vekk fra en sinna moskus.
Det er for øvrig ikke er dyr som dreper og spiser mennesker, men om de føler seg truet vil de forsvare seg! Det er sjeldent at turister blir hardt skadet etter å ha blitt angrepet av moskus, men det er likevel vanlig at minst et par turister skader seg hver sommer.
Om det står moskus på stien du går må du gå i en bue utenfor stien, for du skal ikke prøve å snike deg fordi dette enorme dyret som kan ha en vekt på over 400 kg, og som dessuten har skarpe horn!
Spørsmål og svar om moskus i Norge
Per 2021 har vi omtrent 250 moskus til sammen i Norge. Alle sammen holder til på Dovrefjell.
Det regnes som ganske stor sannsynlighet at man får sett moskus hvis man tar seg en lang dagstur på Dovrefjell. Med en guidet safaritur regnes det som veldig sannsynlig at man møter dyrene.
Det er kun på Dovrefjell at vi har moskus i Norge, men det finnes også moskus i deler av Canada og på Grønland. Den finnes også noen få plasser i Alaska Russland, men også der har den blitt satt ut.
Det regnes som relativt farlig å bli angrepet av moskus. Det er et stort dyr som har en utrolig hard skalle den kan stange med. Den har også to sylskarpe horn, og er generelt sett ganske aggressiv mot mennesker som kommer for tett på den.
Det er stort sett alltid noen som blir skadd etter et møte med en sinna moskus hver sommer på Dovrefjell, så det er viktig å vise varsomhet og holde avstand. Det er sjeldent at noen dør som følge av angrepet, men du kan få ganske heftig juling av dem.
Det er ikke jakt på moskus i Norge, men det drives en lav grad av moskusjakt på Grønland.
Statens naturoppsyn feller noen ganger enkelte moskuser som følge av å forhindre skader eller angrep.
Moskus hørte til i Norge under forrige istid, men det er så lenge siden at vi ikke lenger regner det som en naturlig art. Moskusen vi har i Norge er satt ut på 1950-tallet, så den har likevel vært her en god stund nå.