Et kryptert varsel til media kan være en god idé hvis du utsetter deg selv for fare eller store problemer som følge av at tipset kan knyttes til deg som person.
De færreste nyhetssaker trenger såpass heftig beskyttelse at du må kryptere tipsene, men dersom du ønsker det har alle de store mediehusene i Norge mulighet for å ta imot kryptert tips.
For å sende et 100 % kryptert og anonymt tips til media må du gjøre følgende:
- Last ned operativsystemet Tails.
- Installer dette på en minnepenn.
- Oppsøk et offentlig nettverk som på en kafé, på biblioteket eller lignende. Velg gjerne et sted som er et stykke unna der du bor.
- Start opp PC-en din med Tails som operativsystem fra minnepennen.
- Start Tor Browser. Dette er en kryptert nettleser som følger med i Tails. Du kan eventuelt laste ned Tor Browser til Windows om du føler deg helt trygg på at PC-en din ikke er overvåket.
- Gå til varslerportalen for det mediet du ønsker å sende varsel til. Dette er nrkvarslekidu2uz.onion for NRK, bocl4xqbak4xvlh4.onion for Aftenposten, g4wmrmqxpj5bnvml.onion for Morgenblandet, r7nd7efjrhvzlf7c.onion for VG, og mz33367mcdrcdi7s.onion for Dagbladet. OBS: Dobbeltsjekk disse adressene selv på nettsidene til avisen for å være sikker på at de stemmer.
- På siden du kommer til kan du velge å skrive tips eller laste opp dokumenter. Gjør det du måtte ønske.
Nå har du varslet media via kryptert tjeneste, og du trenger bare å slå av PC-en med Tails. Når du er ferdig reiser du hjem igjen uten å slå på PC-en i Windows-modus før du er et stykke vekk fra der du tipset. Da er det på tide å slette alt innholdet på minnepennen, så er du så godt som 100 % sikker mot at noen har sporet tipset.
Disse .onion-linkene er i praksis darkweblinker for sider som ligger på darkweb. Dette er nemlig en slags uindeksert versjon av internett hvor det er betydelig vanskeligere å spore aktivitet. Når du bruker Tor Browser vil nemlig datatrafikken du bruker bli uleselig for personer som eventuelt måtte overvåke deg. Istedenfor at de ser hvilken .onion-adresse du besøkte vil de kun se hvor mye data du overføre. Da er det i praksis umulig å spore hva du driver med.
Når du tipser får du for øvrig en kode på en hel haug ord i en rekkefølge, og hvis du ønsker å følge med på saken må du ta vare på disse. Ved å skrive inn disse i riktig rekkefølge kan du få oversikt over hva redaksjonen har svart deg, og dette er den eneste måten du kan kommunisere med journalistene på igjen. For å sjekke svar og svare må du gjennom hele prosessen med de 7 stegene ovenfor igjen.
Hva er egentlig et kryptert tips?
Et kryptert tips eller kryptert varsel er et varsel til media som er umulig å spore tilbake til deg som person. Dette gjelder for både journalisten som mottar tipset så vel som for potensielle myndigheter, arbeidsgivere eller andre som du mistenker overvåker deg.
Om du følger alle stegene ovenfor er du i praksis ikke-sporbar. Den eneste måten noen kan oppdage det på er om de klarer å gjette seg frem til at det er du som har tipset (på grunn av tilgang til dokumenter eller lignende), eller ved at de fysisk overvåker deg i virkeligheten.
Det er forskjell på krypterte tips og anonyme tips
Det er viktig å være klar over at et kryptert tips ikke er det samme som et anonymt tips. Du kan fint tipse media anonymt, og dersom du ikke mistenker at enten stat eller private aktører overvåker datatrafikken din holder det trolig lenge med et anonymt tips.
Du kan enkelt sende et anonymt tips til media ved å gjøre følgende:
- Last ned Tor Browser.
- Åpne Tor Browser.
- Gå til ProtonMail.
- Lag deg en bruker der.
- Send en kryptert e-post til media ved å bruke den vanlige e-postadressen deres (som 2200@vg.no, tips@aftenposten.no, 03030@nrk.no osv).
Dette gjør det ekstremt vanskelig for noen å finne ut hvem det er som sender tipset, og i praksis er du helt anonym. Man kan bruke ProtonMail som en anonym e-post i seg selv, men kombinert med Tor Browser gjør det at du har overraskende stor grad av anonymitet enkelt.
Dette vil stoppe en stor grad av overvåkning, men ikke i like stor grad som om du sender et helt kryptert varsel. Likevel vil det nesten alltid være godt nok, spesielt hvis du ikke mistenker myndigheter eller andre resurssterke aktører for å overvåke deg.
Den store svakheten du har her er egentlig om uvedkommende allerede har installert overvåkningsprogramvare på datamaskinen din. I tilfeller hvor du mistenker det bør du gjøre som over og installere operativsystemet Tails på en minnepenn, for der kan du starte PC-en med Tails for å unngå at spionvaren skal starte.
Les også: Slik tipser du Skatteetaten anonymt. Om du mistenker misbruk av offentlige støtteordninger, skattesnylting eller lignende bør også Skatteetaten varsles, og ikke bare media.
Er det noe vits i å varsle media med kryptert varsel?
Krypterte tips er først og fremst ment for personer som virkelig tror de kan havne i problemer om de varsler media. Edward Snowden har blitt et godt eksempel på at man kan straffeforfølges for å varsle media om alvorlige saker, så det kan derfor være situasjoner hvor man rett og slett må ta forhåndsregler før man varsler.
I praksis vil de aller færreste av oss noen gang få tilgang til informasjon som er viktig nok til at vi må varsle kryptert.
Tror du at du kan bli dømt eller skadet om noen klarer å spore tipset til deg? Da er det lurt med et kryptert varsel. Om du bare vil oppleve ubehag om du skulle bli oppdaget bør du heller bare sende et vanlig, anonymt tips.
I Norge har også alle journalister kildevern. Det betyr at de ikke har lov til å røpe hvem som ga dem tips, og selv ikke rettssaler kan kreve at de utleverer denne informasjonen. Så selv alvorlige tips vil ikke nødvendigvis kreve at du varsler anonymt eller kryptert, for journalister er stort sett utrolig flinke til å ta godt vare på kildene sine.