Noen ganger ønsker man å gjøre filene på PC-en sin ennå litt mer private, spesielt hvis man deler PC med familiemedlemmer eller kollegaer og ikke ønsker at noen skal snoke i private dokumenter. En enkel løsning for å gjøre dette er ved å sette passordbeskyttelse på en hel mappe. Når du setter passord på en mappe trenger man altså et passord for å se filene i, eller åpne filene i denne mappen.
I noen Windows-versjoner har man allerede innebygd en funksjon som lar deg sette passord på mappene dine, så du trenger ikke engang å styre med å laste ned et program for å hjelpe deg med det. Dessverre er ikke denne passordfunksjonen innebygd i vanlig Windows 10 Home, men den er det om du bruker Windows 10 Pro.
De fleste av oss som har private PC-er bruker jo Windows 10 Home, så da trenger man et eksternt program for å lage passordbeskyttete programmer.
Slik kan du beskytte en mappe med passord i Windows 10 Home
- Last ned programmet LocK-A-FoLdeR ved å klikke her.
- Installer programmet på PC-en din.
- Start LocK-A-FoLdeR og sett et masterpassord. Dette trenger du for å få tilgang til passordbeskyttede mapper i fremtiden, så lag et sterkt passord du klarer å huske.
- Klikk på «Lock a Folder».
- Velg den mappen du ønsker å beskytte med passord.
- Mappen blir nå skjult, og du kan ikke nå den uten å ha passordet ditt.

Nå er mappen beskyttet med passord, og det er ikke mulig å åpne noen av filene eller se innholdet uten å vite passordet.
For å låse opp mappen igjen må du åpne LocK-A-FoLdeR og velge «UnLock a Folder». Skriv inn masterpassordet, så kan du velge hvilke mapper som skal låses opp.
Man velger ikke passord for hver enkelt mappe, men bruker programmet med masterpassordet for å låse igjen og låse opp mapper. Sørg derfor for et trygt passord.
Dersom du glemmer passordet ditt er det over og ut, for det er ikke mulig å låse opp mappen igjen uten å ha tilgang til masterpassordet på LocK-A-FoLdeR!
Slik passordbeskytter du en mappe med Windows 10 Pro
Dersom du har Windows 10 Pro kan du lage passord til mappene dine uten å bruke et program som LocK-A-FoLdeR, for det er nemlig en egen Windows-funksjon for det. Men du kan selvsagt bruke LocK-A-FoLdeR på Pro-versjonen også, for LocK-A-FoLdeR er faktisk veldig enkelt og greit når man er vandt til det.
Fremgangsmåten for å låse mapper med passord på Windows 10 Pro er som følger:
- Høyreklikk på mappen du vil beskytte med passord.
- Velg «Egenskaper».
- Klikk på «Avansert…».
- Huk av boksen hvor det står «Krypter innhold for å sikre data». (Denne er altså utilgjengelig i Windows 10 Home).
- Klikk «OK». Klikk «Bruk» på neste boks.
- Velg «Bruk endering på denne mappen, undermapper og mer».
- Klikk «OK.
- Skriv inn ønsket passord.
Nå er mappen kryptert og beskyttet med passord. Her er det knallviktig å huske eller skrive ned passordet sitt, for dersom du glemmer det er alt innhold i mappen tapt for alltid.
Det er også slik at passordet på mappen er knyttet opp mot Windows-brukerkontoen din, og passordet vil ikke fungere dersom du ikke først er logget inn på din Windows-konto, og så har passordet.
For å fjerne passordet fra mappen igjen gjør du samme prosedyren, men fjerner haken som heter «Krypter innhold for å sikre data». Da fjernes passordet fra mappen igjen, men du må jo selvsagt ha selve passordet for å låse opp mappen før du kan fjerne passordbeskyttelsen.
Hvor sikker er passordbeskyttelsen for mapper i Windows?
Passordbeskyttelsen til både LocK-A-FoLdeR og den innebygde Windows 10-Pro-funksjonen bruker en kraftig kryptering som i praksis er helt umulig å låse opp uten passord. Dersom PC-en din kommer på avveie har du ingenting å frykte så lenge ingen klarer å gjette passordet ditt. Så med et sterkt passord kan i prinsippet ingen klare å finne ut av innholdet i disse passordbeskyttede mappene.
Slik kan du få passordbeskyttelse på mapper med en minnepenn
Når man skal ta en sikkerhetskopi på minnepenn av filer med passordbeskyttelse på mappen er faktisk ingen av alternativene over spesielt gode. Den ene med Windows Pro krever jo at man bruker samme brukerkonto, mens LocK-A-FoLdeR også krever at man åpner mappen igjen på samme datamaskin.
Det finnes heldigvis alternativer for å lage passord på mappene på en minnepenn. En veldig lur løsning er å kjøpe en minnepenn som tilbyr passordbeskyttelse av mapper, filer eller hele minnepennen. Når dette ligger inne på minnepennen er det også veldig vanskelig å komme seg unna, så dette fungerer godt.
En god minnepenn med innebygd passordbeskyttelse av mapper og filer er SanDisk Ultra Fit.
Disse har alle en programvare som gjør at du kan passordbeskytte og kryptere filene dine enkelt. Da kan du ha backup av viktige filer et sted uten å være redd for at noen kommer over minnepinnene og får tilgang til filene dine.
Denne artikkelen inneholder reklame for Kjell & Company.